Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την Τετάρτη 27/5 τις αναφορές των ιρανικών κρατικών ΜΜΕ σχετικά με ένα σχέδιο μνημονίου κατανόησης, το οποίο οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως "απόλυτη παραποίηση".
Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν εξελίσσονται θετικά, διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι ο Τραμπ έχει θέσει σαφείς "κόκκινες γραμμές".
Ειδικότερα, ο λογαριασμός Rapid Response του Λευκού Οίκου στο Χ αναφέρει: "Αυτή η είδηση από τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ δεν είναι αληθινή και το μνημόνιο συνεργασίας που 'δημοσίευσαν' είναι εντελώς πλαστό. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ό,τι μεταδίδουν τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ".
This report from Iranian controlled media is not true and the MOU they "released” is a complete fabrication. Nobody should believe what Iranian state media is putting out. FACTS MATTER. https://t.co/agpTnBSgKu
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) May 27, 2026
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό ζήτημα.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του ειρωνεύεται το CNN, το οποίο είχε χαρακτηρίσει ισχυρό τον στόλο του Ιράν.
Real. pic.twitter.com/RJDJCDzRMo
— The White House (@WhiteHouse) May 27, 2026
Το προσχέδιο που επικαλούνται οι Ιρανοί
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα ότι η Τεχεράνη έχει στην κατοχή της προσχέδιο ενός αρχικού ανεπίσημου πλαισίου μνημονίου κατανόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ιράν θα αποκαταστήσει εντός ενός μήνα τη διέλευση εμπορικών πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ στα προπολεμικά επίπεδα, ενώ οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από την περιοχή γύρω από το Ιράν και θα άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό.
Η διαχείριση και η χάραξη των διαδρομών της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ θα γίνεται από το Ιράν σε συνεργασία με το Ομάν, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Από πλευράς του, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι "ανακατεύθυνε" 109 εμπορικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα για να επιβάλει τον αποκλεισμό του προέδρου Τραμπ σε πλοία που ταξιδεύουν από και προς ιρανικά λιμάνια μέσω του Πορθμού του Ορμούζ. Αρκετά αμερικανικά ελικόπτερα Sea Hawk περιπολούν σήμερα την Αραβική Θάλασσα μέσω της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για να διασφαλίσουν τη συνέχιση του αποκλεισμού.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
