"Αιτία πολέμου" η αλλαγή στον απεργιακό νόμο - Στο Μαξίμου το ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση έξω από το Μαξίμου πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, λίγες ώρες μετά την έφοδο στο υπουργείο Εργασίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Συγκέντρωση έξω από το Μαξίμου πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, λίγες ώρες μετά την έφοδο στο υπουργείο Εργασίας. Τα μέλη του ΠΑΜΕ φωνάζοντας συνθήματα κατά του νόμου για τις απεργίες έμειναν με συνθήματα και πανό έξω από το Μαξίμου για περίπου μια ώρα και κατόπιν αποχώρησαν. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις απεργίες, τις μειώσεις και τους πλειστηριασμούς.

Ενας αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ τραυματίστηκε στο μάτι από μπουνιά που δέχτηκε από διαδηλωτή και νοσηλεύεται στο 401. 

"Αιτία πολέμου" η αλλαγή στον απεργιακό νόμο - Στο Μαξίμου το ΠΑΜΕ
 

Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της αλλαγής του υπάρχοντος νόμου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Άλλωστε ήταν γνωστό πως τόσο το ΠΑΜΕ όσο όμως και το ΚΚΕ αλλά και άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς θεωρούν "αιτία πολέμου" οποιαδήποτε τροποποίηση στα ισχύοντα για την απεργία και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή. 

Την ίδια ώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εμφανίζονται να επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και σήμερα Τετάρτη αποφασίζουν για την οργάνωση συλαλλητηρίου την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. 

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται η προκήρυξη της απεργίας, οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα αλλά και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο.

 

Τι προβλέπει η διάταξη για τις απεργίες

Τι προβλέπει όμως η διάταξη για τις απεργίες, για την οποία ξεσηκώνονται τα συνδικάτα. Σύμφωνα με το άρθρο 211 προβλέπεται ότι:

«Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». (Οαρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79).

Παναγόπουλος: Τρομάρα τους μερικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και κορυφαίοι συνδικαλιστές»

Τρομάρα τους μερικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και κορυφαίοι συνδικαλιστές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Στον συμβολισμό η αλλαγή στο καθεστώς λήψης αποφάσεων για την απεργία να έχει γίνει από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ,  μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6».

«Είναι εμβληματική η αλλαγή αυτή που έχει επιχειρηθεί και παλαιότερα. Τώρα έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί δεν είναι ότι ήρθε με αυτό το αποσπασματικό άρθρο, έχουν προηγηθεί βαθύτατες τομές που δεν είχαν τολμήσει οι προηγούμενοι όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κ.α.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος.

«Τρομάρα τους μερικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και κορυφαίοι συνδικαλιστές και έχουν σήμερα κορυφαίες θέσεις» σχολίασε σε δηκτικό τόνο.

Όσο για την αντίδραση της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι θα υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, αν και -όπως υποστήριξε- δεν αλλάζει η ευρύτερη πολιτική από τα συνδικάτα. 

«Προφανώς ο κόσμος έχει μετατρέψει την οργή του σε μία εσωτερική θλίψη. Το να ανατρέψεις μια ευρύτερη πολιτική δεν είναι απλό θέμα και δεν μπορούν να την κάνουν τα συνδικάτα. Το μεγαλύτερο βαρίδι κατά του συνδικαλισμού είναι η ανεργία», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Εισβολή στο υπουργείο Εργασίας 

Υπενθυμίζεται πως εχτές μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας, όταν η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε να τους συναντήσει. Όταν οι συνδικαλιστές έφτασαν στο υπουργείο ζήτησαν μία αντιπροσωπεία τους να δει την κ. Αχτσιόγλου, η οποία αρνήθηκε. Τότε  ξήλωσαν τα ρολά, μπήκαν στη στοά και πέρασαν μέσα στο κτίριο του υπουργείου φωνάζοντας συνθήματα.

«Δεν θα σας αφήσουμε να ολοκληρώσετε το έγκλημα, δεν θα σας αφήσουμε» φώναξαν  στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου

«Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Για το δικαίωμα στην απεργία χύθηκε αίμα» και «πάρτε το πίσω» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν μέσα στο υπουργικό γραφείο.

«Δεν συζητάτε, δεν ήρθατε για να συζητήσετε» απάντησε από τη μεριά της η Έφη Αχτσιόγλου. 

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την εισβολή

Μετά το νέο "ντου" των συνδικαλιστών, υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει ακόμα ένα εβδομάδες πριν πάλι από το ΠΑΜΕ, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στο οποίο αναφέρεται:

«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ανοιχτό στο διάλογο και σέβεται τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τους. Γι’ αυτό θεωρούμε ακατανόητη τη σημερινή εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο κτίριο του υπουργείου, όπου και οι ίδιοι οι «εισβολείς» συνειδητοποίησαν ότι παραβίασαν ανοιχτές θύρες», αναφέρει το υπουργείου Εργασίας για την εισβολή των μελών του ΠΑΜΕ.

 

«Η υπουργός Εργασίας τους δέχτηκε στο γραφείο της, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση και όπως αποδείχτηκε οι ίδιοι αρνήθηκαν το διάλογο, επιλέγοντας τις κραυγές και το επικοινωνιακό σόου χάριν των τηλεοπτικών καμερών.

Οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, εξάλλου, είχαν συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας στις 22/11/2017 και είχαν ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της ρύθμισης σχετικά με τις απεργίες».

«Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το 1/2 των μελών του σωματείου που πληρώνουν τις συνδρομές τους.

Τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Τέλος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η καταστολή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης δεν ήταν και δεν θα γίνει επιλογή μας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας.