80 ληστείες ATM με βόμβες αερίου-Τουλάχιστον τρεις συμμορίες

Τους τρεις βομβιστές…. Plofkraakers του ΑΤΜ της Δάφνης… είδαν τα στελέχη των διωκτικών αρχών. Διαθέτουν τον σωματότυπό τους αλλά και στοιχεία κλεμμένης μηχανής.

80-listeies-atm-me-bombes-aeriou-toulaxiston-treis-summories
SHARE THIS
0
SHARES

Τους τρεις βομβιστές…. Plofkraakers του ΑΤΜ της Δάφνης… είδαν τα στελέχη των διωκτικών αρχών, τα οποία ανάμεσα στα πενιχρά «λάφυρά» τους έχουν τον σωματότυπο και τα στοιχεία μιας κλεμμένης μοτοσυκλέτας που χρησιμοποίησαν για την διαφυγή τους. Κάμερες ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τους τρεις δράστες με τα… μαύρα ρούχα, οι οποίοι με γοργές κινήσεις αφαίρεσαν τις κασετίνες με τα χρήματα, και τα λάστιχα διοχέτευσης αερίου και τράπηκαν σε φυγή με την μοτοσυκλέτα και τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο, που μετέφερε τις φιάλες υγραερίου. Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις συμμορίες, οι οποίες μετά από σειρά «πειραματισμών» και αποτυχημένες ενέργειες βρήκαν την κατάλληλη… δοσολογία αερίου και προβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε βομβιστικές «ενέσεις» ΑΤΜ, σε Αττική και επαρχία.

Τελευταία εμφάνιση στις 04:25 το πρωί της Δευτέρας και στόχος ΑΤΜ, που ήταν εγκατεστημένο έξω από σούπερ μάρκετ στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 131 στην Δάφνη. Με «χειρουργική» ακρίβεια μέσα σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή προέβησαν στην ανατίναξη του αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών, περιορίζοντας μάλιστα τις ζημιές στο εσωτερικό του σούπερ μάρκετ και στο ΑΤΜ, χωρίς να επεκταθούν οι υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια. Τοποθέτησαν το λάστιχο παροχέτευσης μίγματος αερίου από κάθετο δρόμο στη σχισμή του ΑΤΜ και άνοιξαν την… στρόφιγγα έως την επιθυμητή ποσότητα ανατίναξης και προκάλεσαν τον σπινθήρα της έκρηξης. Στη συνέχεια άρπαξαν τις κασετίνες με τα χρήματα, και τρεις από αυτούς επιβιβάστηκαν σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού και τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μαζί τους υπήρχαν τουλάχιστον δύο ακόμη συνεργοί που εξαφανίστηκαν χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο και γι αυτό το λόγο αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής, που έχουν καταγράψει τις κινήσεις τους. 

Αυτές οι τρεις συμμορίες, τους τελευταίους πέντε μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 έχουν προβεί σε τουλάχιστον 80 ανατινάξεις ΑΤΜ  με την μέθοδο Plofkraak (50 Αττική και 30 υπόλοιπη Ελλάδα), εκ των οποίων οι 40 το τελευταίο δίμηνο (25 Αττική, 15 υπόλοιπη Ελλάδα). Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή της Αράχωβας για την σύλληψή τους χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Το μεταξύ στην Ιταλία συνελήφθη Βούλγαρος που ερχόταν ακτοπλοϊκώς από την Πάτρα, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν φιάλες υγραερίου, λάστιχα και σύνεργα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανατίναξη ΑΤΜ, για τον οποίο εκδήλωσαν ερευνητικό ενδιαφέρον και οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Σημειώνεται πως πριν από δυόμιση χρόνια είχε εξαρθρωθεί μία συμμορία που χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη μέθοδο ανατίναξης, με κάποια από τα μέλη της αν έχουν αποφυλακιστεί.

Αυτές οι τρεις συμμορίες, έχουν χτυπήσει σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Καλύβια, Ίλιον, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι, Μενίδι, Σπάτα, Πειραιά, Σαλαμίνα και επαρχία όπως Οινόφυτα, Αταλάντη, Χαλκίδα, Νέα Πέραμο, Πολύδροσο Φωκίδας, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο. Οι αρμόδιες διωκτικές αρχές έχουν προβεί σε μία «χαρτογράφηση» της δράσης τους και επιχειρούν να στήσουν ενέδρες για τον εντοπισμό τους. Η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη να «σκιαγραφεί» τον τρόπο δράσης των δραστών και να συνθέτει ένα πρώτο «κάδρο» υπόπτων, κάνοντας λόγο για εμφάνιση νέων ομάδων.

Η μέθοδος «PLOFKRAAK» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ρουμάνους διαρρήκτες, οι οποίοι διέκριναν ότι είναι μικρότερο το ρίσκο να αφαιρέσουν χρήματα από ΑΤΜ σε σχέση με μία επίθεση σε τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια την ίδια μέθοδο έχουν υιοθετήσει και συμμορίες άλλων εθνικοτήτων. Η μέθοδος αυτή, όπως περιγράφουν αστυνομικοί, έχει ως εξής: Οι δράστες συνδέουν φιάλες υγραερίου με λάστιχα ποτίσματος ή άλλα ειδικά λάστιχα. Τοποθετούν τη μία άκρη του λάστιχου μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ από την οποία βγαίνουν τα χρήματα. Η άλλη άκρη είναι συνδεδεμένη με τη μπουκάλα. Στη συνέχεια, ανοίγουν τη στρόφιγγα του αερίου και το διοχετεύουν το εσωτερικό του ΑΤΜ. Τελευταίο βήμα τους είναι να προκαλέσουν έκρηξη, συνήθως με ηλεκτρικά καλώδια που έχουν κολλήσει στο λάστιχο και τα οποία έχουν γυμνωθεί στις άκρες τους. Η ανάφλεξη που προκαλείται μέσω των καλωδίων (με τη βοήθεια μπαταρίας) έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook