11 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης: Λαμπερές οι Καρυάτιδες και τα νέα εκθέματα

Τι καινούργιο μπορείτε να δείτε στο μουσείο και τις αίθουσές του

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
καρυάτιδες

Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουνίου, το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει 11 χρόνια λειτουργίας και υποδέχεται ανανεωμένο τους επισκέπτες του, έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική τους προστασία.

Η είσοδος σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους είναι σήμερα μειωμένη (5 ευρώ) από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ η περιοδική έκθεση "Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης" θα συνεχιστεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα ξεκινούν οι εβδομαδιαίες θεματικές παρουσιάσεις από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές. Οι παρουσιάσεις γίνονται με τη χρήση αποστειρωμένων ατομικών ακουστικών συσκευών (whisper), τις οποίες το Μουσείο διαθέτει δωρεάν στους συμμετέχοντες. (σ.σ.: απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας, την οποία οι επισκέπτες θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν μαζί τους).

11 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης: Λαμπερές οι Καρυάτιδες και τα νέα εκθέματα

Τι καινούργιο μπορείτε να δείτε

Την περίοδο που το Μουσείο παρέμεινε κλειστό [από τις 14 Mαρτίου 2020 έως και τις 14 Ιουνίου 2020] αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί ένας συστηματικός καθαρισμός που ξεκίνησε από τον 3ο όροφο μέχρι τα βάθη του Μουσείου, και από αυτόν το Μουσείο Ακρόπολης βγήκε "φρεσκαρισμένο" ενώ συγχρόνως ανανεώθηκε κι ένα μέρος της έκθεσης, "ώστε ο επισκέπτης που έρχεται και ξανάρχεται να βλέπει νέα πράγματα στο Μουσείο". Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια ενός βασικού στόχου που είχε τεθεί από πέρσι, όπως είπε ο καθηγητής Δ.Παντερμαλής, για το εκθεσιακό πρόγραμμα, ήταν να συνδεθούν όσο γίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα εκθέματα του Μουσείου με τον τόπο από τον οποίο προέρχονται, γι’ αυτό τον λόγο στην είσοδο του Μουσείου προβάλλεται ένα βίντεο από τις σπηλιές της Ακρόπολης από τις οποίες έχει εκθέματα το Μουσείο, στο οποίο βίντεο υποδεικνύονται οι θέσεις που αυτά ήταν τοποθετημένα.

Παράλληλα προχώρησαν στην παρουσίαση των μακετών, μία πολύτιμη περιουσία που έχει το Μουσείο από το 1985, η οποία κυρίως δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μανόλη Κορρέ γι’ αυτό, όπως αναφέρει και ο κ. Παντερμαλής "η αξία είναι αυξημένη αυτής της συλλογής των προπλασμάτων", τα οποία και ανανεώθηκαν, μπήκαν σε νέες προθήκες από ανοξείδωτο χάλυβα με "extra clear”, όπως λέγεται κρύσταλλο, παρουσιάζοντας την Ακρόπολη στις ποικίλες εποχές: "γιατί η Ακρόπολη δεν είναι μία τοπογραφία αλλά πολλές τοπογραφίες, που έχουμε μία σειρά αλλαγών σε αυτήν και ο επισκέπτης πρέπει εύκολα να συλλάβει αυτές τις αλλαγές για να συλλάβει εύκολα τα ποικίλα εκθέματα στο Μουσείο".

ακρόπολη

Οι δυο Ακροπόλεις του Μουσείου

Συνεχίζοντας ο κ. Παντερμαλής τονίζει ότι: το Μουσείο της Ακρόπολης στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την Αρχαϊκή και την Κλασική και η αρχαϊκή για 50 χρόνια, ίσως και παραπάνω, έχει έναν και μόνο ναό, αυτόν που ονομάζουμε Εκατόμπεδο ή Προ-Παρθενώνα. Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο αέτωμα με τα δυο λιοντάρια που σπαράζουν έναν ταύρο, δεν αντιλαμβανόμαστε όμως ούτε το μέγεθος του ναού ούτε τη σημασία του. Γι’ αυτό εκθέσαμε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) ένα κιονόκρανο, μια τρίγλυφο και μια μετόπη από τον ναό αυτό". "Η προσπάθειά μας είναι να δείξουμε ότι το Μουσείο διαθέτει μία νέα Ακρόπολη, παλαιότερη από την Κλασική, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς την Κλασική Ακρόπολη και τα κλασικά κτίρια".

ακρόπολη

Στην αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών ξαναστήθηκαν ορισμένα γλυπτά, η περίφημη Κόρη της Λυών, ένα έργο που αποτελείται από δύο μεγάλα τμήματα, το ένα βρίσκεται στο Μουσείο της Λυών και το άλλο στην Ακρόπολη. Στην Κόρη Ακρ. 269 ("Κόρη της Λυών"), το αντίγραφο του θραύσματος που βρίσκεται στη Λυών αντικαταστάθηκε με νέο και τα θραύσματα προσαρμόστηκαν με εμφανή αναστρέψιμο τρόπο, χωρίς αναπλάσεις, κάτι που άλλαξε τη φιλοσοφία παρουσίασης του γλυπτού. Βελτιώθηκε επίσης ο τρόπος έκθεσης του τέθριππου Ακρ. 575 και του πάνθηρα Ακρ. 552, που αποδίδονται σε μετόπες του Εκατομπέδου. Τη χρονιά που πέρασε, στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, αποσύρθηκε από την προθήκη της έκθεσης το κεφάλι της Κόρης Ακρ. 696 ("Κόρη με τον Πόλο") και συνδέθηκε με τα θραύσματα του κορμού που βρίσκονταν στις αποθήκες.

ακρόπολη

Οι λαμπερές Καρυάτιδες

"Έχοντας τον σωστό φωτισμό και τη σωστή θέση του φωτιστικού σημείου αναδεικνύονται λεπτομέρειες και η λεπτομέρεια είναι το βασικό μυστικό του αρχαίου γλυπτού… και μέσα στη λεπτομέρεια βλέπει κανείς την ικανότητα και τη χαρά του τεχνίτη": Όταν ο καθηγητής έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα, που όπως είπε, πάντα τους απασχολούσε στο Μουσείο αυτό, το θέμα του φωτός, καθώς με το τεχνητό φως πάντα είχαν προβλήματα, αφού ήταν δύσκολο να βρεθούν φωτιστικά σώματα, τα οποία θα προσομοίαζαν προς το φυσικό φως. Τελευταία όμως το Μουσείο εξοπλίστηκε με λαμπτήρες υψηλής απόδοσης LED, οι οποίες είναι πάρα πολύ κοντά στο φυσικό φως: "Εάν δείτε τις Καρυάτιδες τώρα, που παλιότερα "κιτρίνιζαν” λιγάκι από τους προβολείς, τώρα λούζονται σε φως που είναι περίπου σαν το φυσικό φως. Καταφέραμε στη μεγάλη αίθουσα να αλλάξουμε όλους τους λαμπτήρες κι έτσι έχει κανείς μια τελείως διαφορετική εικόνα ξεκινώντας την περιήγηση μέσα στο Μουσείο". Ο φωτισμός με προβολείς LED, άρχισε να εφαρμόζεται και στην αίθουσα του Παρθενώνα, η μισή περίπου ζωφόρος έχει φωτιστεί με τον σύγχρονο αυτό τρόπο και η διαφορά είναι τεράστια, "τα γλυπτά αυτά αποπνέουν φως, πρέπει να φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες της φόρμας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 03 Αυγ 2020 | 09:47

Έχει πανσέληνο απόψε... και γιορτάζεται με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 02 Αυγ 2020 | 16:30

Μητσοτάκης: Τα ιδιαίτερα "χρόνια πολλά" του πρωθυπουργού στον γιο του [Εικόνα]

Η κοινή φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γιο του στην Κρήτη

ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ 01 Αυγ 2020 | 15:15

Μαρέβα Μητσοτάκη: Το φιλί στον γιο της, Κωνσταντίνο και οι ευχές για τα γενέθλιά του

Χρόνια Πολλά αγάπη της ζωής μου, έγραψε χαρακτηριστικά στην φωτογραφία που δημοσίευσε.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 42 31 Ιουλ 2020 | 15:41

Γενέθλια για τη Ζέτα Μακρυπούλια - Η τρυφερή φωτογραφία και οι ευχές της μητέρας της

Γενέθλια έχει σήμερα η Ζέτα Μακρυπούλια και από το πρωί δέχεται ευχές από φίλους, συγγενείς και θαυμαστές στα social media.

Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΛΟΝΓΚ 29 Ιουλ 2020 | 11:52

Ακρόπολη: Ένα σούπερ μοντέρνο έργο σύγχρονης τέχνης, κρυμμένο στους πρόποδες του Ιερού Ναού

Ένας περίπατος από σχιστολιθικές πέτρες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, έργο σύγχρονης τέχνης ενός σημαντικού καλλιτέχνη.

ΠΟΛΥ ΤΡΥΦΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 27 Ιουλ 2020 | 10:57

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έκλεισε τα 80 - Η τρυφερή αγκαλιά της Γκερέκου και η εντυπωσιακή τούρτα [εικόνα]

Ο δημοφιλής τραγουδιστής έσβησε τα κεράκια της τούρτας του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Άντζελα Γκερέκου.

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 25 Ιουλ 2020 | 22:08

Τσιτσιπάς - Καραλής: Περιήγηση στην Ακρόπολη και στο Καλλιμάρμαρο - Οι εντυπωσιακές πόζες [εικόνες]

Οι πρωταθλητές μας επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, αλλά και το Καλλιμάρμαρο ανεβάζοντας σχετικές φωτογραφίες.

ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΗ 25 Ιουλ 2020 | 12:06

Έλλη Κοκκίνου:Το ξέφρενο πάρτυ για τα γενέθλια της- Δεν θα πιστέψετε πόσο χρονών έγινε [εικόνες]

Η τραγουδίστρια χόρεψε, γλέντησε μέχρι το πρωί και μαζί της και όλοι οι αγαπημένοι φίλοι της.

24 Ιουλ 2020 | 16:03

Δε θα πιστέψεις τα πόσα κλείνει η Jennifer Lopez!

Κάθε χρόνος που περνά προσθέτει λίγη ακόμα αίγλη στο μύθο της JLo.

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ 22 Ιουλ 2020 | 21:28

Γενέθλια για τη Δέσποινα Βανδή: Έγινε 51 χρονών - Η τρυφερή ευχή της κόρης της, Μελίνας [Εικόνα-Βίντεο]

Γιορτάζει σήμερα η Δέσποινα Βανδή η οποία δέχτηκε την πιο τρυφερή ευχή από την κόρη της, Μελίνα

22 Ιουλ 2020 | 13:30
ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΕΠΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 07:47

Το νέο πορτρέτο του πρίγκιπα Τζορτζ για τα γενέθλιά του: Χαμογελαστός και ίδιος ο πατέρας του [Εικόνες]

Η νέα φωτογραφία που τράβηξε η Κέιτ Μίντλετον για έβδομα γενέθλια του πρίγκιπα Τζορτζ: Το αστείο, δυναμικό και ντροπαλό αγόρι και η... χαμένη παιδική ηλικία του.

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 17 Ιουλ 2020 | 17:06

Ελάχιστοι οι τουρίστες στην Αθήνα και μετά το άνοιγμα των συνόρων- Σαν να είμαστε σε καραντίνα [εικόνες]

Οι φωτογραφίες- ακόμα και από την Ακρόπολη- δείχνουν μια έρημη από τουρίστες πόλη