"Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν" τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις μετά το μακελειό με πάνω από 140 νεκρούς σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών "βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια" και τόνισε ότι "οι εχθροί μας δεν θα μας διχάσουν".
Ο Πούτιν, στις σύντομες δηλώσεις του, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις ειδικές υπηρεσίες για τις προσπάθειές τους μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και ανέφερε ότι οι δράστες, που όπως είπε έχουν συλληφθεί όλοι, προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία.
Vladimir Putin: They will get a just an inevitable punishment. pic.twitter.com/oGnz8eUozS
— War Intel (@warintel4u) March 23, 2024
Ανακοίνωσε επίσης, ότι έχει τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σε όλη τη χώρα και ότι έχει κηρύξει ημέρα πένθους για τις 24 Μαρτίου.

Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος Πούτιν
"Πολίτες της Ρωσίας!
"Απευθύνομαι σε εσάς σε σχέση με την αιματηρή, βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια, τα θύματα της οποίας ήταν δεκάδες φιλήσυχοι, αθώοι άνθρωποι – συμπατριώτες μας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εφήβων και γυναικών.
"Οι γιατροί παλεύουν τώρα για τη ζωή των θυμάτων, όσων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό και ακόμη και αδύνατο για να σώσουν τη ζωή και την υγεία όλων των τραυματιών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα πληρώματα των ασθενοφόρων, τους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, πυροσβέστες, διασώστες που έκαναν τα πάντα για να σώσουν ζωές ανθρώπων, να τους βγάλουν από τα πυρά, από το επίκεντρο της φωτιάς και του καπνού και να αποφύγουμε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

"Δεν μπορώ να αγνοήσω τη βοήθεια απλών πολιτών, που τα πρώτα λεπτά μετά την τραγωδία δεν έμειναν άπραγοι και μαζί με γιατρούς και ειδικές υπηρεσίες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και μετέφεραν τα θύματα στα νοσοκομεία...
"Εκφράζω τα βαθιά, ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλους όσους έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μαζί σας θρηνεί ολόκληρη η χώρα και ολόκληρος ο λαός μας. Κηρύσσω την 24η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους.
"Στη Μόσχα και στην περιοχή της Μόσχας, σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν εισαχθεί πρόσθετα αντιτρομοκρατικά καθώς και μέτρα και κατά δολιοφθορών. Το κύριο πράγμα τώρα είναι να αποτρέψουμε όσους βρίσκονται πίσω από αυτό το λουτρό αίματος από το να διαπράξουν ένα νέο έγκλημα.

"Όσον αφορά τη διερεύνηση αυτού του εγκλήματος και τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών ανακριτικών ενεργειών, προς το παρόν μπορούν να ειπωθούν τα εξής:
"Βρέθηκαν και συνελήφθησαν και οι τέσσερις άμεσοι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης, όλοι όσοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανθρώπους. Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, είχε προετοιμαστεί διέξοδος διαφυγής από την ουκρανική πλευρά για να διέλθουν τα κρατικά σύνορα. Συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα.
"Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου εργάζονται για να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν ολόκληρη τη βάση υποστήριξης των τρομοκρατών: αυτούς που τους παρείχαν μεταφορά, σχεδίασαν διαδρομές διαφυγής από τον τόπο του εγκλήματος, ετοίμασαν κρύπτες, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών...
"Είναι ήδη προφανές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με μια προσεκτικά και κυνικά σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση, αλλά με την οργανωμένη μαζική δολοφονία ειρηνικών ανυπεράσπιστων ανθρώπων, των παιδιών μας.
"Όπως οι Ναζί που κάποτε διέπραξαν σφαγές σε κατεχόμενα εδάφη, σχεδίαζαν να οργανώσουν μια επιδεικτική εκτέλεση, μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού. Όλοι οι δράστες, οι διοργανωτές και όσοι διέταξαν αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν δίκαια και αναπόφευκτα. Όποιος κι αν τους καθοδηγεί. Επαναλαμβάνω, θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσους στέκονται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασαν αυτή τη θηριωδία, αυτό το χτύπημα κατά της Ρωσίας, εναντίον του λαού μας.
"Γνωρίζουμε ποια είναι η απειλή της τρομοκρατίας. Εδώ βασιζόμαστε στη συνεργασία με όλα τα κράτη που συμμερίζονται ειλικρινά τον πόνο μας και είναι έτοιμα να ενώσουν πραγματικά τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια σε έναν κοινό εχθρό - τη διεθνή τρομοκρατία - σε όλες της τις εκδηλώσεις. Τρομοκράτες, δολοφόνοι, όσοι δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν εθνικότητα, αντιμετωπίζουν μια αξιοζήλευτη μοίρα. Θα υπάρξει ανταπόδοση και θα περάσουν στη λήθη. Δεν έχουν μέλλον.
"Κοινό μας καθήκον τώρα, καθήκον των πολεμιστών μας στο μέτωπο, όλων των πολιτών της χώρας, είναι να είμαστε μαζί σε έναν σχηματισμό. Πιστεύω ότι θα είναι έτσι, γιατί κανείς και τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει την ενότητα και τη θέλησή μας, την αποφασιστικότητα και το θάρρος, τη δύναμη του ενωμένου λαού της Ρωσίας. Κανείς δεν θα μπορέσει να σπείρει τους δηλητηριώδεις σπόρους της διχόνοιας, του πανικού και του διχασμού στην πολυεθνική μας κοινωνία. Η Ρωσία έχει περάσει από τις πιο σκληρές, μερικές φορές αφόρητες δοκιμασίες περισσότερες από μία φορές, αλλά έχει γίνει ακόμα πιο δυνατό.Έτσι θα γίνει και τώρα".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr