«Οχι» στον Ραχόι λένε Σοσιαλιστές, Podemos και Κεντρώοι

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ισπανία μετά την άρνηση Σοσιαλιστών και Podemos να υποστηρίξουν κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος. Οι κεντρώοι θα μείνουν στην αντιπολίτευση.

oxi-ston-raxoi-lene-sosialistes-kai-podemos
SHARE THIS
0
SHARES

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Ισπανία μετά την άρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος και των Podemos να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι.

Σε μια δύσκολη μετεκλογική περίοδο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ξανά στις κάλπες εισέρχεται η Ισπανία, καθώς το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών καθιστά μεν βασική πολιτική δύναμη το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι, αλλά τα αριστερά κόμματα δεν επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί του.

Σοσιαλιστές: «Η Ισπανία ψήφισε για αλλαγή»

Ο Θεζάρ Λουένα, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλιστών που αναδείχθηκαν δεύτερη πολιτική δύναμη, αν και με σαφώς μειωμένα ποσοστά και έδρες στην νέα βουλή, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια κυβέρνηση του Λαϊκού κόμματος. «Η Ισπανία ψήφισε για αλλαγή. Τώρα εξαρτάται από το Λαϊκο Κόμμα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ομως οι σοσιαλιστές θα ψηφίσουν εναντίον του Ραχόι και του κόμματός του», είπε ο Λουένα.

Κατά του σχηματισμού κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα τάχθηκε και ο επικεφαλής των Podemos. Που αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με 20,6% και 69 έδρες. «Μην έχετε καμία αμφιβολία. Οι Podemos δεν πρόκειται ούτε με την ψήφο τους, ούτε με παθητική στάση να επιτρέψουν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα αρχίσει διαβουλεύσεις με όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μια κυβέρνηση για να μπορέσει να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τις μισές από τις 350 έδρες της βουλής, δηλαδή 175. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι φτάνει τις 123 έδρες. Δεύτερο είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ με 90 έδρες. Τρίτο είναι το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με 69 έδρες και τέταρτο το κεντρώο Ciudadanos με μόλις 40 έδρες. Τις υπόλοιπες 28 έδρες καταλαμβάνουν έξι μικρότερα κόμματα.

Οι κεντρώοι θα μείνουν στην αντιπολίτευση

Κατά της συμμετοχής τους σε μια κυβέρνηση τάχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι κεντρώοι Ciudadanos επιλέγοντας να μείνουν στην αντιπολίτευση. «Εναπόκειται στους άλλους να αποφασίσουν τι θα κάνουν, είπε ο επικεφαλής του κόμματος Αλμπερτ Ριβέρα και κάλεσε τους σοσιαλιστές να επιλέξουν την αποχή, με στόχο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Η Ισπανία δεν θα αντέξει μια χαοτική κατάσταση, με μια κυβέρνηση 11 κομμάτων» είπε ο Ριβέρα και προειδοποίησε ότι τα αριστερά κόμματα δεν έχουν κοινό πρόγραμμα για να μπορέσουν να συμφωνήσουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Μαριάνο Ραχόι: Εχω εντολή για κυβέρνηση τετραετίας

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά από σύσκεψη με τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο Ισπανικός λαός του έδωσε την εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση «που θα προσφέρει πολιτική σταθερότητα στη χώρα για την επόμενη τετραετία», τονίζοντας ότι στην διαδικασία διαλόγου με τα άλλα κόμματα θα είναι ανοικτόμυαλος.

«Το Λαϊκό Κόμμα πιστεύει ότι έχει την ευθύνη και την εντολή να αρχίσει τον διάλογο και να αναζητήσει την βιωσιμότητα μιας σταθερής κυβέρνησης που μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια εντός και εκτός Ισπανίας», είπε ο κ. Ραχόι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook