Follow us

Διαδερμική επεμβατική θεραπεία: Αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με ένα… τσίμπημα

Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επιμέλεια : Σοφία Κωστάρα

Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, τάραξε τα νερά της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας πραγματοποιώντας την πρώτη στον κόσμο διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα, ετοιμάζεται για νέες παγκόσμιες πρωτιές προφέροντας καινοτόμες θεραπείες χωρίς κόστος για τους ασθενείς, στο πλαίσιο πρωτοποριακών πολυκεντρικών μελετών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επιφανών επεμβατικών καρδιολόγων στις δύο άκρες του Ατλαντικού.

Σήμερα, ο Δρ. Βλάσης Νινιός εξηγεί γιατί η διαδερμική επεμβατική θεραπεία αποτελεί το παρόν και μέλλον στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας:

- Τι είναι η διαδερμική επεμβατική θεραπεία και γιατί αποτελεί επανάσταση στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας;

"Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, η οποία μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε την καρδιακή ανεπάρκεια και ειδικότερα τις δομικές παθήσεις της καρδιάς, καθώς και τις παθήσεις των βαλβίδων (βαλβιδοπάθειες), χωρίς ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, με διαδραστικό τρόπο, δίχως τομές, με τοπική νάρκωση, ίσως και με ήπια μέθη. Ο λόγος για τη διαδερμική επεμβατική θεραπεία, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία δεν ανοίγουμε το στέρνο ούτε κάνουμε άλλες, μεγάλες τομές. Αντίθετα, ανοίγουμε μια μικρή οπή σε μια φλέβα στο μηρό μέσω της οποίας μπορούμε να παρέμβουμε με διάφορους τρόπους, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει η καρδιά ούτε ο ασθενής να μπει σε εξωσωματική κυκλοφορία.

- Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών σε σύγκριση με πιο συμβατικές προσεγγίσεις;

"Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, καθώς όλοι μας οι ασθενείς είναι καλά, έχοντας αναρρώσει ταχύτατα και επανέλθει πλήρως στις καθημερινές τους δραστηριότητες ανακτώντας μια φυσιολογική ζωή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι χάρη στην ελάχιστα τραυματική φύση της διαδερμικής τεχνικής ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών μας περιορίστηκε σημαντικά. Υπό άλλες συνθήκες, οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν έως και 10 ημέρες στο νοσοκομείο και να χρειαστεί να παρέλθει ένας μήνας μέχρι να καταστούν λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.

- Τι είδους υποδομή απαιτείται για τη διαδερμική επεμβατική θεραπεία;

"Τέτοιου είδους επεμβάσεις προϋποθέτουν μια ειδικά στελεχωμένη "ομάδα καρδιάς" καθώς επίσης και υψηλού επιπέδου εξοπλισμό και υποδομές, κάτι που μόνο ένα μεγάλο κι οργανωμένο κέντρο μπορεί να προσφέρει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νέα υβριδικά χειρουργεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών που έχουμε την τύχη να χρησιμοποιούμε και στα οποία ενσωματώνονται πολλές καινοτομίες με απόλυτη ασφάλεια. Πρόκειται για τεχνολογικό εξοπλισμό που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και συναντά κανείς σε ελάχιστα κέντρα στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι στο Ιατρικό Διαβαλκανικό πραγματοποιούνται πάνω από 250 επεμβάσεις με εγκεκριμένες θεραπείες που αφορούν την αντιμετώπιση παθήσεων των βαλβίδων της καρδιάς και της καρδιακής ανεπάρκειας. Κι αυτό γίνεται πλέον σαν καθημερινή ρουτίνα.

- Τον Απρίλιο του 2022 πραγματοποιήσατε την πρώτη στον κόσμο διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας. Τι άλλο να περιμένουμε στη συνέχεια;

Το τοπίο αλλάζει διαρκώς με καινούργιες τεχνολογίες να εμφανίζονται στο προσκήνιο, τις οποίες επιχειρούμε να ενσωματώσουμε στο πλαίσιο διεθνών επιστημονικών μελετών. Αυτή τη στιγμή, τρέχουν 14 πολυκεντρικές μελέτες στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας μελέτης πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την πρώτη διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας στον κόσμο. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν κι άλλες παρόμοιες επεμβάσεις τόσο στο Διαβαλκανικό όσο και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύουμε συναδέλφους στην εν λόγω μέθοδο. Συνολικά από τις 56 επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιοηθεί παγκοσμίως, έχουμε συμμετάσχει περίπου στις 27. Οι επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και φυσικά στο κέντρο μας στην Ελλάδα, όπου έχουμε πραγματοποιήσει 8. Δεν έλλειψαν μάλιστα και αφίξεις, στη Θεσσαλονίκη, επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας, όπως οι Paul Sorajja και Vinnie Bapat, καθηγητής επεμβατικής καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής αντίστοιχα στο Minneapolis Heart Institute, των ΗΠΑ, προκειμένου να εκπαιδευτούν. Το προσεχές διάστημα ετοιμάζουμε την πραγματοποίηση δύο ακόμα επεμβάσεων σε ασθενείς με ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας που επίσης θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στον άνθρωπο, με μία καινοτόμα τεχνολογία, η οποία αναπλάθει τον δακτύλιο, τον σκελετό της βαλβίδας, χωρίς να αφήνει κάποιο υπολειμματικό προσθετικό υλικό στο εσωτερικό της καρδιάς!

Μάθετε περισσότερα: www.iatriko.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 06 Δεκ 2023 | 08:20

Τι είναι το σύνδρομο λευκού πνεύμονα - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μυστηριώδους κινέζικης πνευμονίας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και παρατεταμένο βήχα που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.

05 Δεκ 2023 | 21:05

O ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση υαλουρονικού οξέως: Οι τρεις οδηγίες για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών

Η χορήγησή των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 05 Δεκ 2023 | 09:13

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Ηλίας Μόσιαλος- "Να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη υγειονομική κρίση"

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

01 Δεκ 2023 | 16:54

ΑΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 90’s!: H διαφορετική και έξυπνη καμπάνια ενημέρωσης για τον HIV από τη Θετική Φωνή

Με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘90 η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μας καλούν να ξεκολλήσουμε από τα στερεότυπα του παρελθόντος για τον HIV.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01 Δεκ 2023 | 08:50

Στικάκια νικοτίνης: Παγώνη και Τζανάκης εξηγούν τι είναι τα σκευάσματα που έστειλαν 3 μαθητές στο νοσοκομείο [βίντεο]

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

30 Νοε 2023 | 17:35

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Η Gilead Sciences περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης λόγω των αυξημένων επιστροφών (clawback)

Κάθε χρόνο, η Gilead Sciences Ελλάδας, αναλαμβάνει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού

14 ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΩΝ 29 Νοε 2023 | 15:03

Τι είναι τα "στικάκια" νικοτίνης που χρησιμοποίησαν οι 3 μαθητές στο Ηράκλειο- Αισθάνθηκαν αδιαθεσία, σχεδόν λιποθύμησαν

Τα εν λόγω στικάκια τα είχε προμηθευτεί ένα άλλο παιδί, ο οποίος τα έδωσε στους 3 μαθητές, για να ... σταματήσουν και εκείνα το κάπνισμα.

27 Νοε 2023 | 15:00

Sobi: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο θεραπευτικών επιλογών στην ανοσολογία

H Sobi χαρίζει "σπάνια δύναμη" σε "σπάνιους ανθρώπους" και στον τομέα της ανοσολογίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 24 Νοε 2023 | 18:36

ECDC: Προειδοποιεί για το επικίνδυνο μικρόβιο Κλεμπσιέλλα - Εντοπίστηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

Η Klebsiella μπορεί να προκαλέσει νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 23 Νοε 2023 | 17:56

ΕΟΦ: Προειδοποιήσεις για φάρμακα για κώφωση και αιμορροΐδες που κυκλοφορούν χωρίς άδεια στην Ελλάδα

Τα 2 φάρμακα, για την κώφωση και τις αιμορροΐδες, αντίστοιχα, κυκλοφορούν χωρίς άδεια του ΕΟΦ και μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία

ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 570.000 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 23 Νοε 2023 | 10:09

Η παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος μεγαλώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου.

ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ 22 Νοε 2023 | 09:26

Νέα έρευνα: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ 21 Νοε 2023 | 22:55

Προειδοποίηση από ΠΟΥ: "Η Covid-19 εξακολουθεί να συνιστά απειλή"

Τρεις υποπαραλλαγές του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.