Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα. Θα δώσει τον όρκο μπροστά στον ανώτατο δικαστή των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Τζον Ρόμπερτς, στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Ο Τραμπ σχεδιάζει να εκδώσει έναν καταιγισμό εκτελεστικών διαταγμάτων μετά την ορκωμοσία του προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα του στη νέα διοίκησή του σε τομείς από την ενέργεια μέχρι το μεταναστευτικό.

Δύο πηγές που γνωρίζουν για τον σχεδιασμό δήλωσαν πως τουλάχιστον 100 διαταγές και οδηγίες μπορεί να εκδοθούν από την Πρώτη Ημέρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας "σοκ και δέους" όπως είναι γνωστή στο εσωτερικό. Σχετικά το BBC ανέφερε πως αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τα 200.
Οι πρώτες του ενέργειες εστιάζουν σε θέματα δημοσίου, μεταναστευτικής πολιτικής και στην καταπολέμηση της woke κουλτούρας που, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, "απειλεί τις αξίες της Αμερικής".
Οπως ανέφερε δημοσιογράφος του Fox News σε σημερινή ανάρτησή του στο X ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει 11 εκτελεστικά διατάγματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός για την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα αμερικανικά σύνορα.
Ένα άλλο διάταγμα θα χαρακτηρίσει ορισμένα διεθνή καρτέλ και εγκληματικές οργανώσεις τρομοκρατικές ομάδες, ενώ ένα άλλο θα δώσει εντολή στα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας να ολοκληρώσουν την κατασκευή του τείχους στα σύνορα και να αναπτύξουν προσωπικό για τον έλεγχο των συνόρων, είπε ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος λεπτομέρειες από τρία από τα διατάγματα που περιήλθαν σε γνώση του δημοσιογράφου του Fox.
Ο Τραμπ θα ενεργήσει για να επαναφέρει μια σειρά από οδηγίες και ενέργειες για την πολιτική μετανάστευσης που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την πρώτη του ημέρα στην εξουσία το 2021.
"Μέσα σε ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, θα υπογράψω δεκάδες εκτελεστικά εντάλματα - σχεδόν 100 για την ακρίβεια - πολλά από τα οποία θα περιγράψω στην ομιλία μου αύριο", είπε ο Τραμπ σε πλήθος δωρητών και συμμάχων σε δείπνο την Κυριακή.
Πρόσθεσε: "Με το χτύπημα της πένας μου θα ανακαλέσω δεκάδες καταστροφικές και ριζοσπαστικές εκτελεστικές εντολές και ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν, και μέχρι αύριο, θα είναι όλες άκυρες".
Οι αναμενόμενες εκτελεστικές διαταγές Τραμπ πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν άμεσες νομικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι δραστηριότητές της θα αποτελέσουν επίσης κεντρικό επίκεντρο τις πρώτες ώρες της δεύτερης θητείας του Τραμπ, με τις ενέργειες που προεπισκόπησε ο Μίλερ να περιλαμβάνουν ένα εκτελεστικό διάταγμα, γνωστό ως Πρόγραμμα F, που θα περιορίζει ή θα εξαλείφει την προστασία των θέσεων εργασίας για τους ομοσπονδιακούς κρατικούς υπαλλήλους. Ο Τραμπ υπέγραψε μια εκδοχή του συγκεκριμένου εκτελεστικού διατάγματος λίγο πριν από τις εκλογές του 2020, ωστόσο αυτό ανακλήθηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Θα ληφθούν επίσης μέτρα για να περιγραφεί επίσημα ο ρόλος και οι κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα της τεχνολογίας Έλον Μασκ και τον επιχειρηματία Vivek Ramaswamy. Η επιχείρηση του Μασκ, η οποία εργαζόταν από το γραφείο μιας από τις εταιρείες του στην Ουάσιγκτον, της SpaceX, στελεχώθηκε και ενσωματώθηκε αθόρυβα με τις ομάδες προσγείωσης της επιχείρησης Τραμπ μετάβασης τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Τραμπ θα υπογράψει μεταξύ άλλων εκτελεστικά διατάγματα που θα καταργούν τις πολιτικές ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είπε ο Μίλερ στους γερουσιαστές και βουλευτές, καθώς και ενέργειες για την άρση συγκεκριμένων εκτελεστικών διαταγών που σχετίζονται με την πολιτική σε ζητήματα φύλου που έθεσε σε εφαρμογή ο Μπάιντεν.
Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να σχετίζεται με τον κλάδο της ενέργειας ως μέρος ενός σημαντικού αριθμού ενεργειών που στοχεύουν στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Μίλερ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr