Σαν χρησμός διαβάζεται από τους διεθνείς αναλυτές, η νέα δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Κίεβο μπορεί να "κερδίσει πίσω όλη την Ουκρανία στην αρχική της μορφή", σε μία τοποθέτηση που θεωρείται ότι συνιστά σημαντική αλλαγή στη θέση του σχετικά με τον πόλεμο με τη Ρωσία, αν και προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακτήσει "τα αρχικά σύνορα που διέθετε όταν ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος" με την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, λόγω των πιέσεων στην οικονομία της Ρωσίας.
Τα σχόλιά του έγιναν μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πραγματοποιήθηκαν μετά την ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη.

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ έρχονται σε αντίθεση με τα όσα έχει επανειλημμένα πει, εκφράζοντας την επιθυμία του να τερματίσει τον πόλεμο. Όλο το προηγούμενο διάστημα προειδοποιούσε ότι η διαδικασία τερματισμού του πολέμου πιθανότατα θα περιλαμβάνει την παραχώρηση ορισμένων εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία και σίγουρα την παραχώρηση της Κριμαίας, μία εξέλιξη που ο Ζελένσκι έχει απορρίψει κατηγορηματικά.
Στην ανάρτησή του, ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε "ίσως να προχωρήσει ακόμη περισσότερο", χωρίς όμως να διευκρινίσει σε τι αναφερόταν.
Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ δεν έκανε επίσης καμία αναφορά στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκίνησε οκτώ χρόνια αργότερα, το 2022.
Πώς άλλαξε στάση
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η θέση του άλλαξε "αφού ενημερώθηκε και κατανόησε πλήρως την στρατιωτική και οικονομική κατάσταση Ουκρανίας/Ρωσίας".
"Ο Πούτιν και η Ρωσία αντιμετωπίζουν ΜΕΓΑΛΟ οικονομικό πρόβλημα και τώρα είναι η ώρα για την Ουκρανία να δράσει", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία "χάρτινη τίγρη".
Το Κρεμλίνο διορθώνει τον Τραμπ: "Η Ρωσία είναι αρκούδα" - "Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση"
Το Κρεμλίνο πάντως, απαντά στον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμά τις προσπάθειές του για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης αλλά ότι ο ρωσικός στρατός προχωρά στην Ουκρανία και η δυναμική που καταγράφει στην πρώτη γραμμή είναι προφανής.
"Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και να επιτύχουμε τους στόχους" που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ραδιόφωνο RBC.
"Το κάνουμε αυτό τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της χώρας μας. Για πολλές μελλοντικές γενιές. Επομένως, δεν έχουμε άλλη επιλογή", πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τον χαρακτηρισμό "χάρτινη τίγρη" που χρησιμοποίσε ο Τραμπ και είπε στους δημοσιογράφους ότι "η Ρωσία είναι αρκούδα και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως χάρτινη αρκούδα.
"Μεγάλη αλλαγή" λέει ο Ζελένσκι
Η στροφή αυτή χαιρετίστηκε από τον Ζελένσκι ως "μεγάλη αλλαγή" στη στάση του Τραμπ. Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κτίριο του ΟΗΕ, είπε ότι μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ, κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να δώσουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας "μετά το τέλος του πολέμου".
Οι δημοσιογράφοι πίεσαν τον Ζελένσκι να προσδιορίσει ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των "εγγυήσεων ασφαλείας". Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας τους απάντησε: "Δεν θέλω να πω ψέματα, δεν έχουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες" . Και αναφέρθηκε αόριστα στην πιθανότητα να λάβουν περισσότερα όπλα, να ενισχυθεί η αεράμυνα της Ουκρανίας και σε επίπεδο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε αργότερα στο Fox News, ο Ζελένσκι είπε ότι η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social τον εξέπληξε, αλλά την εξέλαβε ως "θετικό μήνυμα" ότι ο Τραμπ και οι ΗΠΑ "θα είναι μαζί μας μέχρι το τέλος του πολέμου".
"Νομίζω ότι το γεγονός ότι ο Πούτιν είπε ψέματα στον πρόεδρο Τραμπ τόσες πολλές φορές έκανε επίσης τη διαφορά μεταξύ μας", είπε στον παρουσιαστή του Fox, Μπρετ Μπάιερ.
Σκεπτικισμός από την ΕΕ - "Ο Τραμπ βρίσκεται πάντα ένα τηλεφώνημα μακριά από τον Πούτιν"
Η πιο φιλοουκρανική δήλωσή του Τραμπ μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται στους κόλπους της ΕΕ με σκεπτικισμό.
Το Politico αναφέρει ότι αξιωματούχοι της ΕΕ που προσπαθούσαν να κατανοήσουν την προφανή μετατόπιση αισθάνονται ανάμικτα αισθήματα μεταξύ ενθουσιασμού και σκεπτικισμού, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ αλλάζει συχνά τη στάση του - και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία με έναν άλλο ηγέτη που θα έχει πειστικά επιχειρήματα. Και σημειώνει ότι "αυτή είναι μια πραγματικότητα που έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολο για τους [Ευρωπαίους] ηγέτες να διαμορφώσουν μια απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο και τις πρόσφατες προκλήσεις από τη Μόσχα, στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο".
Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Politico με καυστικό χιούμορ ότι "ο Τραμπ βρίσκεται πάντα ένα τηλεφώνημα μακριά από τον Πούτιν" για να αλλάξει και πάλι τη γνώμη του.
Σε επίπεδο ηγετών πάντως, η στροφή Τραμπ γίνεται δεκτή με απόλυτα θετικό τρόπο. "Χαιρετίζω τα σχόλια που έκανε πριν από λίγες ώρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία υπογραμμίζουν την προοδευτική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας", δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. "Και χαίρομαι που βλέπω ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει στην ικανότητα της Ουκρανίας όχι μόνο να αντέξει, αλλά και να επιβάλει τον σεβασμό των δικαιωμάτων της".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr