Ο Ερντογάν, οι μνήμες του πραξικοπήματος και οι ρωσικοί s-400

Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας, από το αμερικανικό πρόγραμμα των F-35, η Ρωσία έσπευσε να κάνει προσφορά των δικών της αεροσκαφών Su-35

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της παραλαβής του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, το οποίο έχει οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων στη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Η τελευταία εξέλιξη αφορά την αντίδραση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ να διακόψει την ανάμιξη της Τουρκίας με τα F-35.

Σύμφωνα με το CNNTurk, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του Τούρκου προέδρου για την απόφαση αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να παραμείνουν υγιείς, μετά από τέτοιου είδους μονομερείς αποφάσεις.

Η Ρωσία τάραξε ακόμα περισσότερο τα νερά, καθώς δήλωσε έτοιμη να δώσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στην Τουρκία, μετά την απομάκρυνση της δεύτερης από το αμερικανικό πρόγραμμα.

"Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοί μας εκφράσουν την επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-35", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Κεμεζόφ, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας Rostec .

Συγκρατημένος εμφανίστηκε σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Sputnik ο τούρκος πρόεδρος, μετά τις δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά.”Είναι ακόμα πρώιμο να συζητήσουμε για αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35. Ο πρόεδρος θα εξετάσει αυτό το σημαντικό ζήτημα και θα κάνει σχετική δήλωση", ανέφερε η στρατιωτική πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο.

Tα “φαντάσματα” του παρελθόντος

Πολλές είναι οι αναλύσεις που έχουν γίνει σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να μείνει “πιστή” στην αγορά των S-400 προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη δύναμη της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, η απόσταση που προκλήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία αλλά ακόμη και η αίσθηση υπερηφάνειας του Ερντογάν ως αντίδραση στη πίεση των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία είναι μερικές από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί. Στο μέτωπο της Συρίας, η Άγκυρα έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να προσφέρει βοήθεια στον Ερντογάν στην αντιμετώπιση της οργάνωσης των Κούρδων, της YPG.

Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν κάνει μια σειρά από δελεαστικές προσφορές στην Τουρκία, απομακρύνοντάς την από τον δυτικό προσανατολισμό. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η οργή του Ερντογάν στην άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, η βάση του οποίου είναι στην Πενσυλβανία. Η Τουρκία τον κατηγορεί ότι πυροδότησε το πραξικόπημα, ενώ ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του σε αυτό.

Σε ανάλυσή του το Reuters, δίνει μια νέα διάσταση στους λόγους για τους οποίους επέλεξε η Άγκυρα να αγοράσει του S-400. Η θεωρία αυτή φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στο περιβάλλον Τραμπ, ο οποίος σημειώνεται ότι εκδήλωσε καταφανώς τη δυσαρέσκειά του που θα αποκλείσει την Τουρκία από το σύστημα των F-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters και διατηρώντας την ανωνυμία τους, αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν επέλεξε να αγοράσει το αμυντικό σύστημα της Ρωσίας και όχι του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, σχετίζεται με την αεροπορική δύναμη της Τουρκίας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. “Γίνεται συζήτηση ότι επιθυμεί (σ.σ. ο Ερντογάν) το ρωσικό σύστημα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Δεν θέλει το σύστημα του ΝΑΤΟ. Οι S-400 θα είναι πιο αποδοτικοί στο να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση”,εξηγούν οι ειδικοί στο πρακτορείο.

Πηγές που πρόσκεινται στην Τουρκία, πάντως διαψεύδουν κάποιο φόβο πραξικοπήματος και σημειώνουν στο Reuters: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήθελε τους Patriots o Ερντογάν, ωστόσο οι ΗΠΑ καθυστερούσαν τις διαδικασίες κατά τη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα”. Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως έχει δηλώσει ότι η Τουρκία αγόρασε τους S-400 επειδή η Ρωσία έκανε καλύτερη προσφορά, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έθεσαν σκληρούς όρους για τους Patriots.

Κυρώσεις στην Άγκυρα

"Η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Για να... ανασκευάσει λίγο αργότερα: «Το εξετάζουμε. (Είναι) μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει».

Απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που συμμετέχει στην γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, πρόκειται να απολέσει δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα εξαγοράς των μαχητικών, εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής – και η πιθανότητα για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων – θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες.

Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών επί μία δεκαετία, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί επίσης η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35.

Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

O Τούρκος διευθυντής Ντεμίρ τόνισε ότι θα προχωρήσουν σε εκτίμηση πως θα αποζημιωθούν για τις απώλειες τους. Ο όμιλος Kale είχε επισημάνει τον Απρίλιο ότι αν η Τουρκία αποκλεισθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όποιες απώλειες πωλήσεων της θα αντισταθμιστούν στρέφοντας στην πολιτική αεροπορία.

Ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών, το Πεντάγωνο ανέφερε χθες ότι οι τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 κομμάτια για τα F-35.

Η εφοδιαστική αλυσίδα θα μεταφερθεί κυρίως σε αμερικανικά εργοστάσια, σε μια κίνηση που θα κοστίσει στις ΗΠΑ μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντεμίρ εμφανίστηκε επικριτικός στην απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι «μέχρι σήμερα εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας, πληρώσαμε τις οφειλές μας για τα F35. Υπάρχει μια απόφαση για μονομερή αναβολή. Είναι μια απόφαση που δεν συνάδει με την συμφωνία. Περιμένουμε να μας την στείλουν επίσημα. Θέλουμε να δούμε βάσει ποιου άρθρου της συμφωνίας λήφθηκε αυτή η απόφαση», είπε σημειώνοντας ότι στην απόφαση χρησιμοποιείται η λέξη αναβολή, όχι η λέξη αποκλεισμός.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις εναλλακτικές της, δηλαδή αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι», δήλωσε αναφέροντας ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να τους προωθήσει την απόφασή για τα F-35 επίσημα.

Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec, μέσω του προέδρου της, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς.

Φωτογραφία: Reuters

ΗΠΑ 09 Απρ 2020 | 20:42

Ένεση ρευστότητας από τη Fed: Σχέδιο 2,3 τρισ. δολ. για τη στήριξη της οικονομίας

Το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται με "ανησυχητική ταχύτητα", όμως ο Πάουελ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι "προσωρινό"

Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 09 Απρ 2020 | 20:29

Κορονοϊός: 908 οι νεκροί στην Τουρκία - Πάνω από 40.000 τα κρούσματα

Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 96 νέοι θάνατοι και 4.056 κρούσματα

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 09 Απρ 2020 | 18:59

ΗΠΑ: 6 εκατ. αιτήσεις ανεργίας-Eκτιμούν απώλεια 20 εκατ. θέσεων εργασίας τον Απρίλιο

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ενισχύει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για απώλεια έως 20 εκατ. θέσεων εργασίας τον Απρίλιο

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 09 Απρ 2020 | 17:17

Δότης από την Κρήτη σώζει παιδάκι 3,5 ετών στην Τουρκία - "Οι καλοί άνθρωποι"... πρωτοσέλιδο στην Hurriyet

"Όμορφοι άνθρωποι στις δύο ακτές" γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ 09 Απρ 2020 | 09:51

Κορονοϊός: Σε σταθερή κατάσταση ο Μπόρις Τζόνσον - Πότε θα επιστρέψει στα καθήκοντά του

"Ο πρωθυπουργός δεν εργάζεται, αλλά έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με αυτούς που χρειάζεται", λέει εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ 09 Απρ 2020 | 07:52

Μια κηδεία, ένα γεύμα και ένα πάρτι γενεθλίων: Η ασυμπτωματική καλεσμένη προκάλεσε το θάνατο τριών

Μοιζει με σενάριο ταινίας, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία μετάδοσης του ιού.

429.052 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 09 Απρ 2020 | 07:38

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Δεύτερη ημέρα με ρεκόρ 2.000 νέων θανάτων

Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφεται σχεδόν το ένα τέταρτο των επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στον κόσμο, 429.052 συνολικά.

Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 08 Απρ 2020 | 20:04

Ασταμάτητος ο κορονοϊός στις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 400.000 τα κρούσματα - 12.912 νεκροί

Καταμέτρηση από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΡΑΜΠ 08 Απρ 2020 | 19:04

Ο Μπέρνι Σάντερς αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Ο 78χρονος Σάντερς αναμένεται να παραχωρήσει σε λίγο ομιλία που θα μεταδοθεί στο διαδίκτυο.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 08 Απρ 2020 | 15:20

Τρισάγιο για τους νεκρούς και δέηση υπέρ υγείας των ασθενών σε ζωντανή μετάδοση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν στον Αρχιεπίσκοπο όλα τα ονόματα μέσω facebook και twitter συμπληρώνοντας ειδική φόρμα.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΣΙΑΤΛ 08 Απρ 2020 | 14:49

Κορονοϊός: Ζοφερές προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Εξετάζοντας τα μέτρα που έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου, το IHMS αναφέρει ότι η κορύφωση αναμένεται στις 17 Απριλίου με σχεδόν 3.000 νεκρούς.

"ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΥΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ" 08 Απρ 2020 | 07:07

Απίστευτος Τραμπ: Θα αναστείλω τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ - Δεν λέω ότι θα το κάνω

"Θα αναστείλουμε" την καταβολή "των ποσών που προορίζονταν για τον ΠΟΥ", είπε αρχικά ο Τραμπ.

37.109 ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 07 Απρ 2020 | 21:48

Σαρώνει ο κορονοϊός στην Τουρκία: Σχεδόν 4.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο-76 νέοι θάνατοι

Το σύνολο των κρουσμάτων από τις 11 Μαρτίου που καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός από τον Covid-19 στην Τουρκία, ανήλθε σε 37.109.