Επιβεβαιώθηκε μετάδοση ιού Ζίκα μέσω μετάγγισης αίματος

Ο ιός Ζίκα μεταδόθηκε σε δύο ανθρώπους μέσω μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας.

epibebaiwthike-metadosi-iou-zika-mesw-metaggisis-aimatos
SHARE THIS
0
SHARES

Ο ιός Ζίκα μεταδόθηκε σε δύο ανθρώπους μέσω μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας.

Συγκεκριμένα επιβεβαίωσαν κρούσμα μετάδοσης του Ζίκα μέσω μετάγγισης αίματος από δωρητή ο οποίος ήταν μολυσμένος από τον ιό, ο οποίος είναι γνωστό ότι μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ότι διαδίδεται με ταχύτητα στην αμερικανική ήπειρο.

Η υπηρεσία υγείας της Καμπίνας, βιομηχανικής πόλης κοντά στο Σάο Πάολο, ανακοίνωσε ότι ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν με τραύματα από σφαίρες, μολύνθηκε από τον Ζίκα έπειτα από πολλαπλές μεταγγίσεις τον Απρίλιο του 2015. Αξιωματούχοι είπαν ότι προσδιόρισαν ότι ένα από τα άτομα τα οποία δώρισαν αίμα που χρησιμοποιήθηκε στη μετάγγιση είχε μολυνθεί από τον Ζίκα.

Το κέντρο αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Καμπίνας ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο άτομο, το οποίο είχε δωρίσει αίμα τον Μάιο, ανέπτυξε συμπτώματα και διαγνώσθηκε θετικό στον Ζίκα, αν και ο λήπτης του μολυσμένου αίματος δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα του ιού.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ο πρώτος ασθενής υπέκυψε στα τραύματά του και όχι στη μόλυνσή του από τον Ζίκα. Πρόσθεσε ότι ενισχύει τις οδηγίες προς τις τράπεζες αίματος να μην επιτρέπουν σε πρόσωπα μολυσμένα από τον Ζίκα ή από δάγκειο πυρετό να δωρίζουν αίμα για 30 ημέρες, μετά την πλήρη ανάρρωσή τους από το ενεργό στάδιο της μόλυνσης.

Η μετάδοση του Ζίκα από μεταγγίσεις αίματος προσθέτει άλλη μια διάσταση στο ξέσπασμα του ιού. Ο ιός μεταδίδεται συνήθως από το τσίμπημα κουνουπιού. Ωστόσο, υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Τέξας ανέφεραν την Τρίτη ότι άτομο στο Ντάλας μολύνθηκε αφού έκανε σεξ με άλλο άτομο, το οποίο είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα, όπου κυκλοφορεί ο ιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook