Μαθήματα ζωής από τη 16χρονη Μαλάλα

«Στις 9 του Οκτώβρη πυροβολήθηκα από τους Ταλιμπάν, αλλά εκείνη την ημέρα ο λίγος φόβος μου πέθανε και το θάρρος γεννήθηκε» είπε η 16χρονη που δίνει μαθήματα ζωής σε όλο τον κόσμο

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Μαθήματα ζωής από τη 16χρονη Μαλάλα

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ανέβηκε σήμερα στη σκηνή για την πρώτη εκδήλωση της οργάνωσης «We Day» στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει ως στόχο να εμπνεύσει τη γενιά νέων 10 - 18 ετών να λάβουν δράση σε κοινωνικά θέματα.

Όπως πολλά από τα παιδιά στο ακροατήριο, η Μαλάλα είναι μόλις 16 ετών. Αλλά η γενναιότητά της έχει εμπνεύσει όλο τον κόσμο και η ίδια έχει γίνει πρότυπο για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν την καταπίεση μετά την - από θαύμα- επιβίωσή της.

Η 16χρονη Μαλάλα, η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ταλιμπάν στο Πακιστάν τον Οκτώβριο του 2012, ως τιμωρία για την συμμετοχή της στην εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση, είπε απευθυνόμενη στους νέους που την παρακολουθούσαν:

«Το πιο ισχυρό εργαλείο σας, το πιο ισχυρό όπλο σας είναι η φωνή σας»

«Το πιο ισχυρό εργαλείο σας, το πιο ισχυρό όπλο σας είναι η φωνή σας».

Φέρνοντας στο μυαλό της την ημέρα που πυροβολήθηκε, η 16χρονη Μαλάλα είπε: «Εγώ πυροβολήθηκα από τους Ταλιμπάν, αλλά εκείνη την ημέρα πέθανε ο λίγος φόβος που είχα και γεννήθηκε το θάρρος και η δύναμη».

Ωστόσο, αντί να θορυβηθεί από το φόβο, η Μαλάλα συνέχισε άφοβα τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Ίδρυσε το «Ταμείο Malala» που χρηματοδοτεί την εκπαίδευση νέων γυναικών σε μειονεκτούσες χώρες. Είναι το νεότερο πρόσωπο στην ιστορία που προτάθηκε για «Νόμπελ Ειρήνης» και πέρυσι τιμήθηκε με το «Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά» και με το βραβείο «Pride of Britain» για το ανθρωπιστικό έργο της.

Η Μαλάλα ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας: «Νομίζω ότι όλοι με ξέρετε ως το κορίτσι που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν, αλλά θα ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου μαζί σας, για το ποια είμαι».

Εμείς ζούσαμε μέσα στην τρομοκρατία και είχαμε δύο επιλογές: Η μία ήταν να μην μιλήσουμε και να πεθάνουμε και η δεύτερη να μιλήσουμε και στη συνέχεια να πεθάνουμε. Εγώ επέλεξα το δεύτερο...

Σε μια εμπνευσμένη ομιλία, με επευφημίες από το κοινό, η Μαλάλα είπε: «Δεν είμαστε τέλειοι. Όλοι έχουμε κάποιες αδυναμίες, αλλά όλοι είμαστε ξεχωριστοί, όλοι έχουμε κάποιο ταλέντο... Εγώ ακόμα φοβάμαι τα φαντάσματα και τους σκελετούς, αλλά το θάρρος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το φόβο. Εμείς ζούσαμε μέσα στην τρομοκρατία και είχαμε δύο επιλογές: Η μία ήταν να μην μιλήσουμε και να πεθάνουμε και η δεύτερη να μιλήσουμε και στη συνέχεια να πεθάνουμε. Εγώ επέλεξα το δεύτερο...

Ανακάλυψα ότι το ισχυρό όπλο που έχουμε είναι η φωνή μας. Στις 9 του Οκτώβρη πυροβολήθηκα από τους Ταλιμπάν, αλλά εκείνη την ημέρα ο λίγος μου φόβος πέθανε και το θάρρος γεννήθηκε».

Στη σκηνή η Μαλάλα ανακοίνωσε τον 24ωρο όρκο σιωπής «Wow of Silent» που θα πραγματοποιήσει στις 17 Απριλίου - για να «μιλήσει μέσω της σιωπής της» σε ένδειξη αλληλεγγύης για τα κορίτσια και τα αγόρια που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο.

Πριν από την εκδήλωση η 16χρονη δήλωσε: «Αν μαλώσω με τον αδερφό μου θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνω σιωπηλή και να μην του απαντήσω, όμως, πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε αυτά τα παιδιά που στερούνται τη μόρφωση, τα οποία υποφέρουν από τη φτώχεια ή υποχρεώνονται σε παιδική εργασία. Πρέπει να ακούσουμε τις φωνές τους και γιαυτό θα πρέπει παραμείνουμε για λίγο σιωπηλοί, για να τους ακούσουμε έστω για λίγο».

Στις 9 του Οκτώβρη πυροβολήθηκα από τους Ταλιμπάν, αλλά εκείνη την ημέρα ο λίγος μου φόβος πέθανε και το θάρρος γεννήθηκε

Επίσης δήλωσε: «Όταν ήμουν στο SWAT (περιοχή το σπίτι της στο Πακιστάν) αντιμετώπισα την τρομοκρατία εκεί. Τα κορίτσια δεν είχαν το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο και οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε στην αγορά. Τότε συνειδητοποίησα ότι η εκπαίδευση είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που δίνει στις γυναίκες τη δύναμη να προχωρήσουν στη ζωή τους. Για να έχετε ένα λαμπρό μέλλον και για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα, θα πρέπει να εκπαιδευτείτε» είπε απευθυνόμενοι στους συνομηλίκους της στο ακροατήριο.

Η Μαλάλα μίλησε για τη νέα της ζωή ως μαθήτρια στο Birmingham και για τη διαφορά με την παλιά της ζωή στο Πακιστάν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η τα μαθηματικά είναι τα ίδια και η επιστήμη είναι η ίδια, αλλά ο τρόπος και οι συνθήκες διδασκαλίας είναι διαφορετικές. Εδώ τα παιδιά έχουν καλά σχολεία, κάνουν μάθημα σε ωραία κτίρια με βιβλιοθήκες, επιστημονικά εργαστήρια επιστήμης και έχουν υπολογιστές. Στη χώρα μου, το μόνο που έχουμε είναι ένα μαυροπίνακα, ένα δάσκαλο και μερικούς μαθητές και αυτό είναι όλο. Στη συνέχεια, είναι δική μας ευθύνη μας πώς θα και τι θα μάθουμε.

Νομίζω πως όλα τα παιδιά πρέπει να δώσουν σημασία στην εκπαίδευσή τους επειδή έτσι χτίζουν το μέλλον τους και στο Πακιστάν είναι τόσα πολλά τα παιδιά που ζητούν και αγωνίζονται για την εκπαίδευση» είπε η Μαλάλα, η μικρή κοπέλα με την τεράστια δύναμη ψυχής.

«Ζούσαμε μέσα στην τρομοκρατία και είχαμε δύο επιλογές: Η μία ήταν να μην μιλήσουμε και να πεθάνουμε και το δεύτερο να μιλήσουμε και στη συνέχεια να πεθάνουμε. Εγώ επέλεξα το δεύτερο...»

«Δεν είμαστε τέλειοι. Όλοι έχουμε κάποιες αδυναμίες, αλλά όλοι είμαστε ξεχωριστοί, όλοι έχουμε κάποιο ταλέντο...»

H Μαλάλα είναι το νεότερο πρόσωπο στην ιστορία που προτάθηκε για «Νόμπελ Ειρήνης» και πέρυσι τιμήθηκε με το «Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά» και με το βραβείο «Pride of Britain» για το ανθρωπιστικό έργο της.

banner

«Ανακάλυψα ότι το ισχυρό όπλο που έχουμε είναι η φωνή μας»

Μαλάλα, η μικρή κοπέλα με την τεράστια δύναμη ψυχής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ LSE 05 Μαϊ 2021 | 22:05

Ηλίας Μόσιαλος: Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα των γυναικών – Η επιστημονική εξήγηση

Ο Ηλίας Μόσιαλος απευθύνεται στα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί – Γιατί τους συστήνει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ 02 Μαϊ 2021 | 09:09

Ανάλυση: Γιατί ο Τζο Μπάιντεν δεν θεωρεί πλέον την Τουρκία στρατηγικό εταίρο- Η εξήγηση για τη Γενοκτονία

Η ανάλυση του Δρ Simon A. Waldman για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας στην εποχή Μπάιντεν

"Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 02 Μαϊ 2021 | 08:15

Βίντεο ντοκουμέντο: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα τρέχει ξυπόλητη σε αγώνα δρόμου

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν η "πριγκίπισσα του λαού" και δεν δίσταζε να βγάλει τα παπούτσια της και να τρέξει ξυπόλητη στο σχολείο των γιων της.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 29 Απρ 2021 | 15:04

Απαράδεκτο: Δύο 14χρονοι έσκισαν και κατέβασαν την ελληνική σημαία από σχολείο στη Θέρμη

Δύο αγόρια 14 ετών έσκισαν και κατέβασαν την ελληνική σημαία. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τους.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 29 Απρ 2021 | 08:19

ΕΕ: Θα αφαιρείται μέσα σε μια ώρα "τρομοκρατικό" περιεχόμενο από το διαδίκτυο

Ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει να αφαιρείται μέσα σε μια ώρα "τρομοκρατικό" περιεχόμενο από το διαδίκτυο.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΜΝΟ 27 Απρ 2021 | 12:21

Έφηβοι επιχειρηματίες κατασκεύασαν συσκευή που "διαβάζει" ηχητικά τις ετικέτες των προϊόντων για άτομα με προβλήματα όρασης

Μαθητές από τη Λήμνο κατασκεύασαν μια συσκευή που "διαβάζει" ηχητικά τις ετικέτες των προϊόντων για άτομα με προβλήματα όρασης με τη βοήθεια του προγράμματος "μαθητική εικονική επιχείρηση" του Junior Achievement Greece (JA Greece).

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 26 Απρ 2021 | 08:21

Απίστευτο περιστατικό στον Βύρωνα: Γυναίκα πέταξε από το μπαλκόνι πετρέλαιο σε παιδιά - Στο νοσοκομείο δύο κορίτσια

Στο νοσοκομείο Παίδων μεταφέρθηκαν δυο κορίτσια μετά από επίθεση με πετρέλαιο που δέχτηκαν από το μπαλκόνι μιας 37χρονης.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ 25 Απρ 2021 | 22:00

Τραγωδία στο Ρέθυμνο: 56χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του με πυροβόλο όπλο

Το τραγικό αυτό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στο Σφακάκι Ρεθύμνου, με τον 56χρονο άνδρα να χρησιμοποιεί ένα όπλο προκειμένου να βάλει τέλος στη ζωή του.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 24 Απρ 2021 | 10:34

Σοκ στα Χανιά: 38χρονος Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε (;) στο κεφάλι εν ώρα υπηρεσίας

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν επρόκειτο για ατύχημα ή για απόπειρα αυτοκτονίας, ούτε και αν ο συγκεκριμένος αστυνομικός στα Χανιά αντιμετώπιζε οποιασδήποτε φύσεως προβλήματα.

ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 23 Απρ 2021 | 21:18

Σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών στη Νέα Σμύρνη: Συγκλονίζει η μαρτυρία της μητέρας του 17χρονου κοριτσιού

Σοκάρει η επίθεση που δέχθηκαν οι τρεις μαθήτριες λίγα μέτρα από το σχολείο. Συνελήφθη ο δράστης από μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Απρ 2021 | 17:37

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία κόλαφος για τον Ερντογάν - Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και κορονοϊού

Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία λόγω του COVID-19, συστήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους αμερικανούς πολίτες.

ΣΤΙΣ 4:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 21 Απρ 2021 | 10:45

Απίστευτες σκηνές στο Ηράκλειο: Πακιστανοί μετέτρεψαν σε ρινγκ την Πλατεία Ελευθερίας [βίντεο]

Ομάδα νεαρών αλλοδαπών, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους στο Ηράκλειο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ 20 Απρ 2021 | 12:50

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον πατέρα του μαθητή που αρνήθηκε να κάνει self test

Ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα άσκησε η εισαγγελέας σε βάρος του πατέρα μαθητή λυκείου στη Θεσσαλονίκη που αρνήθηκε να κάνει self test