"Πολύπλοκο κίνημα τα κίτρινα γιλέκα- Δεν διαφαίνεται εκτόνωση"

Τι είπαν στο Open ο Νίκος Πράντζος και ο Κώστας Γαβράς για το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων".

SHARE THIS
0
SHARES

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία, με τις διαμαρτυρίες του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”, μίλησε ο Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Paris 6 και μόνιμος κάτοικος του Παρισιού, Νίκος Πράντζος.

“Δεν είμαστε σε κατάσταση γενικευμένης εξέγερσης. Οι κινητοποιήσεις βρίσκονται στο Παρίσι και τις πόλεις, ενώ στην επαρχία οι εκδηλώσεις είναι πιο ήπιες. Πρόκειται κυρίως για άτομα που δεν είχαν ψηφίσει στις πρόσφατες εκλογές. Άτομα που έχουν απογοητευθεί. Άτομα που ανήκουν στην μικρομεσαία τάξη. Πρόκειται κυρίως για λευκούς της μικραστικής τάξης που νιώθουν να φτωχοποιείται” είπε χαρακτηριστικά.

“Το έναυσμα ήταν ο φόρος της βενζίνης. Αξίζει να σημειωθεί η διαφορά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις πόλεις και την επαρχία. Στις πόλεις υπάρχει μεγάλη πρόβαση στα αγαθά. Για παράδειγμα στο Παρίσι, οι μισοί κάτοικοι δεν έχουν αυτοκίνητο. Στην επαρχία συμβαίνει το αντίθετο, υπάρχει μια ερημοποίηση και ο καθένας πρέπει, λόγου χάριν, να πα΄ρει το αυτοκίνητό του για να κάνει βασικά πράγματα” σημείωσε ο κ. Πράντζος και πρόσθεσε:

“Είναι αλήθεια ότι πολύς κόσμος είχε απηυδήσει από τους προηγούμενους και εμφανίστηκε ένας νέος άνθρωπος τον οποίο πίστεψαν, γιατί δεν προερχόταν από την παλαιά πολιτική τάξη. Με το που έγινε, όμως, πρωθυπουργός, μείωσε την φορολογία των πλουσίων, λέγοντας ότι θα φέρει αποτελεέσματα. Αυτό δεν έγινε αυτό. Η ανεργία παραμένει, οι πρόχειρες δουλειές κυριαρχούν και ο κόσμος έχει αγανακτήσει με αυτήν την πολιτική”.

“Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος για να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση. Και η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στην άποψη ότι ο δρόμος που ακολουθεί, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, είναι ο σωστός” κατέληξε ο καθηγητής.

Γαβράς: Πολύπολοκο το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”

“Είμαστε σε μια κοινωνία που έχει κάθε μέρα περισσότερους φτωχους και λιγότερους πλούσιους” σημείωσε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, επιμένοντας στον πολύπλοκο χαρακτήρα του κινήματος.

“Είναι πολύπλοκο αυτό το κίνημα, χρειάζεται λίγος καιρός για να καθοριστεί ποιοι είναι και το θέλουν”, είπε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook