Βραζιλία: εκδίδεται στην Ισπανία ακροδεξιός δράστης σφαγής

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Tr;ith την έκδοση στην Ισπανία του ακροδεξιού τρομοκράτη Κάρλος Γκαρθία Χουλιά, υπεύθυνου της "σφαγής της Ατότσα".

brazilia-ekdidetai-stin-ispania-akrodeksios-drastis-sfagis
SHARE THIS
0
SHARES

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τρίτη την έκδοση στην Ισπανία του ακροδεξιού τρομοκράτη Κάρλος Γκαρθία Χουλιά, που κατεζητείτο για να εκτίσει τις υπόλοιπες 3.855 ημέρες της κάθειρξης που του απομένουν, μετά την καταδίκη του για τη «σφαγή της Ατότσα», με τη δολοφονία πέντε αριστερών εργατολόγων το 1977, στην αρχή της μεταπολίτευσης.

Ο Χουλιά, που ήταν 24 ετών όταν διέπραξε το έγκλημα, βρισκόταν σε υπό όρους φυλάκιση όταν διέφυγε από την Ισπανία πριν τρεις δεκαετίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας στο Σάου Πάουλου.

Σύμφωνα με την βραζιλιάνικη εισαγγελία, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την έκδοσή του στην Ισπανία. Η εισαγγελία δέχθηκε την καταδίκη του το 1980 σε 193 χρόνια κάθειρξη για την δολοφονία πέντε ανθρώπων, την απόπειρα να εκτελέσει άλλους τέσσερις και την κατοχή όπλων. Η ποινή του είχε μειωθεί σε 30 χρόνια, όπως προέβλεπε για την ανώτατη ποινή η τότε ισπανική νομοθεσία. Το 1991 επέτυχε να εξασφαλίσει το καθεστώς της υπό όρους κράτησης.

Ο Χουλιά ζούσε στο Σάου Πάουλου και εργαζόταν ως οδηγός Uber με πλαστή ταυτότητα της Βενεζουέλας. Το γεγονός ότι δεν διέθετε βραζιλιάνικη υπηκοότητα βάρυνε στην ετυμηγορία των δικαστών για την έκδοσή του. Ο Χουλιά μετά τη σύλληψή του προσέβαλε το αίτημα για επιστροφή του στην Ισπανία, κατά την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης τον Απρίλιο, όμως οι δικαστές έκριναν πως το αίτημα δεν αφορά την έκδοση για πολιτικό έγκλημα, αλλά για παράβαση του κοινού ποινικού δικαίου.

Η Βραζιλία ήταν η τελευταία στάση στον περίπλου του Χουλιά στην Λατινική Αμερική, που τον έφερε στην Παραγουάη, τη Βολιβία, τη Χιλή, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Ενώ βρισκόταν σε υπό όρους κράτηση, εξασφάλισε από τους δικαστές την άδεια να μεταβεί στην Παραγουάη για να εργαστεί με την υποχρέωση να δίνει το παρών στην πρεσβεία της Ισπανίας μία φορά τον μήνα. Τον Δεκέμβριο του 1994 παραβίασε τους όρους και δήλωσε πολιτικός πρόσφυγας. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Βολιβία φυλακίσθηκε εκ νέου για διακίνηση ναρκωτικών, όμως διέφυγε προτού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφασίσει την έκδοσή του.

Επί πολλά χρόνια διέτρεξε όλες τις χώρες της περιοχής με ψεύτικη ταυτότητα, τολμώντας να ταξιδεύει με αεροσκάφος χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Στη Βραζιλία εισήλθε το 2001 περνώντας πεζή από το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα από τη Βενεζουέλα, με ταυτότητα που έφερε το όνομα Χενάρο Αντόνιο Ματεράν. Όταν συνελήφθη, ο Χουλιά διέμενε στο εργατικό προάστιο Μπάρα Φούντα του Σάου Πάουλου και συζούσε με τη Βραζιλιάνα σύντροφό του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook