La Liste: Όχι ένα αλλά τα 1.000 καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο χώρεσαν στην κατάταξη του οδηγού εστίασης που παρουσιάζεται ως ο απόλυτος οδηγός για τα καλύτερα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και ξενοδοχεία στον κόσμο.
Η πρόθεση των διοργανωτών του οδηγού είναι προφανής: Θέλουν να εκδημοκρατίσουν το fine dining απαντώντας στην ανάγκη του κοινού για προσιτό comfort food με εκλεκτά υλικά και value for money επιλογές.
Επτά διεθύνσεις πλησιάσαν το απόλυτο 100άρι
Στη μακρά λίστα των χιλίων καλύτερων διευθύνσεων για το 2024 που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, συναντούμε επτά εστιατόρια που μοιάζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία που πλησιάζει το τέλειο 100άρι.
Στα επτά εστιατόρια που έλαβαν την κορυφαία βαθμολογία 99,5 δύο ήταν και στην περσινή λίστα: το Le Bernardin στη Νέα Υόρκη και το εστιατόριο του Guy Savoy στο Παρίσι και αυτό παρότι νωρίτερα φέτος είχε προκληθεί σάλος, επειδή το εστιατόριο του διάσημου Γάλλου σεφ είχε αποκαθηλωθεί από το κλειστό κλαμπ των εστιατορίων με τρία αστέρια Michelin.
Το Sushi Saito στο Τόκιο και το La Vague d'Or στο Σεν Τροπέ της Γαλλίας, ανέβηκαν από το Νο. 2 και εντάχθηκαν στην ομάδα των κορυφαίων. Τα υπόλοιπα τρία είναι το L'Enclume στην περιοχή Lake του Ηνωμένου Βασιλείου, το Schwarzwaldstube στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας και το Lung King Heen στο Χονγκ Κονγκ.
Τα ελληνικά εστιατόρια που βρήκαν τη θέση τους στην κατάταξη La Liste: 3 αθηναϊκά και 1 στην περιφέρεια
Τέσσερις κουζίνες ελληνικών εστιατορίων βρήκαν τη θέση τους στην κατάταξη La Liste για το 2024.
Οι τρεις διευθύνσεις είναι γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια, το πρώτο σχετικά νέα άφιξη, τα άλλα δύο παλιές, δοκιμασμένες κουζίνες που όμως συνεχώς ανανεώνονται, ενώ η τέταρτη ελληνική διεύθυνση βρίσκεται στην περιφέρεια.
Πρόκειται για τα εστιατόρια:
Δέλτα με βαθμολογία 91 - εστιατόριο που έχε ξεχωρίσει και έχει τιμηθεί με δύο αστέρια Michelin
Σπονδή με βαθμολογία 85,5
Βαρούλκο με βαθμολογία 82
Squirrel με βαθμολογία 75
Η τέταρτη ελληνική διεύθυνση είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου Danai Beach Resort & Villas στη Νικήτη Χαλκιδικής.
"Ο καταναλωτής δεν είναι ανόητος"
Η διευθύντρια του φορέα κατάταξης Ελέν Πιετρινί, υποστηρίζει ότι στη "La Liste" ενώ σέβονται τις διάφορες μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται από άλλους φορείς που έχουν μετατραπεί σε θεσμούς της γαστρονομίας, πιστεύει ότι οι καταναλωτές επωφελούνται από την ύπαρξη πολλαπλών πηγών πληροφοριών και όχι απαραίτητα από το να ανακηρύσσεται μόνο ένα εστιατόριο ως παγκοσμίως το καλύτερο.
"Ο καταναλωτής δεν είναι ανόητος" λέει. "Δεν υπάρχει ένα καλύτερο, ένα μοναδικό εστιατόριο που να είναι καλύτερο τη φορά, μια μέρα, ένα χρόνο. Η έννοια του καλύτερου είναι λίγο πιο περίπλοκη" υποστηρίζει.
Με βάση τους υπολογισμούς του La Liste, 17 εστιατόρια έλαβαν τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 99.
"Μια εντυπωσιακή τάση είναι ότι η Ασία επέστρεψε", σχολίασε η Πιετρίνι αναλύοντας τα αποτελέσματα εξηγώντας ότι αυτή η τάση αντικατοπτρίζει το οριστικό τέλος των περιορισμών στις μετακινήσεις καθώς αυτό το μέρος του πλανήτη επιστρέφει δυναμικά μετά την πανδημία του Covid-19.
Πού βρίσκονται τα κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο
Από τα χίλια κορυφαία εστιατόρια της χρονιάς, τα 139 είναι στην Ιαπωνία και τα 76 στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ τα 25 είναι στο Χονγκ Κονγκ, τα 14 στο Μακάο και τα επτά στην Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία κατέλαβαν από 106 θέσεις η καθεμία χώρα.
Η επικεφαλής της La Liste στέκεται και στο γεγονός ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός εστιατορίων πολύ υψηλής ποιότητας οδηγούνται στο κλείσιμο, όπως η περίπτωση ενός βραβευμένου το 2023 με αστέρι Michelin εστιατορίου στη βόρεια Ιρλανδία που ανακοίνωσε ότι κλείνει τις πόρτες του.
Η τάση αυτή δείχνει τη συνεχιζόμενη επίδραση που έχει ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος για τα εστιατόρια, σε μια εποχή που οι πελάτες έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα όπως είπε στο Bloomberg ο Ζόερκ Ζίπρικ, ένας από τους κριτές και συνιδρυτής του La Liste.
Πολλά σημαντικά εστιατόρια έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν και σε αυτά περιλαμβάνονται το Le Gavroche στο Λονδίνο, το Deanes Eipic στο Μπέλφαστ και το Ernst στο Βερολίνο, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε το παγκοσμίου φήμης Noma.
Το κλείσιμο των εστιατορίων αυτών "μαρτυρεί τον σημαντικό αντίκτυπο της στροφής στην εστίαση από τα πολυτελή εστιατόρια" (στα πιο προσιτά και απλά) λέει.
Τα εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακή, κλασική και terroir κουζίνα τείνουν να επιβιώνουν καλύτερα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων όπως αποδεικνύεται.
Η κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι "οι περίοδοι ευημερίας ευνοούν περισσότερο την avant-garde γαστρονομία", αλλά "το σημερινό κοινό αναζητά comfort food".
Η La Liste παρουσίασε την πρώτη της κατάταξη το 2015. Ο φορέας ανακοίνωσε φέτος και κατάταξη ξενοδοχείων, στέφοντας το Belmond Hotel Cipriani στην Ιταλία ως το καλύτερο στον κόσμο.
Ο οδηγός Michelin, από την άλλη, άρχισε να απονέμει τα περιζήτητα αστέρια του το 1926 με στόχο να διευκολύνει την εστίαση των οδηγών στα ταξίδια τους κα βέβαια να προωθήσει την επιχείρηση ελαστικών με έμβλημα το ανθρωπάκι φτιαγμένο από ελαστικά αυτοκινήτων.
Η μέθοδος της La Liste
Η μέθοδος που ακολουθούν είναι επαναστατική κατά το ότι βασίζεται στη συλλογή χιλιάδων κριτικών από εκατοντάδες οδηγούς και εκατομμύρια διαδικτυακές κριτικές.
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται τα έξι βήματα που ακολουθούνται: Εντοπισμός των διευθύνσεων, τυποποίηση, βαθμολόγηση, επεξεργασία των στοιχείων, κριτικές πελατών και τελικά, η λίστα.