
Στον εισαγγελέα Κορίνθου οδηγήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της υπόθεσης κατοχής και πώλησης θρησκευτικών εικόνων και αρχαίων αντικειμένων.
Ο εισαγγελέας, αφού διάβασε τη δικογραφία, τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παράλειψη δήλωσης και υπεξαίρεση μνημείου, κατοχή και εμπορία.
Όλοι οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Πέμπτη.
Οι Αρχές ξεσκονίζουν όλες τις κινήσεις του ηγούμενου, τις επαφές και τις διασυνδέσεις του, ενώ γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εξαφανιστεί κι άλλα κειμήλια από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Καλαβρύτων στο άκουσμα της σύλληψης του ηγούμενου της ιστορικής μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, την ώρα που ο κληρικός ήταν έτοιμος να πουλήσει κειμήλια του μοναστηριού.
Πρωταγωνιστής στο νέο "ιερό" σκάνδαλο ο 63χρονος ιερωμένος. Με τη βοήθεια ενός ακόμη μοναχού κατηγορείται ότι επιχείρησε να πουλήσει σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια.
Μαζί φέρονται να έστησαν εδώ και αρκετούς μήνες το "ιερό κόλπο" ψάχνοντας αγοραστές για να ξαλαφρώσουν την εκκλησιαστική περιουσία και να γεμίσουν τις τσέπες τους. Όταν τους βρήκαν, συμφώνησαν στην ανταλλαγή: Δύο σπάνια Ευαγγέλια του 18ου αιώνα και 17 βυζαντινές εικόνες, έναντι 200.000 ευρώ.
Ο ρόλος του βοσκού και ο "μυστικός" αστυνομικός
Το κλιμάκιο της Δίωξης οργανωμένου Εγκλήματος που έμαθε την "ιερή μπίζνα" που ετοίμαζε ο ηγούμενος κατάφερε να διεισδύσει στο περιβάλλον του ιερωμένου και ένας αστυνομικός να εμφανιστεί ως μεσάζοντας που μπορούσε να τον φέρει σε επαφή με πιθανούς αγοραστές.
Ένα ζευγάρι Γερμανών εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει κειμήλια και ο "μεσάζων" τους έφερε σε επαφή με τον κληρικό. Η δουλειά πήγε να χαλάσει, καθώς ο ηγούμενος ζητούσε αρχικά 440.000 ευρώ, όμως εντέλει η συμφωνία έκλεισε στα 200.000.
Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερα ακόμη άτομα. Σε ένα ζευγάρι ενεχυροδανειστών, στον μεσάζοντα και σε έναν βοσκό που λίγες ώρες πριν πούλησε εκατοντάδες αρχαία νομίσματα στους ίδιους αγοραστές. Πάνω τους βρέθηκαν και 12.000 ευρώ που θα έδιναν ως προκαταβολή για να αγοράσουν τα ιερά ευαγγέλια και τις 17 εικόνες.

Το προφίλ του πιστού μοναχού και το ακίνητο στα νότια προάστια της Αθήνας
Τα τελευταία 3 χρόνια ο ηγούμενος φρόντισε να καλλιεργήσει την εικόνα που πιστού μοναχού που όχι μόνο δεν θα έβαζε ποτέ χέρι στην εκκλησιαστική περιουσία, αλλά αντίθετα θα κυνηγούσε όποιον τολμούσε ακόμη και να το σκεφτεί.
"Αυτός σκότωνε άνθρωπο, μην πειράξεις κάτι από εκεί. Τώρα τον έχει μπλέξει κάποιος, έχει γίνει κάτι άλλο, δεν μπορώ να ξέρω. Από μικρό παιδί έλεγε στον πατέρα μου θα πάω στο μοναστήρι", είπε ο αδερφός του ηγουμένου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Mega, τον περασμένο Ιούλιο έφτασε στην ΕΛΑΣ η πληροφορία για τον... ανήσυχο βίο του ιερωμένου, ο οποίος μάλιστα διατηρεί και σπίτι στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου διαμένει συχνά.

"Προχώρησε στη σύσταση ομάδας διοίκησης στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου με βάση την εκκλησιαστική νομοθεσία. Προΐσταται ο Μητροπολίτης, ο οποίος θα εκτελεί τα χρέη του ηγουμένου, άλλος ένας μοναχός και εγώ προκειμένου να προχωρήσουμε στην απογραφή των κειμηλίων για να διαπιστωθεί αν έχει γίνει κάποια πράξη και στο παρελθόν", είπε ο δικηγόρος της Μητρόπολης Γιώργος Μπέσκος.
Αυτό που ερευνά παράλληλα το ελληνικό FBI είναι εάν το δίδυμο ηγούμενου και βοηθού έχουν πουλήσει και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια τα προηγούμενα χρόνια.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο ρόλος του ηγούμενου, καθώς μια εικόνα και ένα ευαγγέλιο που βρέθηκαν στην κατοχή του είχαν κλαπεί από μονή στη Σπάρτη.
Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αντέδρασε άμεσα, με τον Μητροπολίτη να θέτει σε αργία τόσο τον ηγούμενο όσο και τον βοηθό του, μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Παράλληλα, τριμελής επιτροπή της Μητρόπολης ξεκινά καταγραφή όλων των θρησκευτικών κειμηλίων της μονής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χαθεί αντικείμενα μεγάλης αξίας και ιστορικής σημασίας.
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν άτομα τα οποία διέθεταν αρχαία αντικείμενα που διατίθεντο να προβούν στην πώλησή τους και τους έφερναν σε επαφή με έτερο μέλος, ο οποίος εμφανιζόταν ως δήθεν ειδικός εκτιμητής.
Στη συνέχεια, αφού ολοκλήρωναν την αγοραπωλησία και έπαιρναν στην κατοχή τους τα αρχαία, προέβαιναν στην πώλησή τους, μέσω άγνωστων συνδέσμων της οργάνωσης, στο εξωτερικό.
Από τις έρευνες προέκυψε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης:
-69χρονος ηγούμενος, είχε αρχηγικό ρόλο, λαμβάνοντας τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τις αγοραπωλησίες και την κοστολόγηση των αρχαιοτήτων, ενώ εμφανιζόταν ως δήθεν εκτιμητής,
-59χρονος και 66χρονος, ήταν επιφορτισμένοι με την εύρεση ατόμων που κατείχαν αρχαία αντικείμενα και προτίθεντο να προβούν στην πώληση αυτών, ενώ ο δεύτερος προέβαινε και σε αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές,
-3 άτομα (39, 63 και 64 ετών) ήταν κάτοχοι αρχαίων αντικειμένων, (Ευαγγέλια, αρχαία βιβλία και νομίσματα και βυζαντινές εικόνες), τα οποία είχαν συμφωνήσει να πωλήσουν στα έτερα μέλη.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και λοιπούς χώρους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-264 νομίσματα,
-14 θρησκευτικές εικόνες,
-2 Ιερά Ευαγγέλια και θρησκευτικό βιβλίο του 18ου αιώνα,
-3 αρχιερατικά εγκόλπια,
-επαγγελματικό μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων,
-2 κυνηγετικά όπλα,
-262 κυνηγετικά φυσίγγια,
-μαχαίρι,
-12.810 ευρώ
-χρυσή λίρα,
-2 ζυγαριές ακριβείας,
-2 οχήματα,
-7 κινητά,
-τάμπλετ,
-φακός και μεγεθυντικός φακός,
-18 φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα και
-πλήθος εγγράφων – σημειώσεων
Η προέλευση των ανωτέρω κατασχεθέντων εικόνων, των δύο Ιερών Ευαγγελίων και του εκκλησιαστικού βιβλίου βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ θα παραδοθούν για φύλαξη και εκτίμηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα θα παραδοθούν στο Νομισματικό Μουσείο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr