Το ενδεχόμενο να καταλάβει ή να αποκλείσει το νησί Χαργκ του Ιράν εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Τεχεράνη για να ανοίξει και πάλι τα Στενά του Ορμούζ, όπως αναφέρει το Axios.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο, τουλάχιστον με τους δικούς του όρους, μέχρι να άρει τον αποκλεισμό του Στενού αυτού, που είναι ζωτικής σημασίας για τις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, με βάση το Axios, μια επιχείρηση για την κατάληψη του Χαργκ, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών του Ιράν και από όπου εξάγεται το 90% του ιρανικού πετρελαίου, θα φέρει τα αμερικανικά στρατεύματα πιο άμεσα στη γραμμή του πυρός.

Κατά συνέπεια μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να αναληφθεί αφού ο αμερικανικός στρατός περιορίσει ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές ικανότητες του Ιράν γύρω από τα Στενά του Ορμούζ.
"Χρειαζόμαστε περίπου έναν μήνα για να αποδυναμώσουμε περαιτέρω τους Ιρανούς με πλήγματα, να καταλάβουμε το νησί και (…) να χρησιμοποιήσουμε αυτό για διαπραγματεύσεις", δήλωσε στο Axios πηγή που έχει γνώση των σκέψεων που γίνονται στον Λευκό Οίκο.
Για την επιχείρηση αυτή, εφόσον λάβει την απαραίτητη έγκριση, θα χρειαστούν περισσότερα στρατεύματα, επισημαίνει ο ιστότοπος. Ήδη τρεις μονάδες Αμερικανών πεζοναυτών βρίσκονται καθ’ οδόν προς την περιοχή και ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο εξετάζουν την αποστολή ακόμη περισσότερων στρατιωτικών σύντομα, σημείωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν οι ΗΠΑ καταλάβουν το νησί Χαργκ

Η καταστροφή του ζωτικής σημασίας για το Ιράν νησιού Χαργκ ή η πρόκληση ζημιών στις εγκαταστάσεις εξαγωγής "ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου που θα επηρεάσει την οικονομία και δεν θα υποχωρήσει γρήγορα", υποστηρίζει η Λινέτ Νούσμπαχερ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού στρατού.
Το Ισραήλ δεν επιτέθηκε σε αυτό κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου το περασμένο καλοκαίρι και η αποκατάσταση της πολύπλοκης υποδομής του θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.
Υπάρχει επίσης ένα μακροπρόθεσμο πολιτικό επιχείρημα. "Το νησί Χαργκ είναι αρκετά σημαντικό για την ιρανική οικονομία, ώστε η καταστροφή των εγκαταστάσεών του θα σήμαινε την εγκατάλειψη κάθε προσποίησης ότι ο πόλεμος διεξάγεται για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για το Ιράν", υποστηρίζει η Νούσμπαχερ, επειδή θα στερούσε από ένα μελλοντικό καθεστώς ζωτικά έσοδα από το πετρέλαιο.
Μια προσπάθεια κατάληψης του νησιού, δεδομένου του μεγέθους του, θα απαιτούσε πιθανότατα μια μεγάλη και παρατεταμένη επιχείρηση, μεγαλύτερη από μια τυπική εισβολή ειδικών δυνάμεων. Αν και μια κατάληψη από τις ΗΠΑ θα έδινε θεωρητικά στον Λευκό Οίκο πλεονέκτημα έναντι της Τεχεράνης, ο Νιλ Κίλμαν, από το think tank Chatham House, υποστήριξε στον βρετανικό Guardian ότι είναι πολύ πιθανό μια τέτοια προσπάθεια να αποβεί αυτοκαταστροφική.
"Αν οι ΗΠΑ το καταλάμβαναν, τότε θα αποκόπτατε την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία. Το Ιράν θα είχε παραγωγή, αλλά δεν θα μπορούσε να εξάγει, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να παράγουν. Αυτό θα έριχνε τις αγορές σε ελεύθερη πτώση· αυτό είναι ένα πραγματικό αδιέξοδο", επεσήμανε ο αναλυτής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

