
Την είδηση ότι βρέθηκε το ελικόπτερο όπου μετέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, λίγες ώρες μετά τη συντριβή του και τις προσπάθειες ανεύρεσης και διάσωσης που ξεκίνησαν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται κρατικά ΜΜΕ του Ιράν, το ελικόπτερο εντοπίστηκε από τις ομάδες διάσωσης. Ωστόσο, τις πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο του προέδρου Ραϊσι έχει εντοπιστεί, διαψεύδουν τόσο το πρακτορείο Tasnim, όσο και η Ερυθρά Ημισέληνος.
Να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η τύχη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ούτε ανακοινώθηκε η κατάσταση των άλλων επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ο ΥΠΕΞ της χώρας.

Εξάλλου, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι υπήρξε επαφή με έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου. Ο μη κατονομασμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επαφή έχει γίνει αρκετές φορές, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Μάλιστα, ο ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επαφή έχει γίνει αρκετές φορές και σύμφωνα με το Skynews αυτό "υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες και ίσως βρίσκονται αρκετά κοντά στο σημείο της συντριβής, κάτι που και πάλι θα ήταν μια στιγμή ελπίδας".
Να σημειωθεί ότι η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης, ανέφερε ο ιρανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας.
Να τονισθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Να θυμίσουμε ότι ο Ραϊσί είχε μεταβεί σήμερα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.
Νωρίτερα, Ιρανός αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν "είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου".
"Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές", τόνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
BREAKING:The search for the helicopter carrying the Iranian President which has crashed is ongoing.
— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) May 19, 2024
The weather conditions are very bad. pic.twitter.com/vEhwXk6elY

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση διέκοψε το τακτικό της πρόγραμμα για να προβάλει προσευχές για τη διάσωση του Ραϊσί σε ολόκληρη τη χώρα και, σε μια γωνία της οθόνης, αναμεταδίδει ζωντανά τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης που ερευνούν πεζή την ορεινή περιοχή μέσα στην πυκνή ομίχλη.
Iranian President Ibrahim Raisi's official Instagram account shared a post with the words: "Pray for me". pic.twitter.com/GR8TwrKSLF
— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2024
Iran Television has stopped all programs to broadcast prayers for Raisi
— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2024
A corner has been set aside for a live broadcast from the site of the search for the crashed helicopter carrying Iran's president, Reuters writes. Rescuers walk through the mountains on foot in thick fog.… pic.twitter.com/pjdeZM3Kmn
The President of Iran Ebrahim Raisi as well as Foreign Minister Hossein Amirabdollahian were involved in a "Significant Helicopter Crash” earlier today while Traveling back from a Diplomatic Meeting in Azerbaijan. The Crash is believed to have occurred in a Heavily Forested Area… pic.twitter.com/mrFfBMSVXl
— OSINTdefender (@sentdefender) May 19, 2024
Να τονισθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του των Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Παράλληλα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, ο πρόεδρος Ραΐσί είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή, για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Iran President Raisi was flying from a meeting with Ilham Aliyev in Tehran when the incident occurred.
— Russian Market (@runews) May 19, 2024
Video footage shows the head of the Islamic Republic on board shortly before the helicopter made a hard landing in mountainous terrain due to foggy conditions. pic.twitter.com/ofWEP0cL2D
Ποιος είναι ο Εμπραχίμ Ραϊσί
Ο Ραϊσί, 63 ετών, χαρακτηρίζεται ως σκληροπυρηνικός που προηγουμένως ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατο ή την παραίτησή του από τον ρόλο του.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr