
Ένα βίντεο στο οποίο ο ντε φάκτο νέος ηγέτης της Συρίας, πιο γνωστός με το nom de guerre (πολεμικό παρατσούκλι) του Αλ-Τζολάνι, εμφανίζεται να ζητά κάτι, όχι και τόσο φιλελεύθερο από μία γυναίκα, προκαλεί σχόλια και ανατρέπει το προφίλ που επιδιώκει να καλλιεργήσει για την οργάνωσή του.
Στο βίντεο ο επικεφαλής της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) Αχμέντ αλ-Σαράα, όπως είναι το κανονικό όνομά του, ζητά από μία γυναίκα που τον πλησιάζει να καλύψει τα μαλλιά της. Εκείνη, το κάνει αυτομάτως, χωρίς να φέρει αντίρρηση, φορώντας την κουκούλα που έχει το παλτό της.
Welcome to the new Syria:
— Daniella Modos - Cutter -SEN (@DmodosCutter) December 13, 2024
HTS Chief and former ISIS and Al Qaeda Senior Leader Jolani tells a woman to cover her hair live on television
One of the most secular and diverse states in the Middle East, turned into a failed state run by extremists pic.twitter.com/sDunwKmIYW
"Δεν την υποχρέωσα. Αλλά είναι προσωπικό μου δικαίωμα. Θέλω οι φωτογραφίες που βγάζω να μου ταιριάζουν" απάντησε ο αλ Τζολάνι μιλώντας στο BBC.
Άλλα λέει, άλλα κάνει
Παρά τις διακηρύξεις του λοιπόν, ότι οι συνθήκες για τις γυναίκες δεν θα είναι όπως αυτές στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο (σαρία) με την πιο ακραία του ερμηνεία, αποδεικνύεται στην πράξη ότι το προφίλ των ανταρτών που κατέλαβαν την εξουσία στη Συρία δεν είναι και τόσο διαφοροποιημένο από αυτό των ακραίων ισλαμιστών.
Μάλιστα, το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο. Και σε μία άλλη περίσταση, όταν αντιπροσωπεία παρατηρητών του ΟΗΕ επισκέφθηκε τη Συρία τις προηγούμενες μέρες για να έρθει σε επαφή με τον επικεφαλής των ισλαμιστών ανταρτών, ζητήθηκε από τις γυναίκες της αντιπροσωπείας να καλύψουν τα μαλλιά τους. Πράγμα που έκαναν.
![Με δύο όψεις ο Αλ Τζολάνι: Απαίτησε από γυναίκα να κρύψει τα μαλλιά της για να φωτογραφηθεί μαζί του [βίντεο]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/86/868eba2e1151451cb925dd50900018f6.jpg?v=1&maxwidth=650&)
Βέβαια, ο Αλ-Τζολάνι φαίνεται πως έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν συναντήθηκε με βρετανική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη Συρία, δεν είχε την ίδια απαίτηση απέναντι στην κυρία που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες αυτές δίνουν λαβές για σχόλια όπως αυτό που έγραψε ένας Σύρος δημοσιογράφος: "Αντικαταστήσαμε έναν δικτάτορα με έναν αντιδραστικό δικτάτορα".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr