Follow us

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική: Επιδιόρθωση καρδιακών προβλημάτων από την… "κλειδαρότρυπα"

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επιμέλεια : Σοφία Κωστάρα

Συνέντευξη με τον Δρ. Αντώνιο Πίτση, Καρδιοχειρουργό, Διευθυντή Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ένωσης Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών (Endoscopic Cardiac Surgeons Club, ecsclub.org), μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης για την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Καρδιάς και Θώρακα (International Society for Minimally Invasive Cardiothoracic Surgery, ismics.org), εκπαιδευτής καρδιοχειρουργός και σχεδιαστής ενδοσκοπικών καρδιοχειρουργικών εργαλείων.

Ρομποτικά συστήματα, τρισδιάστατες ενδοσκοπικές κάμερες πολύ υψηλής ανάλυσης, εξελιγμένα ενδοσκοπικά εργαλεία, ασύρματα δίκτυα και προηγμένα συστήματα τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης, προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στους σημερινούς καρδιοχειρουργούς καθιστώντας παρελθόν τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις με τις μεγάλες στερνοτομές και τον ανοιχτό θώρακα.

Πρωτοπόρος διεθνώς σε καινοτόμες ελάχιστα τραυματικές επεμβάσεις στην καρδιά και εκπαιδευτής δεκάδων καρδιοχειρουργών από όλο το κόσμο, ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής και εξηγεί γιατί θεωρείται η μεγάλη επανάσταση στην αντιμετώπιση πλήθους καρδιακών παθήσεων:

- Τι ακριβώς είναι ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική και πώς διαφέρει από τις συμβατικές μεθόδους;

Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική αφορά στη χρήση τρισδιάτατων ενδοσκοπίων πολύ υψηλής ανάλυσης και ρομποτικών και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων για την επιδιόρθωση διαφόρων προβλημάτων της καρδιάς, μέσα από μικρές τομές που θυμίζουν αυτές των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Επί της ουσίας, αντανακλά έναν ελάχιστα τραυματικό κι επομένως πολύ πιο ήπιο, ανώδυνο κι ασφαλή τρόπο για να προσεγγίζουμε την καρδιά και να πραγματοποιούμε μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών και ειδικότερα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 τέτοιες επεμβάσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε το άνοιγμα του θώρακα (στερνοτομή) κι όλες τις μεγάλες τομές του παρελθόντος με όλη τη νοσηρότητα και την επιβάρυνση που οι τελευταίες συνεπάγονταν για τους ασθενείς.

- Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική;

Το πεδίο εφαρμογής της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής είναι αρκετά ευρύ και αφορά στην αντιμετώπιση των δομικών παθήσεων της καρδιάς σε διάφορες εκδοχές τους. Ειδικότερα, αποτελεί ιδανική μέθοδο για την αντιμετώπιση βαλβιδοπαθειών (επιδιόρθωση ανεπάρκειας και στένωσης μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας, αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας), συγγενών καρδιοπαθειών (σύγκλειση μεσοκολπικής και μεσοκοιλιακής επικοινωνίας), όγκων καρδιάς. Επίσης χρησιμοποιείται για τη μυεκτομή υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, καθώς επίσης και για την κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής και εν γένει για την αντιμετώπιση καρδιακών αρρυθμιών, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι δυνατότητες εφαρμογής της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής είναι πραγματικά μεγάλες και ενισχύονται εντυπωσιακά όταν υποστηρίζεται από σύγχρονες υποδομές, όπως τα υβριδικά χειρουργεία, ρομποτικούς βραχίονες, εξελιγμένα συστήματα καρδιακής απεικόνισης και εξελιγμένα συστήματα ενδοσκόπισης.

- Γιατί να επιλέξει ένας ασθενής την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική;

Το προφανές πλεονέκτημα είναι η αποφυγή της στερνοτομής και γενικότερα η ελάχιστα τραυματική φύση της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής, που σε συνδυασμό με τη χρήση εξοπλισμού και υποδομών τελευταίας τεχνολογίας διασφαλίζει το βέλτιστο δυνατό ιατρικό και αισθητικό αποτέλεσμα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και τον ελάχιστο δυνατό χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης. Με τη στερνοτομή, ο χρόνος επούλωσης του χειρουργικού τραύματος μπορεί να ξεπεράσει τον ένα μήνα επιβαρύνοντας τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθυστερώντας σημαντικά την επάνοδό του στην καθημερινότητα. Αντίθετα, με τη χρήση ενδοσκοπικών τεχνικών ο καρδιοχειρουργικός ασθενής μπορεί σε λίγες ημέρες να είναι σπίτι του και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει καταστεί πλήρως λειτουργικός. Το βασικότερο, όμως, πλεονέκτημα είναι γιατί με την ενδοσκοπική και ρομποτική καρδιοχειρουργική μπορούμε και κάνουμε αποτελεσματικότερες επεμβάσεις επειδή βλέπουμε καλύτερα (μεγέθυνση, υψηλή ανάλυση, ενισχυμένη απεικόνιση με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης) και διαθέτουμε πολύ εξελιγμένα εργαλεία υψηλής χειρουργικής ακρίβειας.

Μάθετε περισσότερα: www.iatriko.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 06 Δεκ 2023 | 08:20

Τι είναι το σύνδρομο λευκού πνεύμονα - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μυστηριώδους κινέζικης πνευμονίας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και παρατεταμένο βήχα που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.

05 Δεκ 2023 | 21:05

O ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση υαλουρονικού οξέως: Οι τρεις οδηγίες για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών

Η χορήγησή των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 05 Δεκ 2023 | 09:13

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Ηλίας Μόσιαλος- "Να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη υγειονομική κρίση"

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

01 Δεκ 2023 | 16:54

ΑΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 90’s!: H διαφορετική και έξυπνη καμπάνια ενημέρωσης για τον HIV από τη Θετική Φωνή

Με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘90 η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μας καλούν να ξεκολλήσουμε από τα στερεότυπα του παρελθόντος για τον HIV.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01 Δεκ 2023 | 08:50

Στικάκια νικοτίνης: Παγώνη και Τζανάκης εξηγούν τι είναι τα σκευάσματα που έστειλαν 3 μαθητές στο νοσοκομείο [βίντεο]

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

30 Νοε 2023 | 17:35

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Η Gilead Sciences περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης λόγω των αυξημένων επιστροφών (clawback)

Κάθε χρόνο, η Gilead Sciences Ελλάδας, αναλαμβάνει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού

14 ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΩΝ 29 Νοε 2023 | 15:03

Τι είναι τα "στικάκια" νικοτίνης που χρησιμοποίησαν οι 3 μαθητές στο Ηράκλειο- Αισθάνθηκαν αδιαθεσία, σχεδόν λιποθύμησαν

Τα εν λόγω στικάκια τα είχε προμηθευτεί ένα άλλο παιδί, ο οποίος τα έδωσε στους 3 μαθητές, για να ... σταματήσουν και εκείνα το κάπνισμα.

27 Νοε 2023 | 15:00

Sobi: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο θεραπευτικών επιλογών στην ανοσολογία

H Sobi χαρίζει "σπάνια δύναμη" σε "σπάνιους ανθρώπους" και στον τομέα της ανοσολογίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 24 Νοε 2023 | 18:36

ECDC: Προειδοποιεί για το επικίνδυνο μικρόβιο Κλεμπσιέλλα - Εντοπίστηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

Η Klebsiella μπορεί να προκαλέσει νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 23 Νοε 2023 | 17:56

ΕΟΦ: Προειδοποιήσεις για φάρμακα για κώφωση και αιμορροΐδες που κυκλοφορούν χωρίς άδεια στην Ελλάδα

Τα 2 φάρμακα, για την κώφωση και τις αιμορροΐδες, αντίστοιχα, κυκλοφορούν χωρίς άδεια του ΕΟΦ και μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία

ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 570.000 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 23 Νοε 2023 | 10:09

Η παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος μεγαλώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου.

ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ 22 Νοε 2023 | 09:26

Νέα έρευνα: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ 21 Νοε 2023 | 22:55

Προειδοποίηση από ΠΟΥ: "Η Covid-19 εξακολουθεί να συνιστά απειλή"

Τρεις υποπαραλλαγές του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.