Παροχές Μακρόν για να κατευνάσει τη «δικαιολογημένη» και «βαθιά» οργή

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος ανέλαβε μέρος της ευθύνης χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη τη βαθιά οργή

paroxes-makron-gia-na-kateunasei-ti-dikaiologimeni-kai-bathia-orgi
SHARE THIS
0
SHARES

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" και "βαθιά" την οργή που εκφράζουν τα "κίτρινα γιλέκα" με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα "πλήγωσαν" τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. Όπως μεταδίδει το Reuters, ανέλαβε μέρος της ευθύνης, υποστηρίζοντας πως ορισμένα από αυτά που έχει πει πλήγωσαν ενώ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. 

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο, δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον "φόρο πλούτου".

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα "επίδομα" στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

"Θα απαντήσουμε στην κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή" στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

Είπε πως θα πληρώνονται οι υπερωρίες χωρίς φορολογική επιβάρυνση, ότι οι συντάξεις θα επανέλθουν στο σημείο πριν από τις περικοπές ενώ ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν σε παροχή μπόνους σε όλους τους εργαζόμενους στο τέλος της χρονιάς.

Μιλώντας για την οργή των πολιτών είπε πως συσσωρεύτηκε τα τελευταία 50 χρόνια χαρακτηρίζοντας ωστόσο απαράδεκτες τις βιαιότητες  μετά και το νέο γύρο επεισοδίων με τα κίτρινα γιλέκα 

 

Πηγή φωτό REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook