
Σε τουλάχιστον δέκα συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας για τη μεγάλη τραγωδία, όταν κλαμπ στην πόλη Κότσανι τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 59 άτομα ηλικίας από 14 έως 25 ετών.
Οπως αναφέρει το Mega, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας που έχει αναλάβει τις έρευνες, από την επιθεώρηση του χώρου που έγινε μετά την κατάσβεση της φωτιάς, διαπιστώθηκαν εγκληματικές παραλείψεις.
Το νυχτερινό κέντρο που διεξαγόταν η συναυλία με εκατοντάδες άτομα δεν διέθετε κανένα μέτρο ασφαλείας. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι το κτίριο δεν διέθετε δίκτυο κρουνών για κατάσβεση και δεν υπήρχε επαρκής αριθμός πυροσβεστήρων. Η πόρτα εξόδου ήταν κλειστή και χωρίς λαβή στο εσωτερικό. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο ήταν ακατάλληλα επενδεδυμένο με υλικά για ηχομόνωση και εύφλεκτα οπτικά εφέ.
Όσον αφορά τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν και προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά, ο εκπρόσωπος των εισαγγελέων δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν παράνομα πυροτεχνικά υλικά χωρίς την κατάλληλη άδεια και χωρίς εξουσιοδότηση της εταιρείας όπως απαιτείται.
Η έρευνα επεκτείνεται και σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών αφού, όπως διαπιστώθηκε, το νυχτερινό κλαμπ ήταν παλιά αποθήκη χαλιών. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση ήταν χαρακτηρισμένη ως ελαφρά βιομηχανική επιχείρηση και δεν έχει μετατραπεί και ούτε είχε λάβει άδεια για χρήση ως χώρος εστίασης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας.
Update: A fire that broke out at a North Macedonian nightclub where more than a thousand people had gathered for a concert killed at least 50, state agency MIA reported on Sunday.#Macedonia pic.twitter.com/d0gfbQyEhc
— JUST IN | World (@justinbroadcast) March 16, 2025
Επταήμερο πένθος στη Βόρεια Μακεδονία
Στο μεταξύ, επταήμερο πένθος κηρύχθηκε στη Βόρεια Μακεδονία μετά την ασύλληπτη τραγωδία.
Πολλές από τις σορούς ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί και οι συγγενείς περιμένουν με αγωνία έξω από τα νοσοκομεία στο Κότσανι και στα Σκόπια που έχουν μεταφερθεί νεκροί και τραυματίες. Κάποιοι ξεσπούν μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία.
Τραυματίες έχουν μεταφερθεί και σε νοσοκομεία στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη Βουλγαρία.
Disco inferno kills dozens in North Macedonia — local media
— Uncensored News (@Uncensorednewsw) March 16, 2025
Fire spread rapidly to roof of venue filled with 1,500 people, up to 50 victims in total according to local prosecutors#NorthMacedonia pic.twitter.com/HPIfz9PbNu
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, 18 τραυματίες θα νοσηλευτούν σε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης βρίσκονται τρεις εγκαυματίες, 19 και 25 χρόνων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr