Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία

Η αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Τα σενάρια.

grifos-o-sximatismos-kubernisis-stin-ispania
SHARE THIS
0
SHARES

«Αλλαγή και σταθερότητα». Αυτό επιθυμούν οι Ισπανοί, αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν μέσω κάλπης σχολίαζε στο κύριο άρθρο της η El Pais την επομένη των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Ομως από αυτό που θέλουν έως αυτό που θα αποκτήσουν τελικά υπάρχει απόσταση η οποία είναι μεγάλη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση που δεν θα λυθεί γρήγορα και που κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ακόμα και ακυβερνησίας.

Η αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς τα μαθηματικά δεν βγαίνουν.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι φτάνει τις 123 έδρες με 28,72% (χάνοντας 63 έδρες). Δεύτερο είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ με 90 έδρες και 22,01% (χάνοντας 20 έδρες). Τρίτο είναι το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με 69 έδρες και 20,66% και τέταρτο το κεντρώο Ciudadanos με μόλις 40 έδρες και 13,93% -τη σύνθεση του Κοινοβουλίου συμπληρώνουν άλλες 28 έδρες που μοιράζονται σε έξι μικρότερα κόμματα, τα περισσότερα «τοπικού χαρακτήρα». Στη Γερουσία, την απόλυτη πλειοψηφία έχει το PP, όμως αυτό δεν βοηθά τα πράγματα.  Πώς μεταφράζεται το αποτέλεσμα; Χάος.

Τα νέα σενάρια συνεργασίας

Μια κυβέρνηση συνεργασίας με τα αυτονόητα... σενάρια συνεργασίας του PP με Ciudadanos ή PSOE με Podemos δεν βγαίνει. Βασικό πρόβλημα είναι τα ποσσστά που έλαβαν τα δύο νέα κόμματα, οι Podemos και οι Ciudadanos. Οι Πολίτες τα πήγαν πολύ χειρότερα από όσο περίμεναν και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουν ως το δεύτερο κόμμα σε μια κυβέρνηση με τον Ραχόι. Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και με τους Σοσιαλιστές του Σάντσες που δεν μπορούν να τα βρουν με τους Podemos σε μια κατακερματισμένη ούτως ή άλλως αριστεράς.

Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να δουν μια συνεργασία Λαϊκού Κόμματος με το PSOE όμως γνωρίζουν ότι η Ισπανία δεν είναι... Γερμανία. Οι σοσιαλιστές του PSOE παρά τη δεινή ήττα τους, βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη μοίρα από το PP: Οι υπόλοιπες δυνάμεις είναι λιγότερο απρόθυμες να συνεργαστούν μαζί τους παρά με τον Ραχόι.

Ο Μαριάνο Ραχόι, έχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, παραδέχθηκε ότι η Ισπανία εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη φάση. «Θα πρέπει να κλείσουμε συμφωνίες και συμμαχίες» δήλωσε, «είμαι διατεθειμένος να το πράξω, η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για να συνεχίσει τη δουλειά της περασμένης τετραετίας». Λόγω της κατάστασης οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ενδέχεται να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, καθώς το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει προθεσμίες. Εάν παρόλα αυτά οι προσπάθειες δεν τελεσφορήσουν, θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε νέες εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ισπανικές εφημερίδες σήμερα κάνουν πολλές αναφορές στην Ιταλία. «Καλώς ορίσατε στην Ιταλία» είναι ο τίτλος άρθρου στην El Pais με σαφής αναφορά στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, όπου επί δεκαετίες κυριαρχούσαν συμμαχικές κυβερνήσεις, πολλές φορές λίγων μηνών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο βασιλιάς δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν πολιτικό αρχηγό, ο οποίος καλείται στη Βουλή να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Στη σχετική ψηφοφορία που ακολουθεί πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (176) των εδρών. Αν δεν το καταφέρει, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία μετά από 48 ώρες, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Το πόκερ που μόλις ξεκίνησε αναμένεται να είναι σκληρό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook