Frankfurter Rundschau:Ποιος είναι ο στόχος του Σεμπάστιαν Κουρτς;

Στη δίνη Στράχε ο καγκελάριος της Αυστρίας προκήρυξε πρόωρες εκλογές

frankfurter-rundschaupoios-einai-o-stoxos-tou-sempastian-kourts
SHARE THIS
0
SHARES

«Μετά το σκάνδαλο του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς προκήρυξε νέες εκλογές στην Αυστρία και απαλλάχτηκε από τους λεγόμενους «δεξιούς λαϊκιστές». Ποιος είναι όμως ο στόχος του;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Frankfurter Rundschau (FR) Στέφαν Χέμπελ. 

«Η λέξη «λαϊκισμός» μπορεί στις μέρες μας να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε. Για μια ιδιότητα των σύγχρονων λαϊκιστών θα πρέπει όμως να επικρατεί ευρεία συμφωνία: Παρουσιάζονται ως πιστοί εκτελεστές αυτού που ο λαός (λατινικά: populus) "πραγματικά" θέλει.

Δίνουν την εντύπωση ότι μεταξύ αυτών και της "λαϊκής βούλησης" υφίσταται μια τέτοιου είδους άμεση σχέση, ώστε τόσο παλαιομοδίτικα φαινόμενα όπως είναι η δημόσια αντιπαράθεση για την σωστή πολιτική να έχουν γίνει περιττά. Και φυσικά και τα "παλιά κόμματα" που οδηγούν αυτήν την αντιπαράθεση στα κοινοβούλια. Τουλάχιστον στην μέχρι τώρα μορφή τους.

Ο όρος "δεξιός λαϊκισμός" έχει επικρατήσει να αποδίδεται αποκλειστικά σε κόμματα όπως το αυστριακό FPÖ ή το γερμανικό κόμμα "Εναλλακτική για την Γερμανία" (AfD). Αυτό πρέπει να ξανασκεφτούμε το αργότερο τώρα, μετά το σκάνδαλο Στράχε και πριν από τις νέες εκλογές στην Αυστρία. Όποιος ακούσει πως ανήγγειλε δημόσια ο κ. Κουρτς το βράδυ του Σαββάτου την ρήξη με τους "Ελεύθερους" πρέπει να εξαγάγει το εξής συμπέρασμα: Ακριβώς τώρα ο καγκελάριος του "Λαϊκού κόμματος" απέδειξε εκ νέου ότι είναι ο ίδιος δεξιός λαϊκιστής.

Αυτό αφορά καταρχάς τον τρόπο τον οποίο επέλεξε να κάνει τη δήλωσή του για την λήξη του συνασπισμού παρουσιάζοντας τον ίδιο τον εαυτό του. Ήταν η επανάληψη των υποσχέσεων που είχε δώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: "Θα παραμείνω πιστός στον εαυτό μου", “Θα πω αλήθειες", "Θα κάνω ό, τι είναι σωστό". Εγώ, εγώ, εγώ. ΄Ετσι είναι ο κλασσικός δεξιός λαϊκιστής. Νομιμοποιείται όχι μέσω δύσκολων πλειοψηφικών αποφάσεων μετά από μακρές συζητήσεις, αλλά μέσω της προσωπικής ακεραιότητας έως ηρωισμού, όπως επίσης δίνοντας προτεραιότητα στην κατοχή της "αλήθειας" και στην επίγνωση του τι είναι "σωστό".

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ανέχεται άλλους δεξιούς λαϊκιστές δίπλα του

Δεξιός λαϊκιστής ο κ. Κουρτς, δεν πρόκειται για αντίφαση; Δεν έχει ο καγκελάριος μόλις τώρα απομακρυνθεί από τον οργανωμένο δεξιό λαϊκισμό, δηλαδή το FPÖ; Ναι, το έκανε. Αλλά ο λόγος είναι προφανής: αυτός ο άνθρωπος έχει τον μακροπρόθεσμο στόχο, να μην ανεχθεί κανέναν άλλο δεξιό λαϊκιστή δίπλα του. Η στρατηγική του είναι εδώ και χρόνια να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τους δεξιούς λαϊκιστές - απλώς, χωρίς συνοδευτικά φαινόμενα όπως είναι η ανοικτή ακροδεξιά ρητορική ή οι φαντασιώσεις μωρολογούντων μεθυσμένων περί εκλογικής χειραγώγησης και διαφθοράς. Είναι η "αστική" εκδοχή του δεξιού λαϊκισμού.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έχουν ορισμένοι παρατηρητές για τα γεγονότα. Ο κ. Κουρτς, θα μπορούσε να πει κανείς, έχει βέβαια λαϊκιστικά ξεσπάσματα - αλλά μήπως δεν υπερασπίζεται στην πραγματικότητα έναν αστικό, σοβαρό συντηρητισμό κατά των θεωριών συνωμοσίας και τον μη αποκρυπτόμενο ρατσισμό των ακροδεξιών;

Ωστόσο, σε αυτό το συμπέρασμα μπορούν να καταλήξει μόνο αυτός που δεν λαμβάνει υπόψη το περιεχόμενο της πολιτικής του κ. Κουρτς. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων, στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, στις αντι-ισλαμικές αιχμές, δεν υπήρχε μεταξύ ÖVP και του FPÖ αυτά τα δύο χρόνια σχεδόν καμία διαφωνία. Το ρητά υποστηριζόμενο από τον κ. Κουρτς σχέδιο να πληρώνονται οι αιτούντες άσυλο για βοηθητική εργασία που "επιτρέπεται" μόνο το πολύ 1,50 ευρώ ανά ώρα, αλλά και η απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - αυτά είναι μόνο τα τελευταία σε μια σχεδόν ατελείωτη σειρά παραδειγμάτων.

Πολιτικοί όπως ο Σεμπάστιαν Κουρτς μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι από τον Ιμπίζα-Στράχε

Ο καγκελάριος από την μεριά του είχε λοιπόν δίκιο όταν ευχαριστούσε ρητά το Σάββατο το βράδυ όλα τα μέλη της κυβέρνησης "ανεξαρτήτως κόμματος" για την μέχρι τώρα δουλειά του κυβερνητικού συνασπισμού και πρόσθετε: «Εν ονόματι του ουσιαστικού έργου δεν έδωσα τέλος στην συνεργασία με το πρώτο σφάλμα". Όχι, δεν είναι το "ουσιαστικό έργο" εκείνο που διαφοροποιεί τον Σεμπάστιαν Κουρτς από την Ακροδεξιά. Είναι μόνο τα "σφάλματα" που διαταράσσουν την αστική, σοβαρή όψη της ορθόδοξης δεξιάς πολιτικής.

Μπορεί μεν η κυβέρνηση Κουρτς να κατέρρευσε, και να μην μπορεί να είναι σίγουρος για τη νίκη του στις εκλογές του φθινοπώρου, αλλά ο στόχος του δεν πρέπει να παραβλέπεται: Ο πυρήνας της πολιτικής, η οποία κρύβεται πίσω από την λαϊκίστικες συμπεριφορές πρέπει μέσω της αύρας της σοβαρότητας να γίνεται συνεχώς και πιο ανεκτός από τους αστούς ψηφοφόρος αν όχι πιο αυτονόητος. Σε αυτόν τον πυρήνα, όμως, τίποτα απολύτως δεν αλλάζει με την διαφορετική μορφή παρουσίασης και από αυτή την άποψη μπορούμε να πούμε ότι πολιτικοί όπως ο Σεμπάστιαν Κούρτς είναι ίσως ακόμη πιο επικίνδυνοι από ό,τι ο τωρινός παραστρατημένος Ίμπιζα-Στράχε.

Ακριβώς επειδή μπορούν να αποστασιοποιηθούν τόσο θαυμάσια από την χοντροκομμένη ακροδεξιά ομάδα, δεν γίνεται αντιληπτό ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική. Με άλλα, συχνότερα χρησιμοποιούμενα, λόγια: Ο δεξιός λαϊκισμός καταλαμβάνει το κέντρο της κοινωνίας. Γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι μιας πολιτικής η οποία πωλείται προς τα έξω ως μετριοπαθής. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να συνεχίσει αυτή την επικίνδυνη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο αδιατάρακτα μετά τις επόμενες εκλογές. Και δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι κανείς δεν είναι πιο κατάλληλος γι 'αυτό από ό,τι ο νεαρός Αυστριακός με την αύρα του γαμπρού».

«Σοκ», «αποτροπιασμό» και «αηδία» δηλώνει ότι αισθάνθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς παρακολουθώντας την Παρασκευή το βράδυ τις αποκαλύψεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Der Spiegel και Süddeutsche Zeitung για τον μέχρι τότε κυβερνητικό εταίρο του και αντικαγκελάριο Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε. Υποστηρίζει ότι η δική του πολιτική προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς θεωρεί καθήκον του να υπηρετεί την χώρα του και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρώην αρχηγός του FPÖ να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες. «Αυτό που μπορούμε να δούμε στο βίντεο είναι αηδιαστικό: αφορά κατάχρηση εξουσίας κι αυτό είναι σοβαρό και προβληματικό. Αφορά ανοιχτές προσφορές διαφθοράς. Και επιθέσεις κατά του Τύπου. Και για αυτό έλαβα άμεσα και αποφασιστικά τα αναγκαία μέτρα», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα Bild, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για συναλλαγή με ρωσίδα «εκατομμυριούχο».

Ο κ. Κουρτς αποφεύγει να απαντήσει στους δημοσιογράφους, όταν ρωτούν αν ο πρώην συνεργάτης του έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στο βίντεο από την Ίμπιζα και προτιμά να αναφερθεί στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: «Είμαι ικανοποιημένος από την ουσία της δουλειάς μας. Τερματίσαμε την πολιτική του χρέους, μειώσαμε τους φόρους, εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά μας. Για αυτό λέω ότι δεν μπορώ να εφαρμόσω τις αλλαγές για την χώρα με πολιτικούς που αντιλαμβάνονται κατ' αυτόν τον τρόπο την εξουσία τους και δεν δείχνουν καμία εντιμότητα», δηλώνει ο Καγκελάριος και υποστηρίζει ότι προκειμένου να εφαρμόσει την ουσιαστική δουλειά και τις αλλαγές που θεωρούσε απαραίτητες χρειάστηκε να ανεχτεί πολλά, όπως την εγγύτητα της FPÖ με δεξιές ριζοσπαστικές ομάδες και πολλά «μεμονωμένα περιστατικά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την παγίδα που στήθηκε στην Ίμπιζα, ο αυστριακός Καγκελάριος αναφέρει το όνομα του Ταλ Ζιλμπερστάιν, του ισραηλινού επικοινωνιολόγου, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) το 2017, ο οποίος ειδικεύεται στις αρνητικές, κατ' άλλους «βρώμικες» καμπάνιες. «Είμαστε μια μικρή χώρα, γιατί να ασχοληθούν μυστικές υπηρεσίες;», δηλώνει σε αντίστοιχο ερώτημα ο αυστριακός Καγκελάριος και επαναλαμβάνει ότι θεωρεί «πιθανό να είναι ο Ζιλμπερστάιν πίσω από την υπόθεση του βίντεο. «Και πάλι, όμως, μπορεί η μέθοδος να είναι αμφιλεγόμενη, αλλά το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό», αναγνωρίζει.

φωτο Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook