Follow us

Υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι αισιόδοξοι έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιά

Επιμέλεια: Σοφία Κωστάρα

Συνέντευξη με τον:

Δρ. Δημήτρη Τσιαχρή, Καρδιολόγο - Επεμβατικό Ηλεκτροφυσιολόγο, Διευθυντή του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων "Athens Heart Center", Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τις βιώνουμε ως "φτερουγίσματα" στην καρδιά, με έντονους κι ακανόνιστους χτύπους, χωρίς τις περισσότερες φορές να τους δώσουμε τη δέουσα σημασία. Ο λόγος για τις υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες, μια αρκετά συχνή αρρυθμία της καρδιάς που είναι συνδεδεμένη με τις δημοφιλέστερες "κακές" συνήθειες του καιρού μας: την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τη λήψη καφεΐνης, την κακή διατροφή.

Διευθυντής στο Πρότυπο Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων "Athens Heart Center", στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους.

- Ποιοι είναι οι τύποι των καρδιακών αρρυθμιών και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους;

Η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία ανιχνεύεται εύκολα ειδικότερα και μέσω των σύγχρονων έξυπνων τεχνολογιών και χαρακτηρίζεται από τον χαώδη και πλήρως άρρυθμο καρδιακό παλμό. Πρακτικά πρόκειται περί νόσου με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, η αντιπηκτική αγωγή και η επεμβατική της αντιμετώπιση (κατάλυση – ablation) στοχεύουν με τρόπο αποτελεσματικό στην αλλαγή της φυσικής της ιστορίας και στην επακόλουθη ευζωία και μακροζωία. Συχνή όμως είναι και η εμφάνιση ρυθμικών υπερκοιλιακών ταχυκαρδιών επανεισόδου, οι οποίες επίσης συνιστούν αρρυθμίες, αφού υποκαθιστούν τον φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό.

- Ποια είναι τα κλινικά χαρακτηριστικά αυτών των ρυθμικών ταχυκαρδιών;

Το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις ταχυκαρδίες επανεισόδου, είναι η απότομη έναρξη και διακοπή που προσομοιάζει το πάτημα ενός κουμπιού. Ξαφνικά η καρδιακή συχνότητα ανέρχεται σε πολύ υψηλούς παλμούς (από 150 έως και περισσότερο από 200), ο καρδιακός παλμός δεν είναι χαώδης όπως στην μαρμαρυγή, αλλά σταθερός και μπορεί να επέλθει ακόμα και λιποθυμία. Συχνά αυτές οι αρρυθμίες – ταχυκαρδίες δεν καταγράφονται αφού έχουν σταματήσει μέχρι την πρόσβαση σε κάποιο γιατρό και η διάγνωσή τους στηρίζεται στα κλινικά αυτά χαρακτηριστικά.

- Ποιους αφορούν αυτές οι ταχυκαρδίες;

Οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες επανεισόδου εμφανίζονται συχνά από την εφηβική ηλικία, συχνά στην άσκηση και σε γυναίκες περισσότερο παρά σε άνδρες. Η συχνότητα εμφάνισής τους και η διάρκειά τους επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου ειδικότερα μετά την εμμηνόπαυση.

- Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες επανεισόδου επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών, όχι όμως και την πρόγνωσή τους. Συμβουλεύουμε τους ασθενείς να αποφεύγουν την κολύμβηση στα βαθιά, να διακόπτουν την οδήγηση επί επεισοδίου αλλά και τους εκπαιδεύουμε να τερματίζουν μόνοι τους τα επεισόδια με χειρισμούς τύπου Valsalva (σφίξιμο σε εκπνοή ή και σε βαθύ κάθισμα). Όταν τα επεισόδια είναι έντονα συμπτωματικά και επηρεάζουν την καθημερινότητα του ανθρώπου (αποφυγή ταξιδιών, άθλησης κ.λπ.) προτείνουμε την άμεση επεμβατική αντιμετώπιση με την κατάλυση.

- Ποιες είναι οι εξελίξεις στην κατάλυση των υπερκοιλιακών αρρυθμιών;

Στο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών πραγματοποιούμε επεμβάσεις κατάλυσης (ablation) με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης που απεικονίζουν σε τρισδιάστατη μορφή την περιοχή ενδιαφέροντος με ακρίβεια χιλιοστού. Με τις καινοτόμες αυτές τεχνολογίες έχουμε προσεγγίσει ποσοστά επιτυχίας κοντά στο απόλυτο (99%), ενώ παράλληλα αποφεύγουμε οριστικά την μόνη πιθανή επιπλοκή που αφορά στην εμφύτευση βηματοδότη (1 τοις χιλίοις από 1% με τη συμβατική μέθοδο). Η χρήση ακτινοβολίας περιορίζεται στο ελάχιστο, ενώ είναι εφικτή η διενέργεια κατάλυσης με πλήρη αποφυγή ακτινοβολίας, γεγονός απαραίτητο σε εγκύους γυναίκες και νέους ανθρώπους.

- Ποια είναι η περίοδος αποκατάστασης;

Η επέμβαση κατάλυσης είναι ανώδυνη, ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια μέρα και επανέρχεται στην εργασία του την επομένη. Είναι εντυπωσιακό ότι επαγγελματίες αθλητές έχουν αγωνιστεί εντός 72 ωρών μετά την κατάλυση, ενώ δεδομένη είναι και η βελτίωση της απόδοσής τους μετά την οριστική ίαση της ταχυκαρδίας επανεισόδου.

Μάθετε περισσότερα: www.iatriko.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 06 Δεκ 2023 | 08:20

Τι είναι το σύνδρομο λευκού πνεύμονα - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μυστηριώδους κινέζικης πνευμονίας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και παρατεταμένο βήχα που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.

05 Δεκ 2023 | 21:05

O ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση υαλουρονικού οξέως: Οι τρεις οδηγίες για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών

Η χορήγησή των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 05 Δεκ 2023 | 09:13

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Ηλίας Μόσιαλος- "Να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη υγειονομική κρίση"

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

01 Δεκ 2023 | 16:54

ΑΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 90’s!: H διαφορετική και έξυπνη καμπάνια ενημέρωσης για τον HIV από τη Θετική Φωνή

Με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘90 η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μας καλούν να ξεκολλήσουμε από τα στερεότυπα του παρελθόντος για τον HIV.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01 Δεκ 2023 | 08:50

Στικάκια νικοτίνης: Παγώνη και Τζανάκης εξηγούν τι είναι τα σκευάσματα που έστειλαν 3 μαθητές στο νοσοκομείο [βίντεο]

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

30 Νοε 2023 | 17:35

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Η Gilead Sciences περιορίζει τις δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης λόγω των αυξημένων επιστροφών (clawback)

Κάθε χρόνο, η Gilead Sciences Ελλάδας, αναλαμβάνει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού

14 ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΩΝ 29 Νοε 2023 | 15:03

Τι είναι τα "στικάκια" νικοτίνης που χρησιμοποίησαν οι 3 μαθητές στο Ηράκλειο- Αισθάνθηκαν αδιαθεσία, σχεδόν λιποθύμησαν

Τα εν λόγω στικάκια τα είχε προμηθευτεί ένα άλλο παιδί, ο οποίος τα έδωσε στους 3 μαθητές, για να ... σταματήσουν και εκείνα το κάπνισμα.

27 Νοε 2023 | 15:00

Sobi: Ισχυρό χαρτοφυλάκιο θεραπευτικών επιλογών στην ανοσολογία

H Sobi χαρίζει "σπάνια δύναμη" σε "σπάνιους ανθρώπους" και στον τομέα της ανοσολογίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 24 Νοε 2023 | 18:36

ECDC: Προειδοποιεί για το επικίνδυνο μικρόβιο Κλεμπσιέλλα - Εντοπίστηκε σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

Η Klebsiella μπορεί να προκαλέσει νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 23 Νοε 2023 | 17:56

ΕΟΦ: Προειδοποιήσεις για φάρμακα για κώφωση και αιμορροΐδες που κυκλοφορούν χωρίς άδεια στην Ελλάδα

Τα 2 φάρμακα, για την κώφωση και τις αιμορροΐδες, αντίστοιχα, κυκλοφορούν χωρίς άδεια του ΕΟΦ και μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία

ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 570.000 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 23 Νοε 2023 | 10:09

Η παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος μεγαλώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου.

ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ 22 Νοε 2023 | 09:26

Νέα έρευνα: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ 21 Νοε 2023 | 22:55

Προειδοποίηση από ΠΟΥ: "Η Covid-19 εξακολουθεί να συνιστά απειλή"

Τρεις υποπαραλλαγές του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.