Follow us

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες]

Το νησί Γουάιτ με το ενεργό ηφαίστειο έχει μεγάλη ιστορία και είναι ιδιόκτητο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες]

Πέντε νεκρούς μετρά μέχρι τώρα η Νέα Ζηλανδία, ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, σε σχετικά μικρή απόσταση από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Μάλιστα, υπάρχουν 20 τραυματίες και αρκετοί αγνοούμενοι. Οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έκρηξης του ηφαιστείου και υπάρχει το μεγάλο ερώτημα γιατί επετράπη στους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί. Μάλιστα, η στάχτη του αναφέρεται ότι έφτασε σε ύψος πάνω από 3.500 χλμ. Και έτσι φτάσαμε στην σημερινή τραγωδία στη Νέα Ζηλανδία.

Ποιό είναι το νησί Γουάιτ

Λέγεται Φακαάρι ή νήσος Γουάιτ. Είναι νησί και ενεργό ηφαίστειο που απέχει μόλις 48 χλμ από την βορειοανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, στον Κόλπο Πλέντυ. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία και βρέθηκε πάνω από τον βυθό ως αποτέλεσμα συνεχούς ηφαιστειακής δραστηριότητας κατά τα τελευταία 150.000 χρόνια.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες]

Ανακαλύφθηκε το 1769 από τον Τζέιμς Κουκ και αποτελεί ιδιωτική περιουσία από το 1953. Επισκέπτες συνεπώς δεν επιτρέπεται να αποβιβασθούν στο νησί χωρίς άδεια. Ωστόσο το επισκέπτονται εύκολα ομάδες περιηγητών που συμμετέχουν σε εκδρομές εκτελούμενες από εξουσιοδοτημένα γραφεία, ιδίως από το κοντινό λιμάνι Φακατάνε.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 2

Είναι το βορειότερο ενεργό ηφαίστειο της μήκους 250 χιλιομέτρων «Ηφαιστειακής Ζώνης Taupo». Οι εκρήξεις του έχουν δώσει ροές ανδεσιτικής λάβας και ηφαιστειακής στάχτης. Η ενεργότητά του και η εύκολη πρόσβαση προσελκύουν ηφαιστειολόγους και άλλους επιστήμονες, όπως και αρκετούς τουρίστες. Για αυτό και αρκετοί από τη Νέα Ζηλανδία φεύγουν με καράβια για να το προσεγγίσουν.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 3

Διάμετρος 2 χλμ

Η περίμετρος της νήσου είναι σχεδόν κυκλική και η διάμετρός της περίπου 2 χιλιόμετρα. Η υψηλότερη κορυφή φθάνει σε υψόμετρο 321 μέτρα πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας. Το Χουακαάρι έχει εμβαδόν 3,25 τετρ. χιλιόμετρα (χιλιάδες στρέμματα). Το νησί αποτελεί απλώς το ανώτερο μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου βουνού στον βυθό του ωκεανού, το οποίο υψώνεται 1.600 μέτρα πάνω από τον βυθό. Το νησί δεν έχει σήμερα μόνιμους κατοίκους και οι κυριότερες ανθρώπινες δραστηριότητες σε αυτό είναι οι ξεναγήσεις τουριστών και η επιστημονική έρευνα ειδικών.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 4

Το πλήρες όνομα του νησιού στους ιθαγενείς Μαορί είναι «Te Puia o Whakaari», δηλαδή «το εντυπωσιακό ηφαίστειο». Και όμως, ο Τζέιμς Κουκ, παρά το ότι το πλησίασε πολύ όταν το ανεκάλυψε την 1η Οκτωβρίου 1769, δεν το κατέγραψε ως ηφαίστειο, αν και το ονόμασε Νήσο Γουάιτ «Λευκή Νήσο» πιθανότατα εξαιτίας του λευκού ατμού που έβγαινε από αυτό.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 5

Είχαν σκοτωθεί εργάτες το 1914

Από το 1885 έγιναν απόπειρες να εξορυχθεί θειάφι από, όταν ιδιοκτήτης του νησιού έγινε ο επιχειρηματίας Τζων Α. Γουίλσον. Αυτή η πρώτη περίοδος εξορύξεως τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 1914, όταν μέρος του χείλους του δυτικού κρατήρα κατέρρευσε προκαλώντας ένα λαχάρ που σκότωσε και τους δέκα εργάτες. Κανένα ίχνος τους δεν βρέθηκε ποτέ και μόνο ο γάτος του καταυλισμού τους επέζησε: βρέθηκε κάποιες ημέρες αργότερα από το πλοίο ανεφοδιασμού και του δόθηκε τότε το όνομα «Πέτρος ο Μέγας».

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 6

Εννέα χρόνια αργότερα, το 1923, επιχειρήθηκε και πάλι εξόρυξη, αλλά μαθαίνοντας από την καταστροφή του 1914 οι εργάτες έχτισαν τις καλύβες τους σε ένα επίπεδο μέρος, κοντά σε μια αποικία θαλάσσιων πτηνών. Καθημερινά κατέβαζαν τη βάρκα τους στη θάλασσα, επιβιβάζονταν και κωπηλατούσαν στην άλλη πλευρά, στην αποβάθρα του ορυχείου, στον Κόλπο του Κρατήρα.

Αν η θάλασσα ήταν πολύ άγρια, έπρεπε να σκαρφαλώσουν από το πλάι στα βράχια σε ένα πολύ στενό μονοπάτι. Το εξορυγμένο υλικό μεταφερόταν μέσα σε μικρά βαγονέτα στην εγκατάσταση θρυμματισμού και συσκευασίας που είχε κατασκευασθεί πάνω στο νησί.

Αυτό είναι το άγνωστο νησί στη Ν.Ζηλανδία - Είχε ξανά νεκρούς [εικόνες] - εικόνα 7

Αλιευτικός πλούτος

Τα νερά κοντά στο νησί είναι γνωστά για τον αλιευτικό τους πλούτο. Το κιτρινόουρο μαγιάτικο ψάρι (Seriola lalandi) αφθονεί όλο το έτος, ενώ τον χειμώνα γίνεται ψάρεμα στα βαθιά νερά για το χαπούκου (Polyprion oxygeneios) και το βαρελόψαρο της Ανταρκτικής (Hyperoglyphe antarctica), και το καλοκαίρι για τον ιστιοφόρο, τη μακάιρα και τον κίτρινο τόνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ 22 Απρ 2024 | 06:35

Λέσβος: Ο στολισμένος με τα σαλκίμια, ανοιξιάτικος Μόλυβος - Σήμα κατατεθέν του νησιού το Πάσχα [εικόνες]

Οι εντυπωσιακές εικόνες των λουλουδιασμένων σοκακιών του Μολύβου είναι γνωστές κυριολεκτικά παγκόσμια.

ΕΡΕΥΝΑ 08 Μαϊ 2024 | 21:56

Απίστευτο: Παράσιτο έφαγε μέρος του εγκεφάλου του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Στο έγγραφο των New York Times, που χρονολογείται από το 2012, ο αντίπαλος των Τραμπ και Μπάιντεν αναφέρει ότι οι γιατροί διέγνωσαν ότι "ένα σκουλήκι μπήκε στον εγκέφαλό του, έφαγε ένα μέρος και πέθανε"

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Μαϊ 2024 | 21:35

Επώνυμες μάρκες σε πολύ χαμηλές τιμές: Πώς στήθηκε η διαδικτυακή απάτη-μαμούθ με θύματα 800.000 καταναλωτές

Πώς δρούσε το δίκτυο e-shop με έδρα στην Κίνα που βρίσκεται πίσω από μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στον κόσμο, ξεγελώντας χιλιάδες ανθρώπους σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Και Έλληνες ανάμεσα στα θύματα

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 08 Μαϊ 2024 | 20:48

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δείτε live την άφιξη του Belem με την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία

Στο ιστιοφόρο, το οποίο διέσχισε τη Μεσόγειο επί 12 ημέρες, βρίσκεται και μία Ελληνίδα, η Αναστασία Σκιαδά

ΘΛΙΨΗ 08 Μαϊ 2024 | 19:34

Δίχως τέλος η τραγωδία στη Βραζιλία: Στους 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες- 128 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τις πρωτόγνωρες σε ένταση πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ 08 Μαϊ 2024 | 15:21

Τι κάνει σήμερα η πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς- Ο γάμος με τον συμπρωταγωνιστή της σε ταινίες ενηλίκων και το ράντσο- δώρο

Η 45χρονη πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς γνωρίστηκε με τον Τραμπ το 2006. Σήμερα, είναι το πρόσωπο κλειδί στην πιο σημαντική δίκη με κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο.

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 08 Μαϊ 2024 | 15:02
ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 08 Μαϊ 2024 | 13:22

Αλυσιδωτή εξάπλωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων: Μετά τις ΗΠΑ και σε Παρίσι, Άμστερνταμ, Βερολίνο

Φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων ζητώντας από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων τους να διακόψουν τις συνεργασίες με εταιρείες και φορείς ισραηλινών συμφερόντων.

ΔΕΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ 08 Μαϊ 2024 | 13:05
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ 08 Μαϊ 2024 | 12:19

Απίστευτη ηλεκτρονική απάτη με 800.000 θύματα από κινέζικο eshop - Πώς εξαπατούσαν με δήθεν επώνυμα προϊόντα

Τα πρώτα fake ηλεκτρονικά καταστήματα του συγκεκριμένου δικτύου εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο το 2015.

ΗΠΑ 08 Μαϊ 2024 | 10:01

Δίκη Τραμπ: "Του έδωσα ξυλιές με ένα περιοδικό, δεν έβαλε προφυλακτικό" - Πικάντικες αποκαλύψεις της Στόρμι Ντάνιελς

Ο Τραμπ κατηγορείται πως απέκρυψε το γεγονός ότι έδωσε 130.000 δολάρια στην πρώην πορνοστάρ για να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ 08 Μαϊ 2024 | 07:07

Κόλαση στη Ράφα: Επτά νεκροί από βομβαρδισμούς - Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση βομβών στο Ισραήλ

Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Γάζας.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ 07 Μαϊ 2024 | 23:46