G.Hedgecoe: Ο ανταποκριτής του Politico στην Ισπανία μιλά για τις εκλογές

Tο TheToc ζήτησε από τον ανταποκριτή του Politico στη Μαδρίτη Guy Hedgecoe να αναλύσει τα βασικά συμπεράσματα της κάλπης της Κυριακής.

ghedgecoe-o-antapokritis-tou-politico-stin-ispania-mila-gia-tis-ekloges
|
SHARE THIS
0
SHARES

Τρεις ημέρες μετά τις ισπανικές εκλογές, που έφεραν για ακόμη μία φορά το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι στην πρώτη θέση χωρίς όμως να του εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, το TheToc ζήτησε από τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του Politico στη Μαδρίτη Guy Hedgecoe να αναλύσει τα βασικά συμπεράσματα της κάλπης.

Οι νικητές, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις των εκλογών 

Ποιοι είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι των εκλογών της Κυριακής;

Oι νικητές των εκλογών -είναι προφανές- ήταν ο Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (PP). Το Λαϊκό Κόμμα ήταν το μόνο που κατάφερε να κερδίσει περισσότερες έδρες από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, παρότι δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία. Ο Ραχόι πέτυχε επίσης μια πολύ πιο καθαρή νίκη από ότι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και αυτό ήταν μια έκπληξη. Το γεγονός αυτό δίνει μια ώθηση στον ίδιο και ενισχύει τη θέση του μέσα στο κόμμα.

Οι ηττημένοι των εκλογών είναι νομίζω σαφώς οι Unidos-Podemos. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι η συμμαχία της Αριστεράς θα έπαιρνε μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που τελικά συγκέντρωσε, δείχνοντάς τους στη δεύτερη θέση και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ κοντά στο Λαϊκό Κόμμα. Όλα αυτά διαψεύστηκαν, καθώς παρέμειναν στην τρίτη θέση. Ήταν σαφώς ένα κακό αποτέλεσμα για αυτούς και το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι αργότερα.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) δεν τα πήγαν καλά. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμά που έχουν σημειώσει στην ιστορία τους, ωστόσο κατάφεραν να παραμείνουν στη δεύτερη θέση και αυτό είναι μια παρηγοριά.

Και για τους Ciudadanos (Πολίτες) το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν καλό, καθώς έχασαν το 1/5 των κοινοβουλευτικών τους εδρών.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι
Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι

Γιατί δεν πήγε τόσο καλά η συμμαχία των Unidos-Podemos;

Νομίζω ότι οι παράγοντες είναι πολλοί. Κατ'αρχάς υπήρχε μια υπερβολική εκτίμηση για την επικείμενη επιτυχία της συμμαχίας. Ίσως να θεώρησαν πως συγκεντρώνοντας τους πόρους και τις δυνάμεις τους, το εκλογικό σύστημα θα τους ευνοούσε και αυτομάτως θα κέρδιζαν περισσότερες έδρες, αν όχι και περισσότερες ψήφους από ότι θα είχαν αν κατέβαιναν ως δύο χωριστά κόμματα. 

Θεωρώ πως ένας άλλος παράγοντας αφορά ίσως την ενδεχόμενη υπερπροβολή της εικόνας του Πάμπλο Ιγκλέσιας, του ηγέτη των Podemos. Από τότε που εμφανίστηκε πριν από 2,5 χρόνια αποτελεί το σύμβολο των Podemos και πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την εικόνα του. Ο ίδιος το γνωρίζει αυτό αλλά νομίζω πως και εκείνος και η ομάδα του έκαναν κάποια λάθη.

Ο Ιγκλέσιας προσπάθησε να λειάνει και να κάνει πιο μετριοπαθή την εικόνα του, προκειμένου να εμφανιστεί καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ωστόσο η κοινή γνώμη δεν μπορούσε εύκολα να αποδεχθεί μια τέτοια αλλαγή δεδομένου ότι στο παρελθόν ο ίδιος υπήρξε πολύ σκληρός στις επιθέσεις του ενάντια στο κατεστημένο. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα με το ότι ενώ αναδύθηκε από ένα αριστερό κοινωνικό κίνημα, πολλοί τον βλέπουν ως μέρος του συστήματος στο οποίο εξαπέλυε επιθέσεις, καθώς είναι μέλος της Βουλής και επιδιώκει να καταλάβει την εξουσία.

Ένας άλλος λόγος σχετίζεται κατά τη γνώμη μου με το Brexit και το βρετανικό δημοψήφισμα. Νομίζω ότι πολλοί ψηφοφόροι είτε απείχαν είτε δεν ψήφισαν τους Unidos-Podemos επειδή ανησύχησαν από τις εξελίξεις στη Βρετανία και θεώρησαν πως οι Unidos-Podemos θα δημιουργούσαν μεγαλύτερη ανασφάλεια με την οικονομική τους πολιτική.

Γενικότερα, νομίζω ότι το βρετανικό δημοψήφισμα είχε κάποια επίδραση στο αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών. Το Brexit οδήγησε ενδεχομένως κάποιους ψηφοφόρους προς το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. Ορισμένοι ψηφοφόροι των Podemos ίσως δεν πήγαν να ψηφίσουν ή στράφηκαν στους Σοσιαλιστές. Ενώ άλλοι, από τον συντηρητικό χώρο, που θα ψήφιζαν Ciudadanos ή δεν σκόπευαν να ψηφίσουν, κινητοποιήθηκαν ενδεχομένως δίνοντας την ψήφο τους στο Λαϊκό Κόμμα. Νομίζω λοιπόν ότι το Brexit ενίσχυσε τον Ραχόι και λειτούργησε αρνητικά για τους Unidos-Podemos.

«Οι ηττημένοι των εκλογών είναι νομίζω οι Unidos-Podemos» αναφέρει ο G. Hedgecoe
«Οι ηττημένοι των εκλογών είναι νομίζω οι Unidos-Podemos» αναφέρει ο G. Hedgecoe

Η επόμενη ημέρα των εκλογών 

Σε ένα άρθρο σας στο Politico μετά τις εκλογές της Κυριακής, υποστηρίξατε πως πλέον τα κόμματα θα είναι πιο πρόθυμα για συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα. Ωστόσο, τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Ciudadanos δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο Ραχόι. Πώς κατά την εκτίμησή σας θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, δεδομένων των παραπάνω; Και ποια είναι τα πιθανά σενάρια; Υπάρχει ενδεχόμενο νέων εκλογών;

Κανείς δεν θέλει τώρα νέες εκλογές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν κακό για όλους. Νομίζω ότι μια τρίτη κάλπη θα είχε κακό αντίκτυπο στους πολιτικούς και θα δημιουργούσε οργή στους ψηφοφόρους. Οπότε εκτιμώ ότι θα κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα φτάσουν αυτομάτως σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εκτιμώ ότι ο ευκολότερος τρόπος για να σχηματιστεί κυβέρνηση είναι εάν υπάρξει κάποια αλλαγή στη ηγεσία ενός ή περισσότερων κομμάτων και ειδικότερα είτε του Λαϊκού Κόμματος είτε των Σοσιαλιστών.

Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, ο Ραχόι εμφανίζεται να αποτελεί εμπόδιο στο σχηματισμό κυβέρνησης. Τον έχουν πλήξει σκάνδαλα διαφθοράς, βρίσκεται για αρκετό καιρό στην εξουσία και ανήκει σε μια παλαιότερη γενιά πολιτικών. Τα παραπάνω εξηγούν γιατί οι Ciudadanos και οι Σοσιαλιστές είναι τόσο επιφυλακτικοί να τον στηρίξουν. Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι θα παραμείνει. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει υποψήφιοι -τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί κατά καιρούς στο κόμμα- που θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν.

Η άλλη εναλλακτική αφορά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αν αποφασίσει να αντικαταστήσει τον Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία. Τον Δεκέμβριο, ο τελευταίος οδήγησε τους Σοσιαλιστές στο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους. Την Κυριακή τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα οπότε η θέση του στο κόμμα δεν είναι πολύ ισχυρή στην παρούσα φάση. Υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα να αντικατασταθεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο αντικαταστάτης του μπορεί να υιοθετήσει μια λιγότερη σκληρή στάση αναφορικά με το θέμα της στήριξης στο Λαϊκό Κόμμα και να προτείνει ενδεχομένως στους Σοσιαλιστές να απέχουν για να επιτρέψουν στον Ραχόι ή σε κάποιον άλλο που θα υποδείξει το Λαϊκό Κόμμα να κυβερνήσει.

Πιστεύω λοιπόν ότι μπορεί να έχουμε αλλαγή ηγεσίας σε ένα από τα κόμματα αλλά μπορεί επίσης και οι ίδιες οι συνθήκες να οδηγήσουν τα κόμματα σε συνεργασία. Νομίζω ότι τελικά θα υπάρξει κυβέρνηση και δεν θα γίνουν τρίτες εκλογές. Θεωρώ επίσης πως η πίεση του Brexit δημιουργεί αβεβαιότητα και καθιστά την ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη πιο επιτακτική. Η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι τους προηγούμενους μήνες.

Οι επικεφαλής των κομμάτων κατά τη διάρκεια του προεκλογικού τηλεοπτικού debate
Οι επικεφαλής των κομμάτων κατά τη διάρκεια του προεκλογικού τηλεοπτικού debate

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπήρξαν αναφορές στην Ελλάδα, το ελληνικό παράδειγμα ή την πορεία που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάδειξή του στην εξουσία;

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, συζητάμε για την Ελλάδα όλο και λιγότερο εδώ στην Ισπανία, σε σχέση με την περίοδο που πρωτοεμφανίστηκαν οι Podemos ή όταν άρχισαν να σημειώνουν άνοδο, το 2014 και στις αρχές του 2015. Οι Συντηρητικοί συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το ελληνικό παράδειγμα για να φοβίσουν τους ψηφοφόρους, λέγοντας φράσεις όπως «το Podemos είναι το ίδιο πράγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ» ή «δείτε ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα». Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρισκόταν στα εξώφυλλα του διεθνούς Τύπου, αυτό ήταν επόμενο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί ωστόσο θέμα συζήτησης στην Ισπανία τους τελευταίους μήνες. Οι αντίπαλοι των Podemos προτιμούν πλέον να τους συγκρίνουν με τη Βενεζουέλα, λόγω των δεσμών -ορισμένων πραγματικών και άλλων κατασκευασμένων- παρά με την Ελλάδα.

«Ο Ραχόι θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να αναμένει και να αφήνει τους άλλους να κάνουν λάθη, παρά να αναλαμβάνει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθεί σε όλη του την καριέρα», σημειώνει ο Hedgecoe
«Ο Ραχόι θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να αναμένει και να αφήνει τους άλλους να κάνουν λάθη, παρά να αναλαμβάνει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθεί σε όλη του την καριέρα», σημειώνει ο Hedgecoe

Η στρατηγική του Μαριάνο Ραχόι 

Σε ένα από τα άρθρο σας στο Politico το οποίο είναι αφιερωμένο στον Μαριάνο Ραχόι, υποστηρίζετε ότι μία από τις προσφιλείς του στρατηγικές όταν αντιμετωπίζει ένα καίριο ζήτημα είναι η τέχνη της αδράνειας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο το επιχείρημά σας; Και πως αυτό βρίσκει εφαρμογή στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση;

Ναι, αυτή είναι η τακτική του Ραχόι όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση. Δεν είναι ένας ενεργητικός πολιτικός. Θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να αναμένει και να αφήνει τους άλλους να κάνουν λάθη, παρά να αναλαμβάνει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθεί σε όλη του την πολιτική καριέρα.

Αναφορικά με τις τελευταίες εκλογές, ο ίδιος δεν παρουσίασε μια σειρά από πολιτικές ιδέες ή ένα ξεκάθαρο όραμα για τη χώρα. Απλώς είπε στους ψηφοφόρους ψηφίστε με για να συνεχίσω να κάνω αυτό που ήδη κάνω. Δεν παρουσίασε το πώς βλέπει το μέλλον της Ισπανίας αλλά εκτίμησε ότι τα άλλα κόμματα θα κάνουν λάθη και ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν το δικό του κόμμα επειδή θα απορρίψουν τα άλλα. Φαίνεται πως η στρατηγική αυτή λειτούργησε.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook