Η Τουρκία είναι πιο κοντά στην απομάκρυνση ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που αποτελεί πηγή έντασης με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και το οποίο την έχει εμποδίσει από να αγοράσει αμερικανικά αεροσκάφη F-35, σύμφωνα με έναν βασικό σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί το σύστημα S-400, εξακολουθεί να διαθέτει τους πυραύλους, τα ραντάρ και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που το συνοδεύει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
"Πιστεύω ότι αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν τους επόμενους τέσσερις έως έξι μήνες", δήλωσε ο Τομ Μπάρακ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή στο Αμπού Ντάμπι. Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία πλησιάζει στο να απαλλαγεί από το ρωσικό σύστημα S-400, απάντησε "ναι".
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν για το σύστημα S-400 στο Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο. Η αγορά των πυραύλων αεράμυνας από την Τουρκία πριν από σχεδόν μια δεκαετία είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 και οδήγησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις, γνωστές ως CAATSA, σε ορισμένες τουρκικές εταιρείες άμυνας. Αυτές οι κυρώσεις τις εμποδίζουν να αγοράσουν πολλά είδη ευαίσθητου στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ.
Το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες αν η Τουρκία - η οποία διαθέτει τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του μπλοκ μετά τις ΗΠΑ - χρησιμοποιήσει τους S-400 παράλληλα με αεροσκάφη όπως τα F-35.
Στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πρότεινε να επιτρέψει στην Τουρκία να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θεωρούνται τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Η πιο ακριβή έκδοση κοστίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια το καθένα.
Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ερντογάν "θα κάνει κάτι για εμάς". Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, υπονόησε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Μπάρακ υποστήριξε ότι αυτό ήδη συμβαίνει.
Ο πρέσβης πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν μια "φιλία" που έχει βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών από τότε που ο Τραμπ επανήλθε στην προεδρία τον Ιανουάριο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
