Η Βρετανία βυθίστηκες στο πένθος μετά την ανακοίνωση θανάτου της μακροβιότερης μονάρχη της, της βασίλισσας Ελισάβετ.
Όλα μαύρα: Τα ρούχα παρουσιαστών και βουλευτών, βάση πρωτοκόλλου, πρέπει να είναι μαύρα μέχρι και την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας, ενώ οι μεσίστιες σημαίες και η διαρκής προβολή των στιγμών μίας ζωής γεμάτης ιστορία σε γυρνούν πίσω στο χρόνο...
Παράλληλα, από χθες, χιλιάδες Βρετανοί συρρέουν με λουλούδια και δάκρυα στα μάτια έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ.
![Οι Βρετανοί θρηνούν για τη βασίλισσά τους - Χιλιάδες κόσμου στο Μπάκιγχαμ, με λουλούδια και δάκρυα στα μάτια [εικόνες]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/d8/d8d3e9940a504500bc16bd7e65fa74c2.jpg?v=1&maxwidth=650&)



Αν και στα 96, ο θάνατος είναι το φυσικό επόμενο, η χώρα πιάστηκε εξαπίνης. Μόλις πριν τρεις μήνες γιόρτασαν απ΄ άκρη σ’ άκρη του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Κοινοπολιτείας τα 70 χρόνια της στην υπηρεσία του Στέμματος, ενώ πριν από τρεις ημέρες υποδέχτηκε τη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας - χαμογελαστή, αλλά εμφανώς κουρασμένη.


Την Πέμπτη, το πρώτο καμπανάκι προειδοποίησης χτύπησε όταν το Παλάτι ανοιχτά ανησύχησε για την κατάσταση της υγείας της και όλοι οι συγγενείς της Βασίλισσας έσπευσαν να βρεθούν δίπλα της, στο "ησυχαστήριό" της στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Στις 18:30 τοπική ώρα την Πέμπτη, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας, με 70 χρόνια και 214 ημέρες στο θρόνο φεύγει από τη ζωή. Δύο ώρες αργότερα το BBC ανακοινώνει τα δυσάρεστα νέα.
Ο κόσμος, μόλις λίγα λεπτά αργότερα άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, με λουλούδια, κεριά και δάκρια στα μάτια. Τραγουδούν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο "God save the Queen" ο οποίος αλλάζει αυτόματα σε "God save the King".




"Μητέρα του Έθνους"
Σήμερα η ίδια εικόνα, ακόμα πιο θλιβερή, καθώς έρχεται σιγά σιγά η συνειδητοποίηση για το μέγεθος του γεγονότος. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Είναι η γυναίκα που έζησε και μάλιστα έστειλε μήνυμα ενθάρρυνσης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνόδευσε από τον θρόνο τόσες και τόσες δεκαετίες άνθισης αλλά και παρακμής του Ηνωμένου Βασιλείου.


Χαρακτηριστικό της ιστορικότητάς και του μοναδικού ρόλου της της ότι ο πρώτος πρωθυπουργός κατά τη βασιλεία της ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και τελευταία η Λιζ Τρας, η οποία παρεμπιπτόντως έχει γεννηθεί 101 χρόνια μετά από τον πρώτο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζήσει μόνο με την παρουσία της και δεν έχουν γνωρίσει άλλο μονάρχη.
Την κάνει αυτό αναντικατάστατη; Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ναι! Κανείς άλλος δεν θα φτάσει τα τόσα χρόνια βασιλείας, ενώ ήταν αυτή που κρατούσε ζωντανό το θεσμό της Μοναρχίας. Χθες δεν πέθανε απλά η κεφαλή 15 κρατών, αλλά όπως λένε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο "η μητέρα του έθνους".

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr