
Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Λισαβόνα όταν το τελεφερίκ "Γκλόρια" εκτροχιάστηκε και συνετρίβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και 18 ακόμη να τραυματιστούν.
Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα παιδί, ενώ τουλάχιστον πέντε εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας της Πορτογαλίας. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και ξένοι υπήκοοι, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα στοιχεία ή την εθνικότητά τους.
Η Πορτογαλία κήρυξε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους. Σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο αναφερόταν ότι η τραγωδία "έφερε θλίψη στις οικογένειες και οδύνη στη χώρα".
Οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.
"Διαλύθηκε σαν χάρτινο κουτί..."
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το τελεφερίκ να περιβάλλεται από πυκνούς καπνούς, ενώ πυροσβέστες και πολίτες προσπαθούν να τραβήξουν ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στις λαμαρίνες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το βαγόνι έπεσε στην πλαϊνή πλευρά του λίγα μέτρα από το σημείο εκτροχιασμού του.
O Elevador da Glória descarrilou e tombou esta quarta-feira, junto à Avenida da Liberdade, em Lisboa. Segundo os bombeiros sapadores, o acidente provocou "muitas vítimas”, incluindo feridos graves. pic.twitter.com/ADWpR5c8oe
— Mundo Vivo (@mundo__vivo) September 3, 2025
Μάρτυρες είπαν σε τοπικά μέσα ότι το τελεφερίκ κατρακυλούσε ανεξέλεγκτα στην κατηφόρα. "Χτύπησε το κτίριο με τρομακτική δύναμη και διαλύθηκε σαν χάρτινο κουτί…" ανέφερε η Τερέσα ντ’Αβό στην πορτογαλική τηλεόραση SIC. Άλλος αυτόπτης ανέφερε ότι το όχημα καταπλάκωσε έναν άνδρα στο πεζοδρόμιο.
At least 15 people died and 18 were injured when Lisbon’s Gloria funicular railway car in Portugal derailed and crashed https://t.co/qfMZIchB6A pic.twitter.com/HqSEjU869X
— Reuters (@Reuters) September 4, 2025
Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα, στην έναρξη της απογευματινής αιχμής. Οι διασώστες ολοκλήρωσαν τον απεγκλωβισμό όλων των θυμάτων μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες.
Το συνδικάτο SITRA ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέλη του είναι μεταξύ των νεκρών.
Η γραμμή του τελεφερίκ, που λειτουργεί από το 1885 και έχει χαρακτηριστεί εθνικό μνημείο, συνδέει την κεντρική Λισαβόνα, κοντά στην πλατεία Ρεσταουραντόρες, με την περιοχή Μπάιρο Άλτο, γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή.
Είναι μία από τις τρεις γραμμές τελεφερίκ που λειτουργεί η δημοτική εταιρεία συγκοινωνιών Carris και χρησιμοποιείται τόσο από τουρίστες όσο και από κατοίκους.
Η γραμμή Γκλόρια μεταφέρει περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Διαθέτει δύο βαγόνια, χωρητικότητας περίπου 40 ατόμων το καθένα, που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις με τη βοήθεια καλωδίου και ηλεκτρικών κινητήρων.
🚨BREAKING🚨:LISBON FUNICULAR DERAILS 🚋
— The_Independent (@TheIndeWire) September 3, 2025
Close-up footage shows the Elevador da Glória, one of the city’s most iconic trams, after it jumped the tracks in central Lisbon. Emergency services rushed to the scene, with at least 3 fatalities confirmed. pic.twitter.com/zZ3D03PAXi
"Είναι μια τραγική μέρα για την πόλη μας… Η Λισαβόνα πενθεί, είναι ένα τραγικό, τραγικό συμβάν", δήλωσε ο δήμαρχος της πορτογαλικής πρωτεύουσας, Κάρλος Μοέδας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε μέσω Χ την οδύνη της για το δυστύχημα, στέλνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έγραψε επίσης στο Χ ότι είναι "συντετριμμένος από το φρικτό δυστύχημα", ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι εξέφρασε την "αλληλεγγύη του στα θύματα" κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του.
Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές και "είναι έτοιμο να προσφέρει προξενική βοήθεια σε περίπτωση που υπάρχουν Βρετανοί υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων". Η Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή τουριστών για την Πορτογαλία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr