Follow us

Αναμένεται έξαρση ιώσεων από τον Δεκέμβριο – "Το εμβόλιο δεν καλύπτει αρκετά το νέο στέλεχος της γρίπης"

"Αναμένουμε να εμφανιστούν δυναμικά οι ιώσεις, κοντά στις 10 με 15 Δεκεμβρίου και να κρατήσουν μέχρι αρχές Μαρτίου", ανέφερε ο κ. Λουκίδης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε φάση αναμονής για την έναρξη της εποχικής έξαρσης των ιώσεων βρίσκεται η χώρα, όπως εξήγησε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή "Συνδέσεις", υπογραμμίζοντας πως παρά τις ανησυχίες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις έξαρσης.

"Βρισκόμαστε σε μία περίοδο αναμονής, κυρίως ίωσης. Αναμένουμε να εμφανιστούν δυναμικά κοντά στις 10 με 15 Δεκεμβρίου και να κρατήσουν μέχρι αρχές Μαρτίου", ανέφερε ο κ. Λουκίδης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το καθιερωμένο μοτίβο κάθε χειμώνα.

"Το νέο στέλεχος της γρίπης δείχνει να μην έχει την απόλυτη προστασία από το εμβόλιο"

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναφορές για πρόωρη εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης Α στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Λουκίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νέες διεθνείς ενδείξεις για πρόωρη κυκλοφορία του ιού.

"Υπάρχουν πληροφορίες από δύο χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, και αναμένονται στοιχεία και από τις ΗΠΑ", είπε, προσθέτοντας ότι η Μ. Βρετανία παρέχει "την καλύτερη πληροφορία αυτή τη στιγμή".

Σύμφωνα με τους ελέγχους των βρετανικών εργαστηρίων, έχει αποκαλυφθεί νέο στέλεχος με πιο επιθετική κλινική εικόνα και "δείχνει να μην έχει την απόλυτη προστασία από το εμβόλιο".

Διαβάστε Επίσης

Περιορισμένη κάλυψη του εμβολίου στο νέο στέλεχος

Ο κ. Λουκίδης εξήγησε ότι το φετινό εμβόλιο καλύπτει τρία στελέχη – H1N1, H3N2 και γρίπη τύπου Β – ωστόσο το νέο υποστέλεχος Κ φαίνεται να διαφοροποιείται.

Σε εργαστηριακό επίπεδο, η απόδοση του εμβολίου είναι καλύτερη στα παιδιά (70%) και χαμηλότερη στους ενήλικες (40%). "Αυτό όμως είναι εργαστηριακό στοιχείο. Στο κλινικό κομμάτι πρέπει να το δούμε διαφορετικά", διευκρίνισε.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Ο ειδικός επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός παραμένει "πολύ βασικό όπλο απέναντι στη σοβαρή νόσηση", υπενθυμίζοντας ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Στις ομάδες που προτείνεται να εμβολιαστούν περιλαμβάνονται:

-άτομα άνω των 60 ετών
-άτομα με χρόνια νοσήματα
-μικρά παιδιά
-άτομα που φροντίζουν βρέφη ή ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα
-επαγγελματίες υγείας
-εκπαιδευτικοί και όσοι συγχρωτίζονται σε δομές εκπαίδευσης

Ο ειδικός τόνισε ότι το εμβόλιο, σε συνδυασμό με το διαθέσιμο αντιιικό φάρμακο, προσφέρει "αρκετά μεγάλη θωράκιση απέναντι στη σοβαρή νόσηση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τι ανεβάζει ο Βασίλης Μπισμπίκης τη νέα χρονιά;

Μετά τα συνεχόμενα sold out του "Άνθρωποι και ποντίκια" και τις ανθρώπινες ιστορίες στα όρια, ο Βασίλης Μπισμπίκης ετοιμάζει νέα πρεμιέρα. Τον Ιανουάριο ανεβάζει στο Cartel τον "Σωσμένο" του Μποντ, ένα έργο που απαγορεύτηκε αρχικά από τις βρετανικές θεατρικές αρχές.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ 24 Δεκ 2025 | 19:29

Σαρώνει στα παιδιά η "υπεργρίπη": Τα μισά περιστατικά στο Παίδων με το υποστέλεχος Κ του H3N2

Η υψηλή μεταδοτικότητα δεν συνοδεύεται από υπερβολική σοβαρότητα, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23 Δεκ 2025 | 09:16

Αγαπηδάκη: Σήμερα ξεκινάει το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους

Όπως τόνισε η κ. Αγαπηδάκη οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να λάβουν δωρεάν τόσο τα φάρμακα όσο και συμβουλευτική για να χάσουν βάρος και να έχουν καλύτερη υγεία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ 21 Δεκ 2025 | 09:45

Καμπανάκι για έξαρση της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, πώς προστατευόμαστε

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα εποχικής γρίπης στην Ευρώπη και τις επόμενες ημέρες έξαρση αναμένεται και στην Ελλάδα.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 20 Δεκ 2025 | 11:24

Καμπανάκι για έξαρση των ιώσεων στις γιορτές: Εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή της γρίπης - Οι συστάσεις ΕΟΔΥ

Καμπανάκι για την έξαρση των ιώσεων στην περίοδο των γιορτών από τους επιστήμονες.

ΥΠΟΚΛΑΔΟΣ Κ 19 Δεκ 2025 | 06:43

Συναγερμός για τη γρίπη που αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

Οι ειδικοί προετοιμάζονται για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο - Η κυρίαρχη μορφή της γρίπης που εξαπλώνεται είναι η H3N2, υποκλάδος Κ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 18 Δεκ 2025 | 19:49

"Καμπανάκι" ΕΟΔΥ για τη γρίπη: Προσοχή στον υποκλάδο K - Τι πρέπει να κάνετε

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε περίοδο εποχικής δραστηριότητας της γρίπης, νωρίτερα φέτος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες περιόδους

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Δεκ 2025 | 18:39

ΕΟΔΥ: Στα ύψη η γρίπη, χαμηλά η θετικότητα του κορονοϊού - Η εβδομαδιαία έκθεση

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα βρίσκεται άνω του επιδημικού ορίου έναρξης της εποχικής δραστηριότητας από τέλη Νοεμβρίου

ΤΙΣ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 17 Δεκ 2025 | 23:42

Επιδημία γρίπης σαρώνει τη Γαλλία - Εφιάλτης ο αριθμός των κρουσμάτων που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά

Πολλά τα προβλήματα που καταγράφονται στη λειτουργία των νοσοκομείων της Γαλλίας

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 17 Δεκ 2025 | 06:26

Γρίπη: Πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο από το νέο "στέλεχος Κ" που σαρώνει - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Αν και στην Ελλάδα η κυκλοφορία του ιού παραμένει μέχρι στιγμής περιορισμένη, η διεθνής εικόνα –με αυξημένες νοσηλείες – προκαλεί ανησυχία.

16 Δεκ 2025 | 11:09

Υποφέρεις από συνάχι; Η γιατρός δείχνει το "κόλπο" για φυσική ανακούφιση

Ένα απλό, χειμερινό tip από γιατρό που στοχεύει στην ανακούφιση και στη φυσική υποστήριξη του οργανισμού, χωρίς υπερβολές.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 15 Δεκ 2025 | 06:30

Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; - Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, κυρίως όσον αφορά την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ 13 Δεκ 2025 | 08:08

Τι έχει αλλάξει και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ. - Συναγερμός για τις γιορτές

Στην Ελλάδα, η κατάσταση μέχρι στιγμής παραμένει συγκριτικά πιο ήπια σε σχέση με χώρες, όπου οι νοσηλείες από γρίπη έχουν αυξηθεί σημαντικά

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 11 Δεκ 2025 | 17:09

Υπεργρίπη: Γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Βρετανία - Αύξηση των κρουσμάτων κατά 55% σε μία εβδομάδα

"Ανευ προηγουμένου κύμα υπεργρίπης" λέει Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας