Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, τρίτο το Podemos

Την έναρξη μιας χρονοβόρας διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης σηματοδοτεί το αποτέλεσμα της κάλπης. Πρώτο το κόμμα του Ραχόι,δεύτερο το PSOΕ,τρίτο το Podemos

prwtos-xwris-autodunamia-o-raxoi-trito-to-podemos
SHARE THIS
0
SHARES

Tην έναρξη μιας χρονοβόρας διαδικασίας με αβέβαιο αποτέλεσμα σηματοδοτεί το αποτέλεσμα της ισπανικής κάλπης που βάζει και επίσημα τέλος στον δικομματισμό που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου επί 40 χρόνια. Εκλογές που έγιναν μετά από μια  τετραετία λιτότητας, σκανδάλων διαφθοράς που ζημίωσαν το Λαϊκό Κόμμα αλλά και της εκστρατείας απόσχισης της Καταλονίας.

Το αποτέλεσμα της κάλπης

Tο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο αλλά χωρίς να κατακτά την αυτοδυναμία, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, τρίτη δύναμη το Podemos και τέταρτοι οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, είναι το αποτέλεσμα των κρισιμότερων των τελευταίων δεκαετιών που διεξήχθησαν στη χώρα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, εξασφάλισε 90 έδρες 20 λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011, και ποσοστό 22% των ψήφων

Το Podemos καταλαμβάνει 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και οι Πολίτες 40 έδρες (14% των ψήφων).

Τα exit polls έπεσαν έξω καθώς στην αρχή της εκλογικής βραδιάς έδιναν στο Podemos τη δεύτερη θέση, τοποθετώντας το μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο ένα κόμμα, πρέπει να έχει 176 έδρες, κάτι που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στο PP του Ραχόι.

 

 Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν, ο Ραχόι είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.

Πέδρο Σάντσες PSOE
Πέδρο Σάντσες PSOE

Ακυρα όλα τα προεκλογικά σενάρια

Ο σχηματισμός κυβέρνησης όμως είναι πλέον μια δύσκολη εξίσωση καθώς το αποτέλεσμα ακυρώνει ουσιαστικά όλα τα σενάρια που διατυπώνονταν προεκλογικά για τις «προφανείς» συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ+Ciudadanos, η PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου.  O πρόεδρος των φιλελευθέρων Αλμπερτ Ριβέρα είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι το κόμμα του δεν ψηφίσει για πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι. Οι Cuidadanos δεν θα επιδιώξουν συνεργασία, όπως όλα δείχνουν ούτε με τους σοσιαλιστές.  Τα δύο παραδοσιακά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 204 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχαν από κοινού 296 έδρες.  Οι αναλυτές άφηναν προεκλογικά ανοιχτά τα σενάρια τόσο μίας δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, όσο και μίας αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας που σε κάθε περίπτωση θα είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. 

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

 

 Eπικοινωνία Τσίπρα-Ιγκλέσιας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα των Podemos, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.  «Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό» και πως «η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή». «Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει!»

Οι Πολίτες
Οι Πολίτες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook