Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όχι σε Ουγγαρία - Σλοβακία για το προσφυγικό

Απόρριψη "έριξε" το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις Σλοβακία και Ουγγαρία για την προσφυγή που έκαναν για να μην φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέσω ποσόστωσης στα κράτη της ΕΕ.

eurwpaiko-dikastirio-oxi-se-ouggaria---slobakia-gia-to-prosfugiko
SHARE THIS
0
SHARES

Απόρριψη "έριξε" το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις Σλοβακία και Ουγγαρία για την προσφυγή που έκαναν για να μην φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέσω ποσόστωσης στα κράτη της ΕΕ.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, τότε δηλαδή που πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφαίνεται τελικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε το δικαίωμα να ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις να φιλοξενήσουν ποσοστά των κυρίως Σύριων προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Το Δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά του προσωρινού μηχανισμού για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση ζητούντων άσυλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

«Ο μηχανισμός κατά βάση συμβάλει στη συνδρομή προς την Ελλάδα και την Ιταλία να διαχειριστούν τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και λειτουργεί αναλογικά», επισημαίνεται.

Το πρόγραμμα συστήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη. Οι χώρες που μειοψήφησαν ήταν τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης, οι κυβερνήσεις των οποίων ισχυρίστηκαν πως οι κοινωνίες τους δεν μπορούν να απορροφήσουν τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Βάσει του προγράμματος, προβλέπεται η μετεγκατάσταση έως και 160.000 ανθρώπων. Μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί μόλις σχεδόν 25.000 άνθρωποι.

Φωτό: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook