Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το άφοβο κορίτσι που τρομοκράτησε τους τρομοκράτες πήρε το Νόμπελ Ειρήνης. Στη γλώσσα της το όνομά της σημαίνει «άσχημα νέα». Οχι για την ίδια.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης

Η άφοβη μαθήτρια από το Πακιστάν, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, ξεκίνησε να γράφει στο μπλογκ της στο BBC, όπου μιλούσε για την κακοποίηση που βίωνε υπό τον ζυγό των Ταλιμπάν. Ηταν μόλις 11 ετών.

Έγραφε με ψευδώνυμο, αλλιώς θα την είχαν σκοτώσει αμέσως. Υπέγραφε με το όνομα Gul Makai. Της άρεσε περισσότερο αυτό το όνομα, επειδή το πραγματικό της όνομα σημαίνει «άσχημα νέα» στη γλώσσα της.

Τα κείμενά της έκαναν αίσθηση και σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε γνωστό το πραγματικό της προφίλ. Εγινε η ηρωίδα των συμπατριωτών της που υπέφεραν, αλλά μπήκε στο στόχαστρο.

Τρία χρόνια αργότερα, βρέθηκε στο νοσοκομείο να παλεύει για τη ζωή της μετά από τον πυροβολισμό που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν (τον οποίο είχε διατάξει ο σημερινός αρχηγός τους). Τόσο πολύ τους τρομοκράτησε ένα κορίτσι που απλά ήθελε να μορφωθεί.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης

«Φοβάμαι» - 3 Ιανουαρίου 2009

«Είδα ένα τρομερό όνειρο χθες, με στρατιωτικά ελικόπτερα και Ταλιμπάν. Εβλεπα τέτοια όνειρα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Σουάτ. Φοβόμουν να πάω για μάθημα, γιατί οι ​​Ταλιμπάν είχαν εκδώσει διάταγμα που απαγόρευε σε όλα τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο. Μόνο 11 μαθητές από τους 27 παρακολούθησαν το μάθημα. Ο αριθμός τους μειώθηκε λόγω του διάταγματος των Ταλιμπάν.

Στο δρόμο μου από το σχολείο στο σπίτι άκουσα έναν άντρα να μου λέει «θα σε σκοτώσω». Επιτάχυνα τον ρυθμό μου... Ενιωσα ανακούφιση όταν συνειδητοποίησα ότι μιλούσε στο κινητό του και μάλλον απειλούσε κάποιον άλλο».

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 2

Μέχρι το 2009, οι Ταλιμπάν είχαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της κοιλάδας Σουάτ και εφάρμοζαν τη δική τους αυστηρή ερμηνεία του νόμου της σαρία. Ο πρωταρχικός στόχος της Μαλάλα ήταν να πολεμήσει την απαγόρευση των Ταλιμπάν για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση. Οι μαχητές είχαν καταστρέψει πάνω από 150 σχολεία μόνο το 2008.

Η Μαλάλα ήταν από τις λίγες φωνές που μίλησαν δυνατά. Και ήταν μόλις 11 ετών.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 3

«Μην φοράτε πολύχρωμα φορέματα» - 5 Ιανουαρίου 2009

«Ετοιμαζόμουν να πάω στο σχολείο και καθώς ήμουν έτοιμη να φορέσω την ποδιά μου όταν θυμήθηκα ότι ο δάσκαλος μας είχε πει να μην φοράμε ποδιές και να πηγαίνουμε με τα κανονικά μας ρούχα στο σχολείο.

Ετσι, αποφάσισα να φορέσω το αγαπημένο μου ροζ φόρεμα. Τα άλλα κορίτσια στο σχολείο φορούσαν επίσης πολύχρωμα φορέματα. Αλλά στο σχολείο μας είπαν να μην φοράμε πολύχρωμα ρούχα, γιατί οι Ταλιμπάν θα είχαν αντίρρηση και σ' αυτό.»

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 4

Η οικογένειά της την ενθάρρυνε

Όταν ξεκίνησε να γράφει στο blog της για το BBC, η Μαλάλα ήξερε ήδη αγγλικά και ονειρευόταν να γίνει γιατρός κάποια μέρα.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 5

Είχε σημαντική υποστήριξη και ενθάρρυνση από τους γονείς της. Η ιδέα για το blog ήταν του πατέρα της Ziauddin, ο οποίος ήταν διευθυντής σε τοπικό ιδιωτικό σχολείο, ακτιβιστής και είχε λάβει απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν.

«Ηξερα ότι κινδύνευε γράφοντας το blog της» έλεγε ο πατέρας της. «Αλλά πιστεύω ότι αν δεν το έκανε, ο κίνδυνος θα ήταν μεγαλύτερος για εκείνη, γιατί τότε θα παραδινόταν στη δουλεία και την υποταγή της αδίστακτης τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

«Ισως να μην ξαναπάω ποτέ στο σχολείο» - 14 Ιανουαρίου 2009

«Ήμουν σε κακή διάθεση, στο δρόμο για το σχολείο, γιατί αύριο ξεκινούν οι χειμερινές διακοπές. Ο κύριος ανακοίνωσε ότι το σχολείο θα κλείσει για διακοπές, αλλά δεν μας είπε πότε θα ξανανοίξει.

Τα κορίτσια δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένα για τις διακοπές, γιατί ήξεραν ότι αν οι Ταλιμπάν εφάρμοζαν το διάταγμα τους [απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών»] δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σχολείο. Πιστεύω ότι το σχολείο μια μέρα θα ανοίξει, αλλά φεύγοντας κοίταξα το κτίριο λες και δεν θα ερχόμουν εδώ ποτέ ξανά.»

Κατά τη διάρκεια του 2009, η Μαλάλα άρχισε να εμφανίζεται στην τηλεόραση και δημοσίως, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των γυναικών.

Οταν δημοσιοποιήθηκε το όνομά της, η Μαλάλα έγινε το «προοδευτικό πρόσωπο της Σουάτ». Μετά τον πυροβολισμό της, πολλοί είπαν ότι δημοσιοποιώντας το όνομά της, την άφησαν στο έλεος των Ταλιμπάν.

«Οσο υπάρχει αναπνοή και ζωή, θα υπάρχει και αγώνας»

Η Μαλάλα ήταν μια μοναχική φωνή στην έρημο. Ομως ήταν εκκωφαντική και έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και αντίσταση σε κάθε μορφή τυραννίας.

Η φωνή ενός μικρού κοριτσιού ετών, τρομοκράτησε τους τρομοκράτες. Η προσπάθειά τους να την φιμώσουν, απλά την έκαναν ισχυρότερη. Η ματωμένη της ποδιά ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη φωνή της και την πεποίθησή της ότι όσο υπάρχει αναπνοή και ζωή, θα υπάρχει και αγώνας.

Η Μαλάλα έφτασε σε ύψη, που λίγοι από εμάς θα μπορούσαμε να τολμήσουμε.

«Ταραγμένος ύπνος» 15 Ιανουαρίου 2009

«Η νύχτα ήταν γεμάτη πυροβολισμούς και ξύπνησα τρεις φορές. Αλλά δεδομένου ότι δεν είχα να πάω στο σχολείο, σηκώθηκα μετά τις 10. Μετά ήρθε η φίλη μου και συζητήσαμε για την εργασία μας. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ το διάταγμα των Ταλιμπάν και η φίλη μου μιλούσε για την εργασία, λες και όλα ήταν συνηθισμένα.

"Σήμερα, διάβασα επίσης το blog μου στο BBC. Στη μητέρα μου άρεσε το όνομα που υπογράφω, Gul Makai. Κι εμένα μου αρέσει το όνομα, επειδή το πραγματικό μου όνομα σημαίνει «άσχημα νέα».

Τα άσχημα νέα

Τα άσχημα νέα δεν άργησαν να έρθουν και σόκαραν ολόκληρο τον πλανήτη. Οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν ενώ πήγαινε στο σχολείο. Οι «ισχυροί» τα έβαλαν με ένα ανίσχυρο 15χρονο κορίτσι. Ξεκίνησε παγκόσμια προσευχή για να ζήσει.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 6

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 7
Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 8
Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 9

Ενώ η Μαλάλα βρισκόταν στο κρεβάτι της δύσκολης ανάρρωσής της, πολλοί έλεγαν πως αν καταφέρει να επανέλθει πλήρως μετά από έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό, θα παραμείνει μία από τις λίγες φωνές που τα βάζουν με τους εξτρεμιστές. Και οι πολιτικοί θα βρουν δικαιολογίες και θα ξεχάσουν τις υποσχέσεις τους.

Από τότε, η φωνή της έγινε ακόμα πιο δυνατή, «εκείνη την ημέρα ο λίγος φόβος μου πέθανε και το θάρρος γεννήθηκε» λέει η ίδια, σε εμπνευσμένες ομιλίες της σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η Μαλάλα κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Υπάρχει ελπίδα.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η έφηβη blogger που έφτασε να πάρει Νόμπελ Ειρήνης - εικόνα 10

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 23 Απρ 2021 | 12:59
ΣΤΙΣ 4:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 21 Απρ 2021 | 10:45

Απίστευτες σκηνές στο Ηράκλειο: Πακιστανοί μετέτρεψαν σε ρινγκ την Πλατεία Ελευθερίας [βίντεο]

Ομάδα νεαρών αλλοδαπών, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους στο Ηράκλειο.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙΖΕΡ 13 Απρ 2021 | 16:37

ΗΠΑ: Η Μινεάπολη "φλέγεται" - Η σοκαριστική στιγμή του πυροβολισμού του 20χρονου Αφροαμερικανού [Βίντεο]

Βράζει η Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικού

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 10 Απρ 2021 | 18:50

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι πολίτες "τα έψαλαν" στο BBC για την... υπερβολική κάλυψη του θανάτου του

To BBC ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε παράπονα για την ποσότητα της κάλυψης που αφιέρωσε στον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.

05 Μαϊ 2021 | 10:47

AQUA Carpatica: Το φυσικό μεταλλικό νερό που νοιάζεται για εμένα

Το AQUA Carpatica με έκανε να αναθεωρήσω όλα όσα ήξερα για το νερό, και να ανακαλύψω ένα φυσικό μεταλλικό νερό από τα Καρπάθια Όρη που πραγματικά νοιάζεται για την υγεία μου.

ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ 22 Απρ 2021 | 07:47

Λαίδη Λουίζ: Ποια είναι η κατάξανθη 17χρονη royal που θα κληρονομήσει αυτό που λάτρευε ο Φίλιππος

Ο συγκινητικός δεσμός παππού και εγγονής και το κοινό πάθος της 17χρονης Λαίδης Λουίζ με τον παππού της πρίγκιπα Φίλιππο. Συντετριμμένη στην κηδεία του.

14 Απρ 2021 | 13:33

Huawei FreeBuds 4i: Μας έδωσαν τη λύση για κάθε αυξημένη ανάγκη επικοινωνίας

Τα Huawei FreeBuds 4i δεν είναι απλά μια προσιτή λύση ανάμεσα στα πιο οικονομικά ακουστικά της αγοράς, αλλά η πιο οικονομική λύση ανάμεσα στα καλύτερα ασύρματα ακουστικά που κυκλοφορούν.

12 Απρ 2021 | 16:09

180 χρόνια Εθνική Τράπεζα: Η πρώτη, μακροβιότερη και ιστορική τράπεζα που μεγάλωσε μαζί με το νεοελληνικό κράτος

Διαπερνώντας τρεις αιώνες ιστορίας, η Εθνική Τράπεζα έχει γράψει ιστορία ως η πρώτη, μακροβιότερη και πιο ιστορική τράπεζα της χώρας μας.

ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ PFIZER 09 Μαϊ 2021 | 23:05

"Πάγος" της ΕΕ στην AstraZeneca - Παρέμβαση Μακρόν: Άλλα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά

"Βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι σήμερα πιο αποτελεσματικά" δηλώνει ο Ε. Μακρόν για την απόφαση της Ε.Ε. να μην ανανεώσει τη σύμβαση με την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο.

ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 96,2% 09 Μαϊ 2021 | 19:42

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς υποψήφιος καγκελάριος για το SPD

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα είναι υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19 09 Μαϊ 2021 | 17:21

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος δίνει έμφαση στους εμβολιασμούς, καθώς υποχωρεί η υγειονομική κρίση

Στόχος των ΗΠΑ είναι να έχουν αρκετούς Αμερικάνους που θα έχουν εμβολιαστεί για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και των παραλλαγμένων στελεχών του.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Μαϊ 2021 | 17:10

Σαουδική Αραβία: Υπό ειδικές συνθήκες θα γίνει φέτος το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα

Υπό την τήρηση ειδικών συνθηκών προστασίας θα γίνει φέτος το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 09 Μαϊ 2021 | 16:24

Ερντογάν: Δεν υπάρχει ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ευρώπη χωρίς την ύπαρξη της Τουρκίας.