Follow us

Φλέγεται ο Περσικός Κόλπος: Το Ιράν επιτέθηκε σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν, οι ΗΠΑ χτύπησαν ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν επτά πυραύλους εναντίον του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν - Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τέσσερα drones

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΚΟΥΒΕΙΤ

Το Ιράν εκτόξευσε επτά πυραύλους εναντίον του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν, ανέφεραν σήμερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι έξι από αυτούς αναχαιτίστηκαν και ο έβδομος δεν έφτασε στον προβλεπόμενο στόχο του.

"Το Ιράν εκτόξευσε επτά βαλλιστικούς πυραύλους προς το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν (...) σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι έξι αναχαιτίστηκαν και ο έβδομος δεν έφτασε στον στόχο του", τόνισε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, "κεντρική διοίκηση"), προσθέτοντας πως δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός ως τώρα και διαψεύδοντας πως υπήρξαν ζημιές σε αμερικανικές υποδομές στο Μπαχρέιν.

Σε ανακοίνωσή τους που αναμεταδόθηκε από την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB, οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν πως "εχθρικές βάσεις στην περιοχή επλήγησαν από πυραύλους", στο πλαίσιο των αντιποίνων τους για αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον εγκαταστάσεων ραντάρ στο ιρανικό έδαφος.

Στο Κουβέιτ, ακούστηκαν επανειλημμένοι κρότοι σε περιοχές κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, ενώ εκρήξεις που έμοιαζαν να οφείλονται σε αναχαιτίσεις από την αντιαεροπορική άμυνα ακούστηκαν στη Μανάμα, όπου ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες της αεράμυνας, ανέφεραν οι ανταποκριτές του AFP.

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Κουβέιτ ενεργοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες για να αποκρούσουν επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης, τρεις ημέρες έπειτα από αιματηρή επιδρομή που έβαλε στο στόχαστρο το κυριότερο αεροδρόμιο του εμιράτου του Κόλπου, αποδοθείσα στο Ιράν.

"Η αντιαεροπορική άμυνα του Κουβέιτ αντιμετωπίζει αυτή την ώρα επιθέσεις που διεξάγονται με εχθρικούς πυραύλους και drones" και το γενικό επιτελείο σημειώνει πως οποιοσδήποτε κρότος ακουστεί θα αποτελεί "αποτέλεσμα αναχαιτίσεων", υποστήριξαν οι ένοπλες δυνάμεις του Κουβέιτ μέσω X, χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη ορολογία τους για τις επιχειρήσεις του είδους.

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν τέσσερα "μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης μονής κατεύθυνσης" που είχαν εκτοξευθεί προς την περιοχή των Στενών του Ορμούζ, καθώς θεωρήθηκε ότι συνιστούσαν "άμεση απειλή για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή".

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη δυνητική πώληση στο Κουβέιτ συστημάτων κατά drones

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση συστημάτων άμυνας κατά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο Κουβέιτ, εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το μικρό εμιράτο του Κόλπου ζήτησε να του διατεθούν συστήματα για την αντιμετώπιση drones, συναφής εξοπλισμός, υπηρεσίες και εκπαίδευση.

Διαβάστε Επίσης

"Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τη δυνατότητα του Κουβέιτ να αντιμετωπίζει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές παρέχοντας μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικά όπλα εναντίον μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων", διαβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Βασικός ανάδοχος θα είναι αμερικανική κατασκευάστρια με έδρα την Καλιφόρνια, η Anduril, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα παραδοθούν τα συστήματα αυτά. Συχνά οι συμφωνίες για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών υλοποιούνται έπειτα από μακρές χρονικές περιόδους.

Το Κουβέιτ, στο έδαφος του οποίου βρίσκεται μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο του Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που ξέσπασε με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας την 28η Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη, επιδρομή drones έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν από την 8η Απριλίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Οι ταινίες που δε χάνονται τον Σεπτέμβριο στους κινηματογράφους

Από τα "Μαγικά Φίλτρα 2" στο "Rosebush Pruning", διαβάστε για όσες ταινίες ανυπομονούμε να δούμε τον Σεπτέμβριο

ΕΝΤΑΣΗ 13 Σεπ 2026 | 11:46

Στενά του Ορμούζ: Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα από drone κατά την έξοδό του - Απομακρύνθηκε το πλήρωμα

Η UKMTO ανέφερε ότι έλαβε ενημέρωση από στρατιωτικές αρχές για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το δεξαμενόπλοιο υπέστη μικρές ζημιές.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 13 Σεπ 2026 | 11:08

Χούθι: Στρατιωτικός "περίπατος" μέχρι το κατώφλι της Ερυθράς Θάλασσας - Το μεγάλο δίλημμα του Τραμπ

Την Παρασκευή, οι Χούθι έφτασαν στο νησί Περίμ, το οποίο βρίσκεται στο μέσο των στενών, ανάμεσα στην Υεμένη και την Αφρική

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΕΣΜ 13 Σεπ 2026 | 09:58

Ιράν: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από πλήγμα σε εμπορικό πλοίο στον Περσικό Κόλπο

Τα ιρανικά μέσα επικαλέστηκαν τον κυβερνήτη της κομητείας Κεσμ, ο οποίος επιβεβαίωσε τον απολογισμό των θυμάτων

ΝΕΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 13 Σεπ 2026 | 08:35

"Προελαύνουν" οι Χούθι: Χτύπησαν με βαλλιστικούς πυραύλους στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του στρατού των Χούθι, Γιαχία Σάρι, η επιχείρηση είχε στόχο αποθήκες όπλων, καθώς και αίθουσες διοίκησης και ελέγχου

ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ 12 Σεπ 2026 | 14:56

"Άναψε φωτιές" ξανά ο Τραμπ: "Θα ήθελα να δω την Ιρλανδία ενωμένη" - Επίσκεψη στο Δουβλίνο

"Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει κάτι να πει γι’ αυτό…, αλλά νομίζω ότι θα ήταν κάτι σπουδαίο", σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ

"ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ" 12 Σεπ 2026 | 09:02

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Η ειδική αναφορά των ΗΠΑ στη "17 Νοέμβρη" για την τρομοκρατία

"Για τους περισσότερους από εσάς, η 11η Σεπτεμβρίου δυστυχώς δεν είναι η μόνη τρομοκρατική επίθεση στην εθνική σας μνήμη", ανέφερε ο Αμερικανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ 11 Σεπ 2026 | 23:29

Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις - Ανήμερα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου

Τα έγγραφα καταγράφουν "τις μεταβολές στην εικόνα" που είχαν οι αναλυτές της CIA για την Αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 11 Σεπ 2026 | 22:06

G20: Παρουσία Ρώσου αξιωματούχο παρά την εισβολή στην Ουκρανία - Σύνοδος για την Ενέργεια στο Χιούστον

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, συμμετείχε σε μία συνάντηση των χωρών της G20 στη Βόρεια Καρολίνα

ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΝΑΣΙΘΗΜΑΤΑ 11 Σεπ 2026 | 21:05

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί τιμούν τα 25 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου - Συγκίνηση στη Νέα Υόρκη [εικόνες, βίντεο]

Οι Αμερικανοί τίμησαν τη μνήμη των σχεδόν 3.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 11 Σεπ 2026 | 18:15

Μήνυμα Τραμπ για 11η Σεπτεμβρίου: "Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, γι’ αυτό πολεμάμε σήμερα"

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ξεχάσουν ποτέ, προσθέτοντας ότι "για αυτό πολεμάμε σήμερα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, μόνο νίκη μπορεί να υπάρξει"

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 11 Σεπ 2026 | 17:08

Μπλόκο από Anthropic σε Χούθι και επιστήμονες - Ήθελαν να φτιάξουν βαλλιστικούς πυραύλους και βιολογικά όπλα με μοντέλο ΑΙ

Ανησυχία για κακόβουλη χρήση του μοντέλου ΑΙ Claude προκάλεσε η ενημέρωση της εταιρείας Anthropic - Τι ανακοίνωσε για Χούθι και ερευνητές

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΙΑ 11 Σεπ 2026 | 14:02

Ερυθρά Θάλασσα: Επέκταση των Χούθι σε όλη την ακτή της Υεμένης - Υπό κατάληψη η Μόκα και το νησί Περίμ

Ανησυχία για τη διεθνή ναυσιπλοΐα προκαλεί η επέκταση των Χούθι στην ακτή της Υεμένης και στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μόκας αλλά και το νησί Περίμ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 11 Σεπ 2026 | 12:04

Μήνυμα ΥΠΕΞ για τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου: "25 χρόνια μετά, ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία"

"25 χρόνια μετά, στεκόμαστε στο πλευρό του αμερικανικού λαού", αναφέρει το ΥΠΕΞ για την 11η Σεπτεμβρίου