Οι μικροί, άστεγοι ρακοσυλλέκτες της Μοσούλης

Η μάχη για την Μοσούλη έχει αφήσει περίπου δέκα εκατομμύρια τόνους ερείπια. Χιλιάδες μικροί ιρακινοί αναζητούν κάτι που να μπορεί να πουληθεί.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πόλεμος στην Μοσούλη του Ιράκ φαίνεται σα να τέλειωσε μόλις χθες. Ένάμιση χρόνο μετά την πτώση του ISIS, στα χαλάσματα υπάρχουν σοροί ανθρώπων αλλά και υλικά πολέμου που δεν έχουν εκραγεί. 8 εκατομμύρια τόνοι εκρηκτικών κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που έχουν καθαριστεί στην Μοσούλη είναι ελάχιστα.

Το πέρασμα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ήταν ισοπεδωτικό. Ολόκληρες γειτονιές μετατράπηκαν σε συντρίμια. Στη δυτική Μοσούλη, από όπου το 2014 ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι ανακήρυξε το αποκαλούμενο χαλιφάτο, η εικόνα είναι εφιαλτική. Μεσολάβησαν μάχες επί τρία χρόνια και η τελική εκστρατεία που διήρκησε 267 μέρες. Eπί τρία χρόνια έως τον Αύγουστο του 2017 το Ισλαμικό Κράτος είχε υπό τον έλεγχό του το 1/3 των ιρακινών εδαφών μια έκταση περίπου το μέγεθος της Βρετανίας. 

Η μάχη για την Μοσούλη έχει αφήσει περίπου δέκα εκατομμύρια τόνους ερείπια. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Associated Press συνέταξε έναν κατάλογο περίπου δέκα χιλιάδων πολιτών οι οποίοι θάφτηκαν στα ερείπια. Η ανασυγκρότηση στην Παλιά Πόλη θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα παιδιά του Ιράκ που εκπαίδευσε το ISIS για να γίνουν μαχητές και πιθανοί βομβιστές αυτοκτονίας φυλακίστηκαν. Χιλιάδες άλλα ζουν στον δρόμο ψάχνοντας στα ερείπια κάτι που να μπορεί να πουληθεί. 

Αυτά κατέγραψε με τον φακό του το Reuters

 
 

 

 

 

 


 

 

 

 

φωτο Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook