X

Μπρά ντε φερ στη Μέση Ανατολή - Νέα διορία Τραμπ στο Ιράν: "Έχει μία εβδομάδα για να συμφωνήσει"

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική διαμόρφωσης ενός πλαισίου συμφωνίας με το Ιράν για το τέλος του πολέμου

Γράφει: TheToc team

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε την Τετάρτη 6 Μαΐου να εννοηθεί ότι μια συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δηλώνοντας στο Fox News ότι η Τεχεράνη "έχει μία εβδομάδα" για να αποδεχθεί μια συμφωνία.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος για την προοπτική διαμόρφωσης ενός πλαισίου συμφωνίας με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει στο PBS News ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν πριν από το ταξίδι του στην Κίνα, την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, εμφανίστηκε "αισιόδοξος" για ένα deal με την Τεχεράνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι είχε αισθανθεί το ίδιο και στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο Τραμπ επανέλαβε ότι, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, το Ιράν θα παραδώσει το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιό του, ώστε να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

"Θα πάει στις ΗΠΑ", ανέφερε ο Τραμπ στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι το Ιράν θα πρέπει να συμφωνήσει να μην χρησιμοποιήσει τις υπόγειες πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Τραμπ: Ή συμφωνία, ή θα επιστρέψουμε στους "παλιούς τρόπους"

Ο Τραμπ ανέφερε ότι θεωρεί "απίθανο" να αποστείλει εκ νέου στη Μέση Ανατολή τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, και τον άτυπο σύμβουλό του και γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, για νέες συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι οι επαφές μπορούν να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και πως η τελική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί "κάπου" για την υπογραφή συμφωνίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας "θα επιστρέψουμε στους παλιούς τρόπους".

"Αν συμφωνήσουν, όλα τελειώνουν. Αν δεν συμφωνήσουν, θα βομβαρδίσουμε", δήλωσε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας απειλή που έχει διατυπώσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προβεί τις τελευταίες ώρες σε μια σειρά δηλώσεων, εκπέμποντας αντικρουόμενα μηνύματα, μετά τα δημοσιεύματα ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Νωρίτερα, ερωτηθείς αν βρίσκεται στον ορίζοντα ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Πακιστάν, που θα απαιτούσε και δημοσιογραφική παρουσία στην περιοχή, απάντησε μέσω της New York Post: "Δεν το νομίζω".

"Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη", σημείωσε και πρόσθεσε: "Όχι, είναι υπερβολικά πρόωρο".

Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται μετά την ανακοίνωσή του την Τρίτη 5 Μαΐου ότι η επιχείρηση "Επιχείρηση Ελευθερία" ανεστάλη προσωρινά, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας.

Aμερικανικές δυνάμεις "εξουδετέρωσαν" ιρανικό πλοίο που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό

Ο Αμερικανικός Στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ενός δεξαμενόπλοιου με ιρανική σημαία, το οποίο επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, με στόχο να αχρηστεύσει το σύστημα πλοήγησής του.

"Οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Κόλπο επέβαλαν τα μέτρα αποκλεισμού, εξουδετερώνοντας ένα δεξαμενόπλοιο κενό φορτίου, με ιρανική σημαία, το οποίο επιχειρούσε να πλεύσει προς ιρανικό λιμάνι στις 9:00 ώρα Ουάσινγκτον (16:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

"Αφού το πλήρωμα του 'Hasna' δεν συμμορφώθηκε με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι αμερικανικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν το πηδάλιό του με πυρά" από αεροσκάφος που απογειώθηκε από το αεροπλανοφόρο "Αβραάμ Λίνκολν", πρόσθεσε. Το δεξαμενόπλοιο "δεν κατευθύνεται πλέον προς το Ιράν", σύμφωνα με τη CENTCOM.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ επεμβαίνουν για να εξουδετερώσουν ιρανικό εμπορικό πλοίο που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό τον οποίο επέβαλαν στις 13 Απριλίου, αφού έληξε άκαρπος ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

Διαβάστε Επίσης

Στις 19 Απριλίου έβαλαν στο στόχαστρο το μηχανοστάσιο του πλοίου "Touska", αφού προηγουμένως διέταξαν το πλήρωμα να το εγκαταλείψει.

Ισραήλ: Είμαστε έτοιμοι "για κάθε σενάριο", λέει ο Νετανιάχου

"Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο", τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας που συγκάλεσε την Τετάρτη 6/5, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν.

"Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους φίλους μας στις ΗΠΑ. Μιλάω με τον πρόεδρο Τραμπ σχεδόν καθημερινά και θα μιλήσω ξανά μαζί του αργότερα", τόνισε ο Νετανιάχου.

Υπογράμμισε πως υπάρχει "πλήρης συντονισμός" ενεργειών με την Ουάσινγκτον και ότι πρωταρχικοί στόχοι παραμένουν η απομάκρυνση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν και η διάλυση των δυνατότητων της Ισλαμικής Δημοκρατίας να επαναλάβει τη διαδικασία εμπλουτισμού.