Όταν διατηρείτε τις πατάτες σε κάποιο πολύ υγρό ή πολύ ζεστό περιβάλλον, πιθανώς να έχετε προσέξει κάτι ιδιαίτερο που συμβαίνει: έχουν την τάση να βγάζουν φύτρες και να παίρνουν μια πρασινωπή απόχρωση. Μπορείτε απλά να κόψετε αυτές τις φύτρες και να μαγειρέψετε την υπόλοιπη πατάτα, αλλά το καλύτερο είναι να πετάξετε όλη την πατάτα. Ο λόγος; Μπορεί να έχει παραχθεί μέσα στην πατάτα ένα δηλητήριο που ονομάζεται σολανίνη.
Η σολανίνη δημιουργείται στις πατάτες, όταν διατηρούνται σε “λάθος” περιβάλλον για πάρα πολύ καιρό ( κάπου που υπάρχει υγρασία, φως και ίσως και ζέστη). Αν καταναλωθεί, αυτή η σολανίνη μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα.
Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι ένα άτομο 45 κιλών (πχ. ένα παιδί) θα πρέπει να καταναλώσει 450 γραμμάρια πράσινης πατάτας, για να αρρωστήσει. Έτσι, με μια απλή μπουκιά, για παράδειγμα, αν και δεν συνιστάται, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πάθετε κάτι.
Oι περισσότεροι θάνατοι από σολανίνη έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια λιμού, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε ό, τι μπορούν - ακόμα και πράσινες πατάτες.
ΠΗΓΗ: IATROPEDIA.GR
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr