Follow us

"Σφεντόνα του Δαβίδ", Arrow 2 & 3, βρετανικά Typhoon: Πώς το Ισραήλ αναχαίτισε 300 πυραύλους και drone στην πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν

Τα συστήματα της ισραηλινής αεράμυνας που αναχαίτισαν την ιρανική επίθεση - Πώς συνέβαλαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία - Η αεροπορική βάση Nevatim παρέμεινε λειτουργική

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ

Η άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν εξαπολύθηκε μόνο από ιρανικό έδαφος. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, πύραυλοι και drone "έφυγαν" από την Υεμένη, από τον Λίβανο και το Ιράκ, καθώς και από το ίδιο το Ιράν από όπου υπολογίζεται ότι έγιναν οι περισσότερες εκτοξεύσεις. Κατά την περιγραφή από το Ιράν που μεταδίδεται από αραβικά ΜΜΕ το Ισραήλ "τιμωρήθηκε από τέσσερις κατευθύνσεις".

Η επίθεση διήρκησε περίπου 5 ώρες καθώς τα σημεία εκτόξευσης υπολογίζονται σε απόσταση περίπου 1.770 χιλιομέτρων από τους στόχους στο Ισραήλ. Συνολικά εκτοξεύτηκαν περίπου 300 πύραυλοι και drone και ειδικότερα επρόκειτο για 170 drones, πάνω από 30 πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και 120 βαλλιστικούς πυραύλους.

Σχεδόν όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν αργά το Σάββατο το βράδυ αναχαιτίστηκαν και απέτυχαν να βρουν τον στόχο τους, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους. Σε αμυντικό επίπεδο, πρόκειται για την ανάδειξη της ικανής και πολυεπίπεδης αντιπυραυλικής άμυνας που έχει αναπτυχθεί από τους δύο συμμάχους.

Στο παρακάτω βίντεο F-35 Adir επιστρέφει στη βάση του, στην αεροπορική βάση Nevatim μετά από επιτυχή αναχαίτιση:

Μόνο ένας μικρός αριθμός (1%) των βαλλιστικών πυραύλων έφτασε σε ισραηλινό έδαφος και όπως υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο τηλέφωνο δεν επλήγη "κανένας στόχος μεγάλης αξίας".

Πώς ξεδιπλώθηκε η ισραηλινή αεράμυνα και πώς βοήθησαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί μια σειρά συστημάτων για να αποκλείσει επιθέσεις από οτιδήποτε, από βαλλιστικούς πυραύλους έως πυραύλους κρουζ και ρουκέτες χαμηλής πτήσης.

Το σύστημα Iron Dome ("Σιδερένιος Θόλος") του Ισραήλ είναι γνωστό ότι συνιστά την καλύτερη θωράκιση του ισραηλινού εναέριου χώρου ειδικά ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Ο "Σιδερένιος Θόλος" θεωρείται το τελευταίο επίπεδο, το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας, της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας (IMDO). Στη χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 10 τεράστιες μπαταρίες για τη συνεχή λειτουργία του, καθεμία εξοπλισμένη με ραντάρ που ανιχνεύει πυραύλους και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που υπολογίζει γρήγορα εάν ένα εισερχόμενο βλήμα αποτελεί απειλή ή είναι πιθανό να χτυπήσει μια ακατοίκητη περιοχή. Εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή, ο "Σιδερένιος Θόλος" εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να τον καταστρέψει στον αέρα.

"Σφεντόνα του Δαβίδ", Arrow 2 & 3, βρετανικά Typhoon: Πώς το Ισραήλ αναχαίτισε 300 πυραύλους και drone στην πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν

Το επόμενο σκαλοπάτι στην κλίμακα της πυραυλικής άμυνας είναι το σύστημα David's Sling, η "Σφεντόνα του Δαβίδ". Το σύστημα προστατεύει από απειλές μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με το IMDO. Πρόκειται για ένα κοινό σύστημα που προέκυψε τη συνεργασία μεταξύ του ισραηλινού συστήματος προηγμένης άμυνας Rafael και του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Raytheon, χρησιμοποιεί κινητικούς αναχαιτιστές Stunner και SkyCeptor για να εξαλείψει στόχους έως και 186 μίλια μακριά, σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών (CSIS).

ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Πάνω από τη "Σφεντόνα του Δαβίδ" βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 του Ισραήλ, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές κατακερματισμού για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τερματική τους φάση – καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους – στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το CSIS.

Το Arrow 2 έχει βεληνεκές 56 μιλίων και μέγιστο υψόμετρο 32 μιλίων, σύμφωνα με την Missile Defense Advocacy Alliance, και θεωρείται αναβάθμιση των αντιπυραυλικών άμυνας των ΗΠΑ Patriot που χρησιμοποιούσε κάποτε το Ισραήλ.

ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

Παράλληλα, το σύστημα Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίσει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, προτού εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα καθοδόν προς στόχους.

Η βάση Nevatim παρέμεινε λειτουργική

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που έφτασαν στο Ισραήλ έπεσαν στην αεροπορική βάση Netavim στο νότιο Ισραήλ, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι προκάλεσαν μόνο ελαφριές δομικές ζημιές. Η βάση λειτουργούσε και συνέχισε τις επιχειρήσεις της μετά την επίθεση.

ΙΣΡΑΗΛ
F-15 Eagle της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας μετά την αναχαίτιση πυραύλων και drone.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερα από 70 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να δώσουν λεπτομέρειες για το ποια συστήματα ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη των βλημάτων.

Το CNNi, επικαλούμενο αξιωματούχος από το αμερικανικό Πεντάγωνο, μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν επίσης ιρανικά πυρομαχικά χωρίς να αποκαλύπτεται από πού επιχειρούσαν. Σημειώνεται ότι στην περιοχή, εντός εμβέλειας, υπάρχουν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Βρετανία είχε εξαρχής δηλώσει έτοιμη να επέμβει χρησιμοποιώντας αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας που διαθέτει στην περιοχή. "Τα βρετανικά αεροσκάφη θα αναχαιτίσουν τυχόν αεροπορικές επιθέσεις εντός της εμβέλειας των υπαρχουσών αποστολών μας, όπως απαιτείται", είχε αναφέρει πριν την εκδήλωση της επίθεσης εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

"Σφεντόνα του Δαβίδ", Arrow 2 & 3, βρετανικά Typhoon: Πώς το Ισραήλ αναχαίτισε 300 πυραύλους και drone στην πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν - εικόνα 5

Το yπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δεν ανέφερε πόσα μαχητικά Typhoon πέταξαν στον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ, ούτε επιβεβαίωσε εάν κατέρριψαν με επιτυχία κάποιους στόχους. Ωστόσο, έγινε σαφές ότι τα αεροσκάφη της RAF συμμετείχαν στις επιχειρήσεις αναχαίτισης εντός των περιοχών στις οποίες ήδη επιχειρεί η βασιλική πολεμική αεροπορία ως μέρος της αποστολής Επιχείρηση Shader κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Και η Γαλλία φέρεται να έχει εμπλακεί καθώς εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η Γαλλία συμμετείχε στον αποκλεισμό των ιρανικών επιθέσεων. "Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία που έδρασαν απόψε. Αυτή η συνεργασία ήταν πάντα στενή, αλλά απόψε εκδηλώθηκε με έναν ασυνήθιστο τρόπο", είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ρόλο στις αναχαιτίσεις διαδραμάτισε και η πολεμική αεπορία της Ιορδανίας τοποθετώντας πλέον τη χώρα στον άξονα των φίλων του Ισραήλ.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ 25 Μαϊ 2024 | 08:54

Γάζα: Τις σορούς άλλων τριών ομήρων που είχε απαγάγει η Χαμάς ανέσυρε ο ισραηλινός στρατός - Ο ένας ήταν ο φίλος της Σάνι Λουκ

Η σορός ενός εκ των τριών ομήρων ανήκει στον φίλο της Σάνι Λουκ, της κοπέλας που έγινε σύμβολο της βαναυσότητας με την οποία συμπεριφέρθηκε η Χαμάς στα θύματά της

24 Μαϊ 2024 | 18:45

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου όπου επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί

Δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις πυροβολισμού ή κάτι παρόμοιου, στα συντρίμμια του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη σε μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο.

FINAL 4 24 Μαϊ 2024 | 17:29

Βερολίνο: Επεισόδια έξω από την Uber Arena- Τούρκοι της Φενέρ έκαναν "ντου" να μπουν τσάμπα- Χτύπησαν Παναθηναϊκούς

Οι Τούρκοι επιτέθηκαν σε οπαδούς του Παναθηναϊκού που ήταν απ’ έξω και περίμεναν να μπουν μέσα με έναν εξ αυτών να έχει τραυματιστεί.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 24 Μαϊ 2024 | 17:03

Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα της Γάζας.

ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαϊ 2024 | 13:54

Κασσελάκης: Θα πάω στη Δυτική Όχθη την Κυριακή, αν βέβαια με αφήσει το Ισραήλ

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη μετάβασή του στην Παλαιστίνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι θα πάει την Κυριακή στη Δυτική Όχθη, "αν βέβαια με αφήσει το Ισραήλ".

ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 12:10

Κρήτη: Τη χτύπησε επειδή ξέχασε να βάλει χειρόφρενο και την έστειλε στο νοσοκομείο

Μια οδηγός στην Κρήτη ξέχασε να βάλει χειρόφρενο με αποτέλεσμα ένας πατέρας ο οποίος φοβήθηκε για τα παιδιά του, να τη χτυπήσει.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ 24 Μαϊ 2024 | 08:06

Ο Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η πρόσκληση καταγράφεται έπειτα από την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης αλλά και την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου.

ΗΠΑ 23 Μαϊ 2024 | 22:39

Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- Δεν υπάρχει ισοδυναμία Ισραήλ με Χαμάς

Μάλιστα ο διευθυντής της CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ.

ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΧΟΝΤΕΙΝΤΑ 23 Μαϊ 2024 | 21:05

Πυραυλική επίθεση από τους Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Το πλοίο, που ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Eastern Mediterranean Maritime Limited, είχε αναχωρήσει από τη Ρωσία με προορισμό την Κένυα.

ΙΣΡΑΗΛ 23 Μαϊ 2024 | 19:19

Γάζα: Η Χαμάς ισχυρίζεται πως κρατά αιχμάλωτο Ισραηλινό συνταγματάρχη - Το Ισραήλ τον είχε αναφέρει νεκρό

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει πριν από μήνες ότι ο 41χρονος συνταγματάρχης Ασάφ Χαμάμι σκοτώθηκε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 23 Μαϊ 2024 | 18:12

"Μου έκανε κεφαλοκλείδωμα, ακόμα πονάω": Νέες καταγγελίες για τον Αφγανό που επιτέθηκε στην 20χρονη στην Ερμού

Μετά την επίθεση στην 20χρονη, άλλες δύο γυναίκες αναγνώρισαν τον 24χρονο Αφγανό.

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 23 Μαϊ 2024 | 17:51

Νέα καταγγελία για βιασμό κατά του ράπερ Παφ Ντάντι από πρώην μοντέλο - Φύλαξε επί 20 χρόνια τα άπλυτα ρούχα της ως στοιχείο

Νέα μήνυση για βιασμό κατά του ράπερ που σόκαρε με τη βάναυση επίθεση κατά της πρώην συντρόφου του

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 23 Μαϊ 2024 | 17:14

Κέιρ Στάρμερ: Ο γιος εργάτη και νοσοκόμας που θα γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας - Άθεος, pescatarian και μπαλαδόρος

Ολα δείχνουν ότι ο Κέιρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε έξι εβδομάδες