Οδηγός επιβίωσης για οδηγούς το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Τι ελέγχουμε στο αυτοκίνητο, πως το φορτώνουμε, πως επιλέγουμε διαδρομή και πως περνάμε «αέρα» από τα διόδια έστω και αν έχουν ουρές αυτοκινήτων

odigos-epibiwsis-gia-odigous-to-triimero-tis-25is-martiou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι Παρασκευή και σε λίγες ώρες θα βρεθούμε στους δρόμους για κάποια μικρή ή μεγαλύτερη εκδρομή. Πως μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας ατσαλάκωτοι και ξεκούραστοι; Διαβάστε παρακάτω.

Το οδικό δίκτυο μπορεί να έχει βελτιωθεί και τα μποτιλιαρίσματα να έχουν μειωθεί, αλλά οι υψηλές ταχύτητες, τα προσπεράσματα και το μεγαλύτερο βάρος από το φόρτωμα, απαιτούν η μηχανική του κατάσταση να είναι τέλεια.

Παράλληλα, άλλες μικρές «ενοχλήσεις» ενός ταξιδιού, όπως τα διόδια, έχουν και αυτές τη λύση τους… Και θα αρχίσουμε από αυτές.

 

1.        Το γιατί αρέσει σε πολλούς οδηγούς να ξεροσταλιάζουν στις ουρές των διοδίων, ενώ υπάρχει λύση,  δεν το καταλαβαίνουμε! Πριν ξεκινήσετε, αποκτήστε τους πομποδέκτες των εθνικών οδών. Ανάλογα με την περίπτωση, σας κάνουν οικονομία στο χρήμα, αλλά σε κάθε περίπτωση, σας κάνουν οικονομία στο χρόνο! Και αυτό γιατί όσο καλοί και αν είναι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, τα 3ήμερα, οι ουρές στους θαλάμους διοδίων είναι μεγάλες! Με έναν πομποδέκτη, περνάτε γρήγορα και αφήνετε τους άλλους να περιμένουν… Μπορείτε να αποκτήσετε αυτούς του πομποδέκτες στους μεγάλους σταθμούς διοδίων ή τα γραφεία των εταιρειών, ακόμα και αφού έχετε ξεκινήσει το ταξίδι σας την Παρασκευή ή το Σάββατο, μόνο με την ταυτότητά σας και την άδεια του αυτοκινήτου. Μη το αμελήσετε και θα μας θυμηθείτε. Δείτε εδώ το έγγραφο διαλειτουργικότητας, που εξηγεί ποιοι πομποδέκτες εξυπηρετούν κάθε περιοχή.

 

 

2.        Ελέγξτε ότι τα ελαστικά, το λάδι και τα λοιπά υγρά του αυτοκινήτου, είναι στις στάθμες και τις πιέσεις που πρέπει. Το να συμπληρώσετε λάδι, υγρό ψύξης ή αέρα στα ελαστικά είναι κάτι πολύ απλό που μπορεί να γίνει σε ένα βενζινάδικο ενώ φουλάρετε. Είναι κρίμα να αντιμετωπίσετε μηχανικό πρόβλημα καθοδόν και να χαλάσει η εκδρομή σας. Ειδικά για τα ελαστικά, προσέξτε την πίεση που θα επιλέξετε γιατί ο κατασκευαστής προτείνει διαφορετική πίεση αν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο και διαφορετική αν επιβαίνει απλά ο οδηγός και ο συνοδηγός. Διαβάστε το ταμπελάκι που βρίσκεται είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στην τάπα βενζίνης και επιλέξτε την σωστή πίεση. Ετσι θα έχετε ένα αυτοκίνητο που αντιδρά καλύτερα στις εντολές σας ενώ παράλληλα καταναλώνει και λιγότερο καύσιμο. Επίσης ελέγξτε τον 5ο τροχό στο πορτ μπαγκάζ και την πίεσή του, ώστε αν τον χρειαστείτε να μην μείνετε στα …κρύα του λουτρού.

 

 

3.        Φορτώστε το αυτοκίνητό σας όπως προβλέπει ο κατασκεταστής και όχι παραπάνω. Αν κρύψετε όλο το πίσω παράθυρο με αντικείμενα, εσείς δεν θα βλέπετε πίσω και οι επερχόμενοι δεν θα βλέπουν μπροστά, με αποτέλεσμα να μπορεί να πέσουν πάνω σας αν εσείς φρενάρετε απότομα επειδή κάτι συμβαίνει λίγα μέτρα παρακάτω. Επίσης μην παραφορτώνετε σχάρες οροφής σαν να φεύγετε για …περιοδεία. Ενα αυτοκίνητο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα και υψηλότερα μετατοπισμένο κέντρο βάρους, μπορεί να ντεραπάρει πολύ πιο εύκολα από όσο θέλετε να πιστεύετε είτε σε μία στροφή είτε από κάποιον έντονο πλευρικό άνεμο.

 

 

4.        Διαλέξτε την διαδρομή σας στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου ή του κινητού σας τη στιγμή που ξεκινάτε και ενεργοποιήστε την επιλογή “Traffic” στα Google ή Apple maps. Ετσι θα έχετε μία πρώτη εικόνα για πιθανά προβλήματα στο δρόμο και θα μπορέσετε να τα αποφύγετε είτε με τις προτάσεις του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, είτε με τις δικές σας γνώσεις αν είστε «παλιός» στην συγκεκριμένη διαδρομή.

 

 

5.        Εχετε μαζί σας νερό, καφέ και μερικά σνακ ώστε να μην σταματάτε καθοδόν εκτός και αν υπάρχει άλλη ανάγκη. Αν σταματήσετε για να αγοράσετε μικροπράγματα στις εθνικές οδούς, θα χάσετε χρόνο αλλά θα τα πληρώσετε και πολύ ακριβότερα από ότι στη γειτονιά σας!

 

 

6.        Φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας στα εμπρός και τα πίσω καθίσματα, μην υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας και μην προσπερνάτε στο αντίθετο ρεύμα! Ευτυχώς, οι νέοι δρόμοι εξασφαλίζουν ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας σε λογικό χρονικό διάστημα ακόμα και με …λογικές ταχύτητες. Δεν χρειάζεται να παίζετε με τη ζωή σας, αυτή την επιβατών σας αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook