Ο Pedro Sanchez επιδιώκει κυβέρνηση χωρίς τους Podemos

Στα μέσα της εβδομάδας θα ανοίξει τα χαρτιά του ο νέος πρωθυπουργός της χώρας

o-pedro-sanchez-epidiwkei-kubernisi-xwris-tous-podemos
SHARE THIS
0
SHARES

O νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, στις εργασίες για τη σύνθεση της κυβέρνησης δεν θα συμπεριλάβει μέλη των Podemos στο σχήμα όπως δήλωσε  στενός συνεργάτης του.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν υπουργοί του Podemos, η Margarita Robles, εκπρόσωπος του Sanchez, δήλωσε στο ραδιόφωνο Cadena Cope: «Όχι, η θέση του Pedro Sanchez είναι ξεκάθαρη, θα είναι μια κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος, μια μειοψηφική κυβέρνηση».

Ο  ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, λέει ότι θέλει η κυβέρνησή του να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2020, όταν λήξει η κοινοβουλευτική περίοδος.

Ο Pedro Sanchez ανέβηκε στην εξουσία απροσδόκητα ως αποτέλεσμα ενός σκανδάλου διαφθοράς που ανέτρεψε τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο, με μόνο 84 από τις 350 έδρες στο κοινοβούλιο, δεν είναι σαφές πόσο μπορεί να κρατήσει μια κυβέρνηση Sanchez.

Το Podemos, που βοήθησε τον Σάντσεζ στην πτώση του Ραχόι, ξεκαθάρισε ότι θέλει να είναι στην κυβέρνηση.

Μια μονοκομματική σοσιαλιστική κυβέρνηση με 84 μελη θα είναι «πιο ασταθής από εκείνη που περιλαμβάνει άλλες πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάμπλο Εχενίκ, ηγετικό μέλος των Podemos

Ο Jose Luis Abalos,  στενός συνεργάτης του Sanchez, δήλωσε στο La Sexta TV ότι οι προθέσεις θα αποκαλυφθούν  στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και το κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανεξάρτητους υποψηφίους που δεν ήταν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο ρόλος του Ιγκλέσιας στην πτώση Ραχόι

Μόλις μια μέρα νωρίτερα η εφημερίδα Λα Βανγκουάρδια έγραφε οτι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας υπήρξε θεμελιώδης παράγοντας στην προσπάθεια ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Πέδρο Σάντσεθ.

Οπως σημείωνε το δημοσίευμα «για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας μια πρόταση μομφής θριαμβεύει. Η συζήτηση αυτών των ημερών οδήγησε τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία. Αλλά αυτός που άνοιξε το δρόμο ήταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πριν μία εβδομάδα, μετά την απόφαση για την καταδίκη δεκάδων στελεχών του Λαϊκού κόμματος για διαφθορά: «Η σημερινή πρόταση θα πρέπει να απαντηθεί με μια πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τον Πέδρο Σάντσεθ εάν την υποβάλει. Η δημοκρατία δεν μπορεί να υποστηρίξει τους εγκληματίες της κυβέρνησης» δήλωνε ο Ιγκλέσιας την προπερασμένη Πέμπτη. Ομως, λίγο μετά την έγκρισή της πρότασης από τη Βουλή, οι κάμερες κατέγραψαν τον Σάντσεθ να αγκαλιάζει τον ηγέτη των Ποδέμος» γράφει η ισπανική εφημερίδα.

«Ο Ιγκλέσιας είχε αναλάβει να υφάνει τον καμβά για να ευδοκιμήσει η πρόταση μομφής. Όχι μόνο έθεσε το θέμα στο τραπέζι αλλά όταν είδε να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά της, με το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα PNV αν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής ή να ζητήσει νέες εκλογές, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση δυσπιστίας. Η κίνηση αυτή ήταν ένα δίκοπο σπαθί που πίεσε  τους Βάσκους εθνικιστές να ταχθούν υπέρ της πρότασης των Σοσιαλιστών» εκτιμά η ισπανική εφημερίδα 

Πρόταση για συνεργασία 

Πριν και μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης, ο Ιγκλέσιας κάλεσε τον Σάντσεθ να μην σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας αποκλειστικά από στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος. «Ελπίζω ο Σάντσεθ να  καταλάβει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κυβερνήσει με 84 βουλευτές και ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση, που θα στηρίζεται  με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 156 βουλευτών  με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης,» τόνισε ο ηγέτης των Ποδέμος  τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε, η στήριξη των 156 βουλευτών στην κυβέρνηση είναι πολύ πιο ισχυρή από τη στήριξη των 137 βουλευτών που είχε ο Ραχόι.

«Οι μονοχρωματικές κυβερνήσεις πρέπει να φύγουν από την  ιστορία", τόνισε ο Ιγκλέσιας θυμίζοντας ότι στις τελευταίες γενικές εκλογές το 2016 «πέντε εκατομμύρια» πολίτες ψήφισαν τους Σοσιαλιστές και πέντε τους Ποδέμος . Για την ακρίβεια οι Σοσιαλιστές είχαν αποσπάσει  5.443.846 ψήφους (22.63%) σε σύγκριση με 5.087.538 (21,15%) των Podemos και των συμμάχων τους. «Νομίζω ότι ο Σάντσεθ είναι υπεύθυνος και θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, μια κυβέρνηση που θα δίνει σταθερότητα στην Ισπανία, μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας μετά την εποχή της διαφθοράς» σημείωσε ο Ιγκλεσιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook