Παπανικολάου για το bullying στον αθλητισμό: Εχω φάει μπουνιά και σφαλιάρα στη λογική "όποιος αντέξει"

Βία και Παιδικός αθλητισμός: Η προστασία των παιδιών ξεκινάει από την εκπαίδευση των προπονητών-τριων, λένε οι ειδικοί. Η μαρτυρία του παλαίμαχου μπασκετομπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παπανικολάου

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είχε υποστεί μπούλινγκ ως έφηβος αθλητής; Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να κινητοποιήσουν έναν γονιό για να διαπιστώσει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς κατά τις αθλητικές του δραστηριότητες; Και ποιες είναι οι "φυλές" των γονιών της κερκίδας;

Αυτά ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Παιδικός αθλητισμός: Η προστασία των παιδιών, ο ρόλος των αθλητικών οργανισμών" που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, σε συνεργασία με το ιστορικό αθλητικό σωματείο ΆΡΗΣ Νίκαιας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "ACTIVE: Focus on Children; Strengthening Policies in Sports and Leisure ACTIVities".

Σκοπός της Ημερίδας ήταν μέσα από μαρτυρίες αθλητών, συμβουλές ειδικών και ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου ACTIVE, να δοθούν χρήσιμοι τρόποι αντιμετώπισης της βίας με θύματα παιδιά στον αθλητισμό. Ειδικότερα, κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να μπορούν οι αθλητικοί οργανισμοί να αξιολογούν σε ποιο βαθμό́ εφαρμόζουν πολιτικές προστασίας. Ομοίως παρουσιάστηκε, η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα ACTIVE που απευθύνεται σε προπονητές-τριες και επαγγελματίες από τον χώρο του αθλητισμού που επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση περιστατικών βίας με θύματα παιδιά σε αθλητικούς χώρους.

Τη συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν τουλάχιστον 220 άνθρωποι, συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Δελαγραμμάτικας και, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο πρώην καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου, η γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ δρ. Αντωνία Τορρένς, ο επίτιμος κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, η δρ. Κλινικής Ψυχολογίας Τίνια Απέργη, ο ψυχοεκπαιδευτής Δημήτρης Πετρούνιας και ο υπεύθυνος του έργου ACTIVE Γιώργος Κουλούρης.

Παπανικολάου για το bullying στον αθλητισμό: Εχω φάει μπουνιά και σφαλιάρα στη λογική "όποιος αντέξει"

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, κάνοντας μία αναδρομή στο αθλητικό παρελθόν του, ανέδειξε τις διαφορές της εποχής που εκείνος ήταν παιδί σε σχέση με σήμερα. "Στη δική μου εποχή το να σε βάλει ο δάσκαλος τιμωρία όρθιο με το ένα πόδι ή να σου ρίξει μία με τον χάρακα ήταν νορμάλ, ενώ σήμερα δεν είναι. Το ίδιο ίσχυε και στα αθλητικά δεδομένα. Πολλές φορές ήταν πολύ σκληρό το μπούλινγκ γιατί υπήρχε η άποψη ότι αν το αντέξεις, θα αντέξεις και τη ζούγκλα του γηπέδου σε επαγγελματικό επίπεδο. Φυσικά κάτι τέτοιο, αφήνει διάφορα τραύματα αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην περάσουμε στο άλλο άκρο της μαλθακότητας", είπε ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, εξηγώντας πως "οι προπονητές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουν κανένα όριο, αλλά πρέπει να είναι και εκπαιδευτές των παιδιών". Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού, ο κ. Παπανικολάου παραδέχθηκε πως έχει υποστεί μπούλινγκ ως νέος αθλητής. "Έχω δεχθεί μπουνιά και σφαλιάρα γιατί η λογική ήταν τότε όποιος αντέξει […]. Ευτυχώς η κοινωνία έχει κάνει βήματα έκτοτε" είπε χαρακτηριστικά.

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στον αθλητισμό ανέλυσε η Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας Τίνια Απέργη από το Σωματείο Ελίζα, εστιάζοντας στα είδη αυτής (σωματική βία, σεξουαλική βία, συναισθηματική-ψυχολογική βία). Όπως είπε, η πιο σημαντική ένδειξη κακοποίησης είναι όταν ένα παιδί δεν θέλει να πάει στην προπόνηση, έχει πεσμένη διάθεση ή έχει χαθεί γενικότερα το κίνητρό του για συμμετοχή. "Θα πρέπει να ποντάρουμε στην πρόληψη και στο να υπάρχουν εκπαιδευμένα άτομα σε χώρους που ο γονιός δεν μπορεί να έχει πρόσβαση - και άρα δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει – τα οποία να μπορούν να εντοπίσουν από νωρίς τους κινδύνους για μία τέτοια συμπεριφορά" ανέφερε, διευκρινίζοντας πάντως πως σε ό,τι αφορά την κακοποίηση, οι έρευνες δείχνουν ότι γίνεται εξίσου και από συναθλητές και όχι μόνο από προπονητές.

Ακολούθως ο ψυχοεκπαιδευτής Δημήτριος Πετρούνιας αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των γονιών, διακρίνοντας δύο κατηγορίες, οι οποίες είναι καλό να αποφεύγονται: Η πρώτη είναι οι γονείς-παντογνώστες, "όταν είμαστε γονείς-προπονητές, γονείς-γυμναστές και γονείς-διατροφολόγοι". Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνη των πιο αδιάφορων γονιών, "όταν αφήνουμε ένα παιδί στο γήπεδο και εξαφανιζόμαστε". "Πάντα πρέπει να υπάρχει η μέση λύση, η χρυσή τομή" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα παιδιά χρειάζονται επικοινωνία από πολύ μικρή ηλικία καθώς και ότι "οι γονείς πρέπει να είναι πρότυπα με αυτά που κάνουν και όχι με αυτά που λένε".

βία αθλητισμός

Στον χαιρετισμό της, η γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ δρ. Αντωνία Τορρένς επισήμανε ότι ο αθλητισμός αποτελεί μέσο για τη διαμόρφωση συνειδήσεων και την προώθηση αξιών όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός. "Πρόκειται για αξίες απαραίτητες σε μια κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα και προωθεί το αναφαίρετο δικαίωμα της ευχαρίστησης που όλα τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αποκομίζουν από τους χώρους που αθλούνται και εκπαιδεύονται" είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια συμπλήρωσε πως εκτός από το ευρωπαϊκό έργο ACTIVE και το Live Without Bullying, την 24ωρη πλατφόρμα υποστήριξης σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για θέματα πρόληψης εκφοβιστικών συμπεριφορών, το ΚΜΟΠ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, στο πεδίο του εκφοβισμού μέσα στους αθλητικούς χώρους. Η δρ. Τορρένς προανήγγειλε μάλιστα τη δημοσιοποίηση μίας νέας πλατφόρμας στις αρχές του φθινοπώρου, η οποία έχει δημιουργηθεί για προπονητές όλων των βαθμίδων και όλων των αθλημάτων με σκοπό τη συμβολή τους στην προστασία των παιδιών.

Σε μήνυμα του ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, υπογράμμισε ότι τα ζητήματα της παιδικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης στον αθλητισμό "πρέπει με συνεπή και συνεχή τρόπο να βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα τόσο εκ μέρους της πολιτείας, των επιμέρους αθλητικών οργανισμών της χώρας όσο και των τοπικών κοινωνιών για λόγους που ευθέως συνδέονται με την αθλητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών". Πρόσθεσε δε, ότι στον δήμο γίνεται προσπάθεια διασφάλισης ενός υγιούς αθλητικού περιβάλλοντος για τα παιδιά των συνδημοτών, με κύριο στόχο την εμπέδωση και προαγωγή σωστής αθλητικής κουλτούρας.

Στη συμβολή της Ολυμπιακής Παιδείας στην ενδυνάμωση των νεών και στην καταπολέμηση της βίας αναφέρθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επίτιμος κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Κωνσταντίνος Γεωργιάδης. Όπως εξήγησε, τρεις είναι οι άξονες των προγραμμάτων της Ολυμπιακής Παιδείας που γίνονται στα σχολεία: αθλητισμός, πολιτισμός, παιδεία. "Η Ολυμπιακή Παιδεία προσπαθεί να δημιουργήσει έναν τρόπο ζωής βασισμένο στην χαρά της προσπάθειας αλλά όχι με την έννοια να κυριαρχήσουμε πάνω στους άλλους, αλλά να βοηθήσουμε την ίδια την κοινωνία να εξελιχθεί" πρόσθεσε.

"Σίγουρα, όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό δεν θα γίνουν Ολυμπιονίκες ή πρωταθλητές του NBA, αλλά θα πρέπει όλα τα παιδιά να αθλούνται σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον όπου θα αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και θα γνωρίσουν αξίες απαραίτητες για μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς" ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Κουλούρης, υπεύθυνος του έργου ACTIVE. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ακόμη, τη σημασία ανάπτυξης δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε να μπορούν όλα τα αθλητικά σωματεία που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις για την αντιμετώπιση της βίας στον παιδικό αθλητισμό".

Δείτε το βίντεο που δημιουργήθηκε από το ΚΜΟΠ - Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας για το έργο ACTIVE, με τίτλο "Η βία δεν χωράει στον αθλητισμό",.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜARFIN 14 Ιουλ 2021 | 16:19

Η Σώτη Τριανταφύλλου γράφει για τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν: Το "μοναδικό λάθος" της 17 Νοέμβρη

Το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1992 ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν έπεσε νεκρός από ρουκέτα που εκτόξευσε η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη

ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ 30 Ιουν 2021 | 12:30

Σάλος στη Βρετανία για τον τραμπουκισμό του Βρετανού "Τσιόδρα": Νεαροί του έκαναν bullying στο δρόμο [Βίντεο]

Μετά την επίθεση των νεαρών, πλήθος κόσμου που διαμαρτύρονται για τα lockdown συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του Βρετανού "Τσιόδρα"

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΓΚΕΙΤΣ 30 Ιουν 2021 | 12:27

Μπιλ Γκέιτς: Τον καταγγέλουν και για εργασιακό bullying- Με ποια φράση "ταπείνωνε" τους υπαλλήλους του

Τέσσερις καταγγελίες για εργασιακό "bullying" κατά του Μπιλ Γκέιτς. Με ποια φράση "ταπείνωνε" τους υπαλλήλους του.

ΤΟ ΦΛΙΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 25 Ιουλ 2021 | 13:41

Ολυμπιακοί αγώνες: Ζορίστηκε αλλά προκρίθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς (Βίντεο)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε 2-1 σετ τον Φίλιπ Κολσράιμπερ, στον πρώτο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά

ΤΟΚΙΟ 2020 25 Ιουλ 2021 | 08:58

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτη η Αννα Κορακάκη στον τελικό των δέκα μέτρων - "Είχα δυο χρόνια να κάνω τελικό" [Βίντεο]

Η Άννα Κορακάκη κατέλαβε την έκτη θέση στον τελικό των δέκα μέτρων με αεροβόλο πιστόλι

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Ιουλ 2021 | 21:28

Γιατί δεν μεταδόθηκε ζωντανά η πρόκριση Πετρούνια - Η πίκρα του Λευτέρη και η συγγνώμη της ΕΡΤ

Η εξήγηση της ΕΡΤ για το ατυχές συμβάν με τον Λευτέρη Πετρούνια και η συγγνώμη - Γιατί ο Ολυμπιονίκης μας ήθελε πολύ να δουν στην Ελλάδα την προσπάθειά του

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 24 Ιουλ 2021 | 16:20

Πικραμένος ο Λευτέρης Πετρούνιας: "Κάποιοι ξύπνησαν πρωί για να δουν στην τηλεόραση Πετρούνια και δεν είδαν..."

Απογοητευμένος είναι ο πρωταθλητής των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας από το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν μετέδωσε ζωντανά την προσπάθειά του που του χάρισε το εισιτήριο στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων - "Είναι άδικο και ατόπημα"

ΤΟΚΙΟ 2020 24 Ιουλ 2021 | 13:40

Λευτέρης Πετρούνιας: Δείτε το βίντεο της πρόκρισής του στον τελικό των κρίκων (Βίντεο)

Οι Ιάπωνες διοργανωτές....ξέχασαν να δείξουν την προσπάθεια του Έλληνα Ολυμπιονίκη. Ευτυχώς υπήρχε το twitter, έστω με ...τετράωρη καθυστέρηση.

ΤΟΚΙΟ 2020 24 Ιουλ 2021 | 13:26

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νίκη της Σάκκαρη στην πρεμιέρα - "Κάθε αγώνας θα είναι μια μάχη"

Δεν υπάρχει εύκολη αντίπαλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τόνισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις μετά την πρόκρισή της στον δεύτερο γύρο.

ΤΟΚΥΟ 2020 24 Ιουλ 2021 | 12:33

Ολυμπιακοί Αγώνες Τα φιλάκια του Πετρούνια στις τρεις γυναίκες της ζωής του [Βίντεο]

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν παρέλειψε να στείλει φιλάκια μέσω της κάμερας στις γυναίκες της ζωής του.

TOKYO 2020 24 Ιουλ 2021 | 12:07

Οι Ιάπωνες ξέχασαν να προβάλουν σε απευθείας σύνδεση την προσπάθεια του Πετρούνια - Η αντίδραση της ΕΡΤ (Βίντεο)

Ο Έλληνας Πρωταθλητής προκρίθηκε με εντυπωσιακή εμφάνιση στον μεγάλο τελικό του αγωνίσματος των κρίκων και έστειλε....φιλάκια στην Ελλάδα

ΤΟΚΥΟ 2020 24 Ιουλ 2021 | 11:20

Πρώτος και καλύτερος ο Λευτέρης Πετρούνιας: Προκρίθηκε στον τελικό των κρίκων

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα υπερασπιστεί τον τίτλο του στις 2 Αυγούστου