Το Ιράκ απαγορεύει σε παιδιά πρώην τζιχαντιστών να πάνε σχολείο

Οι αρχές στο Ιράκ αποκόπτουν από την εκπαίδευση παιδιά των οποίων ή γονείς ήταν μέλη του Ισλαμικου Κράτους ή προέρχονται από περιοχές των τζιχαντιστών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Ιράκ απαγορεύει σε παιδιά πρώην τζιχαντιστών να πάνε σχολείο

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως του παρελθόντος των γονέων τους. Όμως, φαίνεται πως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα παιδιά πρώην μελών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ή από περιοχές που είχαν καταλάβει οι φανατικοί τζιχαντιστές στο Ιράκ, όπως προκύπτει από έρευνα του κουρδικού δικτύου Rudaw και τις καταγγελίες πολλών ΜΚΟ.

Ο οστρακισμός αυτός συχνά οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους: Πολλοί μικροί μαθητές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται δεκτά στα ιρακινά σχολεία, αλλά να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές τους, εάν υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης πολλών περιοχών της χώρας από το ΙΚ, οι τζιχαντιστές αφαίρεσαν τα δημόσια έγγραφα από τους πολίτες και απαγόρευσαν στις γυναίκες, των οποίων οι σύζυγοι δεν συντάσσονταν με το ισλαμικό καθεστώς, να δηλώνουν τα παιδιά τους στο ληξιαρχείο μετά τη γέννησή τους. Επιπλέον, κατά την υποχώρησή τους, οι μαχητές του Isis κατέστρεφαν τα επίσημα αρχεία των περιοχών που εγκατέλειπαν. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΜΚΟ Norwegian Refugee Council (NRC), περίπου 80.000 οικογένειες στη Νινευή να είναι αναγκασμένες να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, μολονότι τα μαθήματα στα σχολεία έχουν αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα.

Στην ουσία, επίσημο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας της Βαγδάτης, που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα, επιτρέπει στα παιδιά που δεν διαθέτουν έγγραφα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Μολαταύτα, όπως καταγγέλλει η Human Rights Watch (HRW), πολλοί διευθυντές απέπεμψαν τα παιδιά από τα θρανία, μόλις εξέπνευσε η διορία των 30 ημερών για να ρυθμίσουν τα έγγραφά τους.

Επιπλέον, εκτός από τα παιδιά, οι Αρχές σε πολλές περιοχές απαίτησαν επίσης έγγραφα και «διαπιστευτήρια» και από τους γονείς τους, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την εγγραφή των μαθητών. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος μαθητής διέθετε έγγραφα, καθώς είχαν γεννηθεί προ της κατάληψης της περιοχής από τον Isis το 2014, οι διευθυντές τον απέκλειαν, διότι ο πατέρας του -ως μέλος του-- δεν είναι πλέον παρών καθ' οιονδήποτε τρόπο, ή διότι η μητέρα του δεν διέθετε πιστοποιητικό θανάτου του, ή διαζυγίου.

Σύμφωνα με την Human Rights Watch, τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και η άρνηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση θα πρέπει να αποδοθούν στις φατριαστικές διαφορές και στη μανία αντεκδίκησης, που καταστρατηγούν τις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση μετά την κατατρόπωση του Ισλαμικού Κράτους. Σε πολλές γυναίκες και συζύγους οι Αρχές αρνήθηκαν ρητά να εκδώσουν πιστοποιητικά, διότι οι σύζυγοί τους είχαν συνταχθεί με τον Isis. Όπως τονίζει, όμως, η οργάνωση, η άρνηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση λόγω της προϊστορίας των γονέων τους αποτελεί μία απαράδεκτη συλλογική τιμωρητική πράξη και διακυβεύει το μέλλον του Ιράκ, υπονομεύοντας «το έργο της αποτροπής της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, ωθώντας τα παιδιά αυτά στο περιθώριο της κοινωνίας».

Σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα, εξασφαλίζεται η ιθαγένεια σε όσα παιδιά έχουν γεννηθεί από Ιρακινούς γονείς και παρέχονται εγγυήσεις για την εκπαίδευσή τους, χωρίς διακρίσεις. Με δεδομένο ότι ο δείκτης αναλφαβητισμού στο Ιράκ έχει διαμορφωθεί στα πιο υψηλά παγκόσμια επίπεδα (47%), είναι απορίας άξιον, γιατί οι ιρακινές Αρχές επιμένουν σε αυτούς τους αποκλεισμούς. Ιδίως όταν ο ΟΗΕ έχει διαθέσει 250 εκατ. δολάρια για τον λόγο αυτό. «Ορισμένα παιδιά στο Ιράκ έχασαν τρία χρόνια σχολείου υπό την κατοχή του ΙΚ. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ώστε τα παιδιά να μη χάσουν την τόσο ζωτική για το μέλλον τους εκπαίδευση», τονίζει η HRW.

Ιδίως, προκειμένου να αποφευχθεί μία παλιννόστηση της ισλαμιστικής εκπαίδευσης και της ριζοσπαστικοποίησης των αποκλεισμένων παιδιών, που συχνά έτσι περιθωριοποιημένα γίνονται εύκολο αντικείμενο των μαυλιστικών συνθημάτων των τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Ιουν 2020 | 12:31

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για ελέγχους στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας μετά τα επτά νέα κρούσματα

Με απόφαση του δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, κλειστά έμειναν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΛΕΓΧΩΝ 22 Ιουν 2020 | 06:30

Κορονοϊός: Επτά νέα κρούσματα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας - Κλειστά τα σχολεία

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ 21 Ιουν 2020 | 20:26

Σάκης Ρουβάς: Όλη η ζωή μου, τα παιδιά μου

Η τρυφερή φωτογραφία για το πιο γλυκό βάρος του κόσμου.

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΟ 20 Ιουν 2020 | 15:54

Κυκλοφόρησε video game με ...συνταγή γιατρού για παιδιά με υπερκινητικότητα

Οι γιατροί μπορούν τώρα να συνταγογραφήσουν το παιχνίδι σε παιδιά ηλικίας οκτώ έως 12 ετών.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΝΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΣ 18 Ιουν 2020 | 12:15

Ζωγράφου: Βίντεο από το ξύλο ανάμεσα στους 15χρονους μαθητές

Το βίντεο τραβήχτηκε από κάτοικο της περιοχής που είχε βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Οι μαθητές τρέχουν και σπάνε αυτοκίνητα.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 17 Ιουν 2020 | 18:51

Από αύριο ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 17 Ιουν 2020 | 12:43

Υπόθεση Μαντλίν - Σοκαριστικά ευρήματα στο τροχόσπιτο του παιδόφιλου: Παιδικά μαγιό και υλικό πορνογραφίας [εικόνες]

Παιδικά ρούχα, μαγιό και τεράστιο υλικό παιδικής πορνογραφίας, usb στικάκια με χιλιάδες φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, βρέθηκαν μέσα σε τροχόσπιτο.

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 17 Ιουν 2020 | 11:39

Το απίστευτο "Πείραμα Κέντλερ": Εδιναν άστεγα παιδιά σε παιδόφιλους ανάδοχους γονείς επί 30 χρόνια

Ο Kentler, που πέθανε το 2008, θεωρούσε ότι η σεξουαλική επαφή ενηλίκων με παιδιά ήταν ακίνδυνη.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Ιουν 2020 | 09:33

Προσκλητήριο Μητσοτάκη σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Πάιατ: Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τόπο για τους φοιτητές

Την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησαν o επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Allan Goodman, ο Πρέσβης Jeffrey Pyatt και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ 15 Ιουν 2020 | 15:12

Λαμία: Στο νοσοκομείο δύο παιδάκια με εγκαύματα από καυτό γάλα

Κάτω από άγνωστες συνθήκες, ήρθαν σε επαφή με γάλα που έβραζε. Έχουν υποστεί εγκαύματα σε χέρια και πόδια.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΝ 14 Ιουν 2020 | 21:52

Γαλλία: Ανοίγουν καφέ και εστιατόρια - Από 22 Ιουνίου επαναλειτουργούν όλα τα σχολεία

"Ο αγώνας κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι ευτυχής γι' αυτήν την πρώτη νίκη κατά του ιού", δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 12 Ιουν 2020 | 15:20
ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 10 Ιουν 2020 | 20:07

Τσίπρας: Σκληρή κριτική για την Παιδεία - "Απλόχερη στήριξη" στα Εθνικά

Ο κ. Τσίπρας πάντως, μέμφθηκε τον πρωθυπουργό ότι δεν συνδιαλέγεται με την αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα