Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ότι η Ουκρανία ίσως πρέπει να εκχωρήσει εδάφη ως μέρος μιας συμφωνίας ειρήνης με τη Ρωσία. Καθώς τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται οι πιέσεις προς την ουκρανική ηγεσία για να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ, η διατύπωση της παραπάνω άποψης δείχνει ότι τα περιθώρια στενεύουν.
"Ένα από τα σενάρια είναι να εκχωρήσουμε εδάφη. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά για την ειρήνη, μια προσωρινή ειρήνη, ίσως αυτή να είναι μία λύση, μία προσωρινή λύση", είπε ο Κλίτσκο μιλώντας στο BBC. Και προσέθεσε ότι οι Ουκρανοί "δεν θα πρέπει ποτέ να αποδεχθούν τη ρωσική κατοχή".
Η τοποθέτηση του 53χρονου δημάρχου της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενός πρώην πρωταθλητή του μποξ που στράφηκε στην πολιτική πριν από μία δεκαετία και έχει αναδειχθεί σε βασικό πολιτικό αντίπαλο του Ζελένσκι, γίνεται μία ημέρα μετά την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο Κίεβο, τα ξημερώματα της Πέμπτης, 24/04, με 12 νεκρούς και τουλάχιστον 80 τραυματίες.

Κλίτσκο: Ο Ζελένσκι να λάβει την επώδυνη απόφαση
Στη συνέντευξή του στη ραδιοφωνική εκπομπή Today του BBC Radio 4, ο Κλίτσκο επέμεινε ότι ίδιος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του Κιέβου αποκαλώντας την πρωτεύουσα της Ουκρανίας ως την "καρδιά" της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας. Και τόνισε ότι ο Ζελένσκι ίσως πρέπει να λάβει την "επώδυνη απόφαση" για να επιτευχθεί η ειρήνη. Ωστόσο, στην ερώτηση αν έχει συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με τον Ουκρανό πρόεδρο η ξεκάθαρη απάντησή του ήταν πως "όχι" και πρόσθεσε ότι "ο πρόεδρος Ζελένσκι το κάνει μόνος του (δλδ διαπραγματεύεται μόνος του). Δεν είναι αρμοδιότητα μου".
Υπενθυμίζεται, ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 20% των ουκρανικών εδαφών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η τοποθέτηση Κλίτσκο σε αυτή τη συγκυρία έχει στοιχεία υπονόμευσης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εκφράζει τη γραμμή ότι η χώρα δεν αποδέχεται την παραχώρηση εδαφών. Επίσης, αναφορικά με την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν από το 2014, ο Ζελένσκι εμμένει στη θέση ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή και αναφέρεται στη "Διακήρυξη της Κριμαίας" του 2018 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη θητεία Τραμπ, Μάικ Πομπέο. Ο Πομπέο είχε πει τότε, ότι οι ΗΠΑ απέρριπταν "την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία" ενώ δεσμευόταν να συνεχίσει μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr