Σύνοδος Κορυφής για Brexit, προσφυγικό και ασφάλεια

Brexit, μεταναστευτικό και εμβάθυνση ΟΝΕ αλλά με χαμηλές προσδοκίες θα κυριαρχήσουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να συζητήσουν την κοινή πολιτική δήλωση για τη μέλλουσα σχέση μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το "διαζύγιο" σε επίπεδο διαπραγματευτών επιβεβαίωσε σήμερα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή πρώτη ημέρα συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών. Συγκεκριμένα, σε μια πρώτη συνάντηση και των 28 αρχηγών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα παρουσιάσει στους ομολόγους της τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Στη συνέχεια οι "27" θα πραγματοποιήσουν το προγραμματισμένο δείπνο εργασίας, κατά το οποίο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο. Επίσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο της "μη συμφωνίας", για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής θα παρουσιάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε την ΕΕ για ένα σενάριο μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην καθιερωμένη πρόσκληση που απέστειλε χθες το βράδυ στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «το γεγονός πως προετοιμαζόμαστε για ένα σενάριο μη συμφωνίας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μας οδηγήσει μακριά από την καταβολή κάθε προσπάθειας για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, για όλες τις πλευρές».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το καλό σενάριο για το οποίο είχαν προετοιμαστεί οι Βρυξέλλες ήταν, εφόσον είχε επιτευχθεί συμφωνία για το "διαζύγιο" μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών-μελών μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια οι ηγέτες το βράδυ της Τετάρτης θα συζητούσαν το προσχέδιο κοινής πολιτικής δήλωσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, επειδή η συμφωνία αυτή δεν κατέστη δυνατή, η ατζέντα της Συνόδου θα είναι διαφορετική και δεν θα υπάρξει συζήτηση για την κοινή πολιτική δήλωση που θα σφραγίσει την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και θα θέσει το πλαίσιο για τη μέλλουσα σχέση.

Την Πέμπτη το πρωί οι "28" της ΕΕ θα συνεδριάσουν και πάλι με βασικό θέμα αυτή τη φορά το μεταναστευτικό. Ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις. Όπως έχει επανειλημμένως φανεί, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα στο εν λόγω ζήτημα και σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες ακόμα από κάποιες πλευρές να προχωρήσουν τα ζητήματα στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση, κάτι στο οποίο όμως αντιδρούν οι χώρες που θέλουν την κοινή πολιτική ασύλου να παραμείνει μέρος του "πακέτου". Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε πως θα συζητηθεί μεν η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, χωρίς όμως να συνδεθεί με τη δημιουργία των λεγόμενων "κέντρων αποβίβασης" ή στρατοπέδων σε αυτές.

Στην ατζέντα της Συνόδου των "28" βρίσκονται ακόμα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ιδιαίτερα η τραπεζική ένωση και η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενόψει των αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί στο παρασκήνιο ο νέος "πονοκέφαλος" των Βρυξελλών, δηλαδή ο ιταλικός προϋπολογισμός που δε συμβαδίζει με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως παρόλο που πρόκειται για "καυτό θέμα", δεν βρίσκεται στην ατζέντα και εφόσον τεθεί από κάποιον θα τοποθετηθούν οι ηγέτες "με σεβασμό" στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής Ασίας-Ευρώπης (ASEM) την οποία φιλοξενεί φέτος η ΕΕ. Στην εν λόγω Σύνοδο που θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, εκτός από τα 28 κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν 21 ασιατικές χώρες, η Νορβηγία και η Ελβετία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η συνεργασία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου και του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 28 Μαρ 2020 | 14:47

Ζακ Ντελόρ: "Η έλλειψη αλληλεγγύης κάνει την ΕΕ να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο"

"Το μικρόβιο επανέρχεται",αναφέρει ο 94χρονος πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και μεγάλος υπέρμαχος της (ενωμένης) Ευρώπης.

27 Μαρ 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

"Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν".

ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 27 Μαρ 2020 | 07:22

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής για τα "κορονο-ομόλογα" - Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Οι "27" αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα εκ νέου στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΟΝΟ-ΟΜΟΛΟΓΟ 26 Μαρ 2020 | 21:33

"Ομόλογο Corona": Βέτο Ιταλίας και Ισπανίας στη Σύνοδο Κορυφής - Σκληρή κόντρα

Αιτία η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών της ΕΕ ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 25 Μαρ 2020 | 15:57

Κορονο-ομόλογα ζητούν Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες κρατών της ΕΕ από τον Σαρλ Μισέλ

Με επιστολή επισημαίνουν την ανάγκη να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση

ΜΙΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 24 Μαρ 2020 | 15:11

Κορονοϊός- "Ναι, με ακούτε;" - Οι τηλεδιασκέψεις δυσκολεύουν τον συντονισμό στην ΕΕ

Η διαδικτυακή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες σημαδεύτηκε από τεχνικά προβλήματα.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ 23 Μαρ 2020 | 20:12

ΕΕ: Συμφωνία για εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία - Υπό όρους με Αλβανία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πρεσβευτές των χωρών στις Βρυξέλλες θα πρέπει να επικυρωθεί την Τρίτη στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ 19 Μαρ 2020 | 12:58

Κορονοϊός: Το σφράγισμα των ευρωπαϊκών συνόρων έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

"Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα. Για υπαρξιακή απειλή που αφορά τους πάντες".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 19 Μαρ 2020 | 07:21

Πακέτο μαμούθ 750 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά η ΕΚΤ – Τα 12 δισ. για την Ελλάδα

Ιστορικές ανακοινώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ. Η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας τα ξημερώματα.

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΤΖΟΝΣΟΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΝ 18 Μαρ 2020 | 08:25

"Συνεργασία" ζητά τώρα από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ερντογάν για κορονοϊό και Συρία

"Θα δραστηριοποιήσουμε πιο ενεργά τους μηχανισμούς διπλωματίας και συνεργασίας" είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Τούρκος πρόεδρος.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ 16 Μαρ 2020 | 13:26

Κορονοϊός: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης

Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει αύριο με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 08 Μαρ 2020 | 09:45

ΕΕ: Χρήματα στην Τουρκία, μόνο αν σταματήσει τους εκβιασμούς με τους μετανάστες

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν επί της αρχής έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων, μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τις πολιτικές του εκβιασμού", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιχάνες Χαν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 07 Μαρ 2020 | 09:01

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: Κατηγορεί την ΕΕ ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο

Οι Ευρώπαίοι επιτρέπουν να παραβλέπονται οι δικοί τους νόμοι και οι δικές τους αξίες, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ