
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV) της Γερμανίας στοχεύει δύο ανώτερους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομίας ως πιθανούς Ρώσους κατάσκοπους, μεταδίδει η Handelsblatt, ενώ η εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit", ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Zeit", οι δύο αξιωματούχοι εργάζονται σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα που ασχολείται με την ενεργειακή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομίας παρέδωσε την υπόθεση στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, αφού προέκυψαν εσωτερικές υποψίες για τα δύο πρόσωπα.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση. Ωστόσο, μια εκπρόσωπός του δήλωσε: "Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία σχέση με το θέμα: "Παρακολουθούμε πάντοτε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια σε στενό συντονισμό με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και εφαρμόζουμε αμέσως κάθε αναγκαίο μέτρο, επίσης σε συντονισμό με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος".
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ανακοίνωσε ότι γενικά δεν σχολιάζει τέτοια γεγονότα, ανεξάρτητα από το αν ισχύουν ή όχι.
Two leading officials in #Germany's Economy Ministry are under suspicion of working for #Moscow, both in key positions for German energy security. They apparently had a very pro-Russian stance and even obstructed Habeck's policies in the last months. https://t.co/RekVUNxutg
— Janis Kluge (@jakluge) August 31, 2022
Τι κίνησε τις υποψίες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Zeit", οι αξιωματούχοι τράβηξαν την προσοχή επειδή είχαν λάβει εμφανώς φιλορωσική θέση σε προτάσεις για το φυσικό αέριο και την ενεργειακή πολιτική.
Σε θέματα όπως η αδειοδότηση του North Stream 2 με την κρατική παρέμβαση στην Gazprom Germania και τη διάσωση της Uniper, οι αξιωματούχοι επέμεναν επίσης τακτικά σε μια άποψη που διέφερε από εκείνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση του υπουργείου ενεργοποίησε το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, το οποίο είναι αρμόδιο για την καταπολέμηση της κατασκοπείας.
Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος έλεγξε τα βιογραφικά σημειώματα των ύποπτων υπαλλήλων του υπουργείου και διαπίστωσε βιογραφικές "ανωμαλίες", ειδικά ένα ταξίδι σπουδών στη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές του Βερολίνου. Παρακολούθησαν τις μετακινήσεις και έλεγξαν αν οι πτήσεις ήταν αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους ή αν υπήρχαν ύποπτες "παρακάμψεις".
Επίσης, εξέτασαν τυχόν φιλίες και προσωπικές σχέσεις με Ρώσους. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται πράγματι για έναν ή περισσότερους κατασκόπους. Δεν υπάρχουν στοιχεία για κατασκοπία ή χρηματισμό αλλά η υπόθεση παρακολουθείται.
Η Προστασία του Συντάγματος έχει επανειλημμένα επισημάνει τους τελευταίους μήνες τον κίνδυνο της ρωσικής κατασκοπείας. Σε πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των υφιστάμενων οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συγκρούσεων στην Ανατολική Ευρώπη, "μπορεί να υποτεθεί ότι θα ενταθούν οι δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών".
Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών βλέπουν έναν "επίμονα υψηλό κίνδυνο" από τη ρωσική κατασκοπεία και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στα γερμανικά επίσημα δίκτυα, την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την επιστήμη. Ως αποτέλεσμα, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποστεί "σημαντική ζημία στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας καθώς και οικονομική ζημία".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr