Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca σχεδιάζουν να ετοιμάσουν ένα νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπίσουν τις νέες παραλλαγές του ιού, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα, σύμφωνα με την Daily Mail.
Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι μια μετάλλαξη που βρέθηκε για πρώτη φορά στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού, και τώρα αναπτύσσεται και αλλού, μπορεί να μειώσει το πόσο καλά λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια επειδή αλλάζει το σχήμα της ακίδων πρωτεΐνης που στοχεύουν οι δόσεις. Και για να το ξεπεράσουν, οι κατασκευαστές εμβολίων λένε ότι ήδη εργάζονται για την "ενημέρωση" των εμβολίων, επειδή πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα ώστε να προσφέρουν καλύτερη προστασία.
Η ομάδα της Οξφόρδης/AstraZeneca, που κατασκευάζει ένα από τα πιο προηγμένα εμβόλια στον κόσμο μέχρι στιγμής, δηλώνει ότι θα είναι έτοιμα και κατασκευασμένα πριν από το τέλος του 2021.
Πώς θα χορηγείται
Ο καθηγητής της Οξφόρδης Andrew Pollard, ο οποίος είναι επικεφαλής στις μελέτες δήλωσε ότι θα είναι μια "σύντομη διαδικασία" σε σύγκριση με τη δημιουργία του αρχικού εμβολίου από το μηδέν.
Η νέα έκδοση του εμβολιου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε ως ενισχυτικό για άτομα που έχουν ήδη κάνει διαφορετικό εμβόλιο είτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο του για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Sir Mene Pangalos, δήλωσε: "Στόχος μας είναι να έχουμε κάτι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους".
Ο καθηγητής Andrew Pollard είπε σε ενημέρωση των ΜΜΕ: "Νομίζω ότι η πραγματική εργασία για το σχεδιασμό ενός νέου εμβολίου είναι πολύ, πολύ γρήγορη" και χρειάζεται, όπψως είπε, μια μελέτη μικρής κλίμακας. "Όλα αυτά μπορούν να ολοκληρωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και το φθινόπωρο είναι πραγματικά ο χρόνος για τη διάθεση νέων εμβολίων για χρήση παρά για την εκτέλεση των κλινικών δοκιμών".
Οι κύριες ανησυχητικές παραλλαγές αυτή τη στιγμή είναι το B.1.1.7, που βρίσκεται στην Αγγλία, η Β.1.351, που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και η P.1, από τη Βραζιλία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr