

Τον Οκτώβριο του 2014, μια νευρώδης, αεικίνητη γυναίκα ξεκινά το μακρύ ταξίδι της για το Μάλι. Το αεροδρόμιο του Καναδά, από όπου ξεκινά, έχει το όνομα του συζύγου της Πιερ Τριντό και η χώρα της έχει εδώ και κάποιες μέρες πρωθυπουργό τον γιο της Τζάστιν. Η Μάργκαρετ Τριντό, όπως λέει γελώντας «είναι δύσκολο να ξεφύγει από το όνομά Τριντό. Ήμουνα η σύζυγος του Πιερ, τώρα είμαι η μητέρα του Τζάστιν».

Στο Μάλι η Μάργκαρετ Τριντό δουλεύει ως εθελόντρια της WaterAid του Καναδά. Σε αυτή την περιοχή τα παιδιά αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από το ακάθαρτο νερό. Για τους ανθρώπους εδώ δεν έχει καμία σημασία το παρελθόν, ούτε η ιδιότητά της. Είναι απλά η Μάργκαρετ. Αλλά με το όνομά της βοηθά μια σπουδαία ακτιβιστική κίνηση. Να επιστήσει την προσοχή όλων εκεί που οι ανάγκες για καθαρό νερό είναι απόλυτες, επιτακτικές. «Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να υπάρχεις στον πλανήτη αν δεν έχεις κάτι να δώσεις. Σου δίνεται ένα μεγάλο όνομα και πολλή προσοχή. Στην περίπτωσή μου αυτό είναι μια τύχη για να μπορέσεις να κάνεις τη διαφορά, να δουλέψεις για το κοινό καλό».

Σήμερα η Μάργκαρετ Τριντό είναι 67 ετών, με διαπεραστικά μπλέ μάτια και πλατύ χαμόγελο, φοράει Converse αθλητικά παπούτσια και μπαντάνα στα μαλλιά. Δουλεύει σε μια από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Άρχισε να δουλεύει ως εθελόντρια το 1997, το πρώτο ταξίδι της ήταν στην Ουγκάντα. Δε θυμίζει σε τίποτα την επιπόλαιη νεαρή σύζυγο του πρωθυπουργού του Καναδά, Πιέρ Τριντό, μια μικρή λατρεμένη των φλας εκείνης της ξέφρενης εποχής.

Η ιστορία των Τριντό στον Καναδά είναι μια μικρογραφία της ιστορίας της δυναστείας Κένεντι. Με λάμψη, σκάνδαλα και τραγωδίες. Ο Πιερ Τριντό μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον πλούτου, μια οικογένεια πολυεκατομμυριούχων που έφτασαν στον Καναδά από τη Γαλλία τον 16ο αιώνα. Γιος του Τσάρλι Τριντό, πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν καθηγητής νομικής και δημοσιογράφος. Πολυταξιδεμένος, πλέιμπόι, περιζήτητος εργένης, είχε ακαταμάχητο στιλ. Οι γυναίκες τον λάτρευαν. Όπως η μανία για τους Μπιτλς, η Beatlemania συγκλόνιζε τη Βόρεια Αμερική, η Trudeaumania ήταν το φαινόμενο του Καναδά στη δεκαετία του 60. Οι σχέσεις του Πιερ με πολλές όμορφες και διάσημες γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Ανάμεσα στις διάσημες κατακτήσεις του και η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Ο Πιερ Τριντό συνάντησε την κατά 29 χρόνια νεώτερή του 18χρονη Μάργκαρετ Σινκλέρ στην Ταΐτή και παντρεύτηκαν το 1971. Τότε ήταν ακόμα Υπουργός Δικαιοσύνης. Η Μάργκαρετ ήταν ένα ανέμελο παιδί των λουλουδιών και φρόντισε να διατηρήσει αυτό το «στέμμα» σε όλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου της δίπλα στον Πιερ Τριντό, και σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας φέρνοντας πολλές φορές σε αμηχανία την καναδική κυβέρνηση. Μια από τις πρώτες της δηλώσεις ήταν «θέλω να είμαι κάτι περισσότερο από ένα τριαντάφυλλο στο πέτο του συζύγου μου». Τα κατάφερε περίφημα. Οι Kαναδοί λάτρευαν τον Τριντό και θεώρησαν την επιλογή της Μάργκαρετ τυπική συμπεριφορά ενός ζωηρού Πρωθυπουργού, ο οποίος υπερηφανευόταν για τις «προοδευτικές» απόψεις του και το νεανικό του σφρίγος.

Η Μάργκαρετ Τριντό περιφρονούσε επιδεικτικά το πρωτόκολλο. Φορούσε ένα παλιό πουκάμισο εκστρατείας όταν επισκέφθηκαν την Κούβα, πήρε μέρος σε μια διαμαρτυρία γυναικών κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου στο Μεξικό, έγραψε και τραγούδησε ένα τραγούδι για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Όλα αυτά μόλις σε 11 ημέρες, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης των Τριντό στη Λατινική Αμερική. Η Μάργκαρετ ήταν μόνο 27 ετών.

Η κυρία Τριντό δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί στα πρωθυπουργικά της καθήκοντα. Φλερτ με σταρς, ανάμεσα στους οποίους ο Ρον Γουντς και ο Μικ Τζάγκερ, μισόγυμνες εμφανίσεις στο στούντιο 54, την παραμονή των εκλογών του 1979 στις οποίες το κόμμα Τριντό έχασε την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, λαθραία ναρκωτικά στις αποσκευές του πρωθυπουργού, και το σκληρό φως της δημοσιότητας στην καθημερινή της ζωή, διέλυσε την σχέση της με τον Τριντό που φαινόταν πολύ στενή και στοργική τα πρώτα χρόνια του γάμου τους.

Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, τον Τζάστιν, τον Σάσα και τον Μισέλ που χάθηκε σε μια χιονοστιβάδα, στα 23 του χρόνια. Μετά την τραγωδία της απώλειας του γιου της, η Τριντό διαγνώστηκε με κατάθλιψη και διπολική διαταραχή. Σε μια σκληρή δικαστική διαμάχη ο Τριντό κέρδισε την επιμέλεια των παιδιών του αφήνοντας άφραγκη, κυριολεκτικά «στο δρόμο» την Μάργκαρετ η οποία έβγαλε τα προς το ζην εκείνη την εποχή με πολλές «μιλάω για όλα» συνεντεύξεις και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο.

Η Μάργκαρετ Τριντό παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον μεσίτη ακινήτων Fried Kemper με τον οποίο απέκτησε άλλα δυο παιδιά. Τον χώρισε όταν σκοτώθηκε ο γιός της. Η σχέση της με τον τριντό αποκαταστάθηκε και ήταν δίπλα του μέχρι την στιγμή του θανάτου του, το 2000. «Όταν τελειώνει ένας γάμος, δε σημαίνει ότι τελειώνει και η αγάπη», δήλωσε.
Το 2010, έγραψε το βιβλίο Changing My Mind, για τη διπολική διαταραχή. Ταξιδεύει ως ακτιβίστρια σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε περιοχές του πλανήτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr