Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες του με το ΝΑΤΟ, προέρχονται αντιπαράθεση νωρίτερα φέτος για τη Γροιλανδία.
"Όλα ξεκίνησαν, αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια, με τη Γροιλανδία", είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. "Θέλουμε τη Γροιλανδία. Δεν θέλουν να μας τη δώσουν. Και είπα, "αντίο, αντίο"".
Το σχόλιο αυτό πυροδοτεί μια διαμάχη που είχε ταράξει τις διατλαντικές σχέσεις τον Ιανουάριο, όπως γράφει χαρακτηριστικά το POLITICO όταν ο Τραμπ απείλησε να αναλάβει τον έλεγχο της αυτοδιοικούμενης δανικής επικράτειας πριν υποχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας. Το επεισόδιο προκάλεσε συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, με τη Δανία να φέρεται να προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αμερικανικής εισβολής στο νησί.
Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας για να διευρύνει την επίθεσή του στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τους διατλαντικούς στρατιωτικούς συμμάχους ότι δεν υποστήριξαν την Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν.
"Νομίζω ότι είναι ένα σημάδι για το ΝΑΤΟ που δεν θα εξαφανιστεί ποτέ", σημείωσε, προσθέτοντας ότι ήταν "πολύ απογοητευμένος" από την έλλειψη στρατιωτικής υποστήριξης, αφότου αρκετές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας- αρνήθηκαν να παραχωρήσουν πρόσβαση σε βάσεις ή εναέριο χώρο , και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να στείλουν πολεμικά πλοία για να ασφαλίσουν το Στενό του Ορμούζ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την ιδέα της αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι η συμμαχία κινδυνεύει να γίνει "μια όχι και τόσο καλή συμφωνία" για την Ουάσινγκτον.
Οι αντιδράσεις της ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Πέμπτη με περισσότερους από 40 ηγέτες, οι κυβερνήσεις συζήτησαν διπλωματικά και οικονομικά βήματα για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, αλλά δεν προέβησαν σε καμία συγκεκριμένη στρατιωτική δέσμευση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε περαιτέρω, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν "μη ρεαλιστική".
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ, τον Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δεν φαίνεται εντυπωσιασμένος.
"Θα πουν, "α, θα κάνουμε αυτό. Θα κάνουμε εκείνο"", είπε . "Τώρα ξαφνικά θέλουν να στείλουν πράγματα".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
