Κόντρα Ισπανίας - Βρετανίας για θερμό επεισόδιο στο Γιβραλτάρ

Κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισπανία για το Γιβραλτάρ, φτάνοντας μάλιστα σε θερμό επεισόδιο.

kontra-ispanias---bretanias-gia-thermo-epeisodio-sto-gibraltar
SHARE THIS
0
SHARES

Κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισπανία για το Γιβραλτάρ, φτάνοντας μάλιστα σε θερμό επεισόδιο.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι ένα περιπολικό σκάφος του Ισπανικού πολεμικού ναυτικού παραβίασε τα χωρικά ύδατα του μικρού κράτους. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για “παράνομη επιδρομή στα χωρικά ύδατα του Βρετανικού Γιβραλτάρ” από το πλοίο “Πριγκίπισσα Χριστίνα”.

Ο εκπρόσωπος του Ισπανικού υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η Βρετανία δεν έχει δικαιώματα στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από τον βράχο του Γιβραλτάρ, παραπέμποντας στην Συνθήκη της Ουτρέχτης του 1713, με την οποία τερματίστηκε ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής. “ Η Ισπανία δεν αναγνωρίζει δικαιώματα άλλων και κτήσεις της Βρετανίας σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουτρέχτης.

Η νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών για το Γιβραλτάρ φούντωσε με αφορμή δύο γεγονότα, Αφενός, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Ισπανία θα πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο σε ό,τι αφορά την συμφωνία για το Brexit, στο κεφάλαιο που θα αφορά το καθεστώς των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων του Γιβραλτάρ με την Ε.Ε.

Από την άλλη ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού συντηρητικού κόμματος Μάικλ Χάουαρντ, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Τερέζα Μέι θα ήταν έτοιμη να κάνει πόλεμο για να υπερασπισθεί το Γιβραλτάρ, όπως έκανε πριν από 35 χρόνια η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φόκλαντ.

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ παραμένει αμετάβλητη και δεν μπορεί να μεταβληθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και του ίδιου του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ενωσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται προς τη χορήγηση στην Ισπανία δικαιώματος βέτο απέναντι στη διαμόρφωση του καθεστώτος των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων του Γιβραλτάρ με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook